Krimi z kurtov: láska sa nedá natrénovať. Autorka Sedmilhářok Liane Moriartyová má ďalší hit

Keď zločin vonia jablkami - ako v novej knihe Liane Moriartyovej Jablká nepadajú ďaleko (Ikar) - je to ten lepší prípad. Neznamená to pritom ani menej napätia, ani menej záhad. Však jednou z hrdiniek knihy je notorická klamárka Savannah, ktorá poriadne zamotá situáciu v usporiadanej rodine, do ktorej sa votrie. Napokon zmizne nielen ona, ale aj ďalšia bezúhonná osoba, šesťdesiatnička Joy, matka rozvetvenej rodiny.

03.10.2023 06:00
debata
Liane Moriartyová: Jablká nepadajú ďaleko Foto: Ikar
kniha Jablka nepadaju daleko Liane Moriartyová: Jablká nepadajú ďaleko

Spočiatku panuje harmónia, ale všetko je iba zdanie. Postupne sa ukážu trhliny vo vzťahoch, v idylickej rodinnej histórii, v susedských väzbách a aj na pracoviskách. Pracoviskom bola donedávna tiež vila s kurtmi, ktorá stojí na predmestí Sydney a v ktorej sa príbeh odohráva – bývala tu tenisová škola. Aj to svedčí o dobrej adrese. Autorka píše, že to je štvrť s mačiatkami, so psíkmi a so zaplatenými hypotékami, čiže idyla. Zdá sa, že sa nič nemôže stať. A predsa!

Pokojný život manželského páru Delaneyovcov sa nečakane zvrtne. Práve predali svoju milovanú tenisovú školu, aby si užili pokojný dôchodok. Ich štyri deti – Amy, Troy, Brooke, Logan – sú už dospelé. Žijú si svoje pomerne komplikované životy, ale domov sa vracajú často. Sedia s rodičmi pri čaji a pochutnávajú si na koláčoch. Spomínajú najmä na ten, ktorý piekla stará mama a ktorého recept si vzala do hrobu. Od jej smrti už taký dobrý koláč nikto neupiekol. Aj pátranie po tomto recepte je súčasťou príbehu knihy Jablká nepadajú ďaleko a prevoniava ho vôňou škorice.

Spisovateľka Liane Moriartyová. Foto: Uber Photography
Liane Moriartyová Spisovateľka Liane Moriartyová.

Ale jablká vysypané z košíka sa objavia aj pri náleze bicykla, ktorý je jedinou stopou po zmiznutej mame Joy Delaneyovej. Čitateľ si môže začať lámať hlavu. Čo sa mohlo stať, keď táto žena mala šťastné manželstvo, útulný domček a dobrú povahu? Kto mohol mať záujem na jej smrti? Až tak sa totiž javí situácia a otázky sa kopia. Ako to, že sa našiel telefón pod posteľou? Kto zakopal pri dome zakrvavené tričko? Prečo sa manžel správa tak čudne?

kniha Storocie Čítajte viac Kniha týždňa: Storočie. Sto rokov v jednom dome, sto rokov túžby po lepšom živote

Zločin ide cez žalúdok

Dej knihy sa rozrastá rôznymi smermi. Vynárajú sa strašidlá z minulosti aj z prítomnosti. Nové fakty vyvolávajú nové podozrenia. Tieň zločinu sa objavuje skoro na každom. Svet, v ktorom sa to deje, zostáva však stále príjemný, domácky, zdá sa – bezpečný. Na rozdiel od severských detektívok sa tu stále upratuje, varí, slnko svieti a všetci veria v dobrý koniec drámy.

Čitateľ tŕpne, čo sa stane, ale zároveň má dobrý pocit, že niektoré istoty sú večné a jednou z nich je napríklad dobré jedlo. Paradoxom je, že práve cez dobré jedlo sa votrie do rodiny Delaneyovcov podozrivá osoba. Rozmaznáva ich, vyvára, venuje sa im viac ako vlastné zaneprázdnené deti, ktoré nedali starým rodičom ani vnúčatá! Savannah je teda zároveň aj akoby ich vnučkou, no práve ona sklame dôveru a rozpúta zemetrasenie nemilých prekvapení.

Z dávnej minulosti sa dostávajú na pretras alebo sa aspoň objavujú v potlačených spomienkach zamlčované situácie. Ukazuje sa, že spolužitie manželov nebolo až také ideálne, ako sa na prvý pohľad zdá. Vysvitá napríklad, že Stan mal zvláštny zvyk po hádke odísť bez slova z domu, stratiť sa. Nikto nevedel, kde je a kedy sa vráti. Manželka mu aj tak dôverovala, čakala, kým ho zlá nálada prejde, a odpúšťala mu. Aj tak sa však kvôli tomu trápila, a najmä – tŕpla, či sa mu predsa niečo nestalo. Išiel jej tým na nervy a teraz po rokoch má príležitosť mu to vrátiť.

kniha internat Čítajte viac Kniha Ukrajinca nominovaného na Nobelovu cenu za literatúru už vyšla po slovensky. Aký je Žadanov Internát?

Joy však tiež nemá celkom čisté svedomie. Vynárajú sa jej v mysli situácie, ktoré by si najradšej nepriznala. Aj teraz si vybavila v duchu peknú tvár otca jedného zo žiakov tenisovej školy, rodiča mimoriadne nadaného Eliasa Haddada a jeho zmyselné žmurknutie smerom k nej. Vraj jej až tuhla krv v žilách. Práve toto pocitové intermezzo spôsobilo, že Joy začala v tajnosti konať a následky situácie sa prejavili až teraz. Ukázalo sa totiž, že veľký talent nádejného Eliasa Haddada vyviedol vtedy z rovnováhy aj ďalších aktérov diania na kurtoch a v jednotlivých rodinách. Niektorí mu závideli, iní ho chceli chrániť. Haddad medzitým dospel, stal sa tenisovou hviezdou a čitateľ ho spoznáva v momente, keď sa chystá písať knihu o svojom živote. Všetci, ktorí boli pri spomínaných udalostiach, tŕpnu. Čo ak vypustí džina z fľaše a odhalí celú pravdu?

A čo o tom všetkom vie Savannah Pagonisová, ktorá je čoraz podozrivejšia a z rôznych náznakov vyplýva, že tiež patrí do tenisového sveta? Čudné veci zažívajú aj deti manželov Stana a Joy Delaneyovcov, všeličo naznačujú susedia, vynárajú sa nové postavy a nové rébusy. Autorka urobí záhadu aj zo zápalu močových ciest, ktorý postihne Joy. Skrátka, vie text ozvláštňovať.

Liane Moriartyová, Veľké malé tajomstvá Čítajte viac Liane Moriartyová - Veľké malé klamstvá. Aké tajomstvá skrýva zdanlivo pokojné mestečko?

Keď sa napríklad na Deň otcov rodina zíde u rodičov, spomínajú aj na tenisové detstvo a zlomové chvíle s Haddadom. Prečo sa nikto nestal svetoznámym hráčom ako on? Prečo Harry z ich školy odišiel? Každý má svoju spomienku a svoju verziu tej chvíle. Jednej z dcér sa napríklad odvtedy začala opakovať migréna, ktorá ju prepadla práve vtedy a ktorá v rozprávaní tiež výdatne účinkuje. Autorka sa neuspokojuje len s povrchným predstavením postáv, ale prezrádza aj ich najtajnejšie osobitosti a aj diagnózy. Z veľkého objemu týchto špecifických vlastností a činností, z pletenca vzťahov, sa vynára postupne zvláštny príbeh o tom, ako drobná epizódka môže narásť na veľkú drámu, ktorá nemá konca-kraja. Našťastie, môže sa zmeniť na román.

Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon a Shailene Woodley. Čítajte viac Zlaté glóbusy ovládli Veľké malé klamstvá, cenu má aj Ronan a McDormand

Pomsta za neúspech

Pomery v rodine sú však len jednou z línií románu Jablká nepadajú ďaleko, ďalšiu tvorí svet tenisu a športovej rivality. Chvíľami sa zdá, že jablká z titulu knihy môžu byť aj metaforou tenisových loptičiek, lebo tie v texte stále hopkajú. Manželia Stan a Joy odchovali vo svojej škole množstvo tenistov a aj sami si radi zahrali. Hrali pre žiakov. No nevyšlo to. Vysoké méty nedosiahli. Autorka originálnym príbehom uvažuje aj o téme ambícií a súperenia v športe. Triumfy prinášajú uznanie, ale aj závisť. Možno túžbu porazených po pomste. Priemernosť je bolestná. Moriartyová trocha čitateľa aj vychováva, ale nenudí. Vie, ako chytiť čitateľa na udičku. Exponuje svoj príbeh veľkou záhadou a potom v malých dávkach dej akoby objasňuje a zároveň ešte viac zahmlieva. Je to šikovná rýchla hra. Ako na kurtoch. Jej metódu už poznáme z obľúbeného televízneho seriálu Veľké malé klamstvá (Sedmilhářky), ktorý sa tiež odohráva v dobrej spoločnosti, v nevinnom rodinnom prostredí. Aj tento text nesie znaky scenára – v knihe Jablká nepadajú ďaleko sú živé dialógy, plastický opis postáv (aj s odstávajúcimi ušami) i priestorov, mnohé detaily. A do všetkých popisov vkladá autorka rôzne šifry, všetko niečo znamená, naznačuje, čo robí čítanie pútavým.

Liane Moriartyová - Jablká nepadajú ďaleko Čítajte viac Na staré krivdy sa nezabúda. Jablká nepadajú ďaleko - to je nová Liane Moriartyová

V rozprávaní sa striedajú časy, miesta, simultánne deje. Niektoré sú riadne raritné. Napríklad bývalá manželka jedného zo synov Delaneyovcov vyžaduje súhlas, aby mohla vynosiť v novom manželstve embryo, ktoré si dali zmraziť s bývalým manželom, lebo už nemá vlastné vajíčka. Obaja synovia aj obe dcéry majú problémy vo vzťahoch a nie sú celkom spokojní vo svojich životoch. Jeden z nich sa stal síce aj boháčom, ale ani luxus nerieši problémy, ktoré má súčasný človek v strednom veku. Rodina nie je záchrannou pákou, každý chce byť sebestačný, samostatný, ale napokon sa ukáže, že do rodiny sa pchajú aj tí, čo sa v nej nenarodili. Našli v nej azyl. Tak to je aj v tomto príbehu. Láska sa síce nedá na kurtoch natrénovať, ale napokon sa objaví sama od seba a všetkým pohne správnym smerom. No autorka nedá čitateľovi zaspať na vavrínoch mieru – aj tak nie je ruka v rukáve. Však už na obálke knihy je motto: Milovaní nás dokážu zraniť najhlbšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy