Knižné tipy Pravdy: príbehy o vine a treste, o priateľstve, láske aj násilí a zrade

Román o dospievaní v časoch komunizmu, psychologický príbeh o človeku, ktorého osobnosť skrýva až dvadsaťštyri rôznych postáv, tri novely, čo chytia za srdce, príbeh o priateľstve, láske aj násilí a zrade a päť postáv s batožinou plnou tajomstiev, želaní a tráum. Knižné novinky vo výbere Pravdy.

14.10.2023 08:00
debata

Taťjana Lehenová: Nepoložená otázka

Taťjana Lehenová: Nepoložená otázka Foto: Slovart
kniha Tatjana Lehenova Nepolozena otazka Taťjana Lehenová: Nepoložená otázka

Je ľahké a prirodzené mať rád dobrého človeka. Lenže čo ak ide o človeka so znamením, ktorý si nesie bremeno viny a odsúdenia, vyvrheľa? Hrdinka románu Ela má rodinu, ktorá nie je celkom typická, ba možno ani normálna. Jej príbeh skrýva zradné tajomstvo. Kde a kedy sa začal roztáčať kolotoč viny a trestu? Aký podiel na ľudskom zlyhaní majú totalitné režimy? Alebo si za všetko môže človek sám? Dievča, ktoré sa len hľadá, no musí čeliť ťažkým otázkam.

Daniel Keyes: 24 tvárí Billyho Milligana

Daniel Keyes: 24 tvárí Billyho Milligana Foto: Lindeni
kniha Daniel Keyes 24 tvari Billyho Milligana Daniel Keyes: 24 tvárí Billyho Milligana

William Stanley Milligan bol prvým človekom, ktorého americký súd oslobodil z obvinenia zo znásilnení pre dovtedy neznámu diagnózu – disociatívna porucha osobnosti. Podľa odborníkov skrývala Billyho osobnosť až dvadsaťštyri rôznych postáv. Autor bol priamy svedkom prelomového procesu a jeho kniha je svedectvom jedného z najzaujímavejších prípadov v dejinách kriminalistiky.

kniha stratena velryba Čítajte viac Kniha týždňa: Stratená veľryba je príbeh hlboký ako oceán

Fredrik Backman: Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia a iné príbehy

Fredrik Backman: Každým dňom je cesta domov... Foto: Ikar
kniha Kazdym dnom je cesta.. Fredrik Backman: Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia a iné príbehy

V prvom príbehu dostane obchodník nečakanú ponuku od samotnej Smrti a zistí, že tá najväčšia a najťažšia obeta prináša viac, než si berie. Sebastian z druhého príbehu je zvláštny chlapec, ktorý väčšinu života strávil v bubline. Zistí, čo všetko by mohol zažiť, ak nájde odvahu vykročiť z vlastného strachu. V poslednej poviedke sa dedko v rozhovoroch s vnukom vracia do minulosti, aj keď ho už pamäť zrádza. Tri novely, ktoré chytia za srdce.

Nino Haratischwili: Nedostatok svetla

Nino Haratischwili: Nedostatok svetla Foto: Inaque
kniha Nino Haratischwili Nedostatok svetla Nino Haratischwili: Nedostatok svetla

Medzi vlhkými múrmi starého mesta Tbilisi sa na konci 80. rokov stretávajú štyri dievčatá: po slobode túžiaca Dina, inteligentná outsiderka Ira, romantická Nene, neter najmocnejšieho zločinca v meste, a vnímavá Keto. Tajná veľká láska, rastúce násilie v uliciach, výpadky elektriny, heroín a občianska vojna – ich priateľstvo vzdoruje všetkému, až kým nepríde zrada. Až po rokoch dvíhajú oponu nad minulosťou.

Fatma Aydemir: Džinovia

Fatma Aydemir: Džinovia Foto: Tatran
kniha dzinovia Fatma Aydemir: Džinovia

Kniha s podtitulom Nevšedný zážitok hlbokých myšlienok a bezohľadných citov. Hüseyin pracoval tridsať rokov v Nemecku a teraz si konečne plní sen – vlastný byt v Istanbule. No v deň, keď sa nasťahuje, zomiera. Na pohreb cestuje jeho rodina – päť postáv s vlastnou batožinou plnou tajomstiev, želaní a tráum. Dcéra dosiahla úspech, ale nie šťastie, syn Hakan uteká sám pred sebou, mladšia dcéra na univerzite okúsila sex a drogy, najmladšiemu synovi zakazujú jeho lásku, manželka si nesie spomienky. Vedia, kto bol v skutočnosti Hüseyin?

kniha Storocie Čítajte viac Kniha týždňa: Storočie. Sto rokov v jednom dome, sto rokov túžby po lepšom živote

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy