Nové knihy vo výbere Pravdy: Marián Varga, ohromný svet zvierat či detektívka z pohľadu chlapca

Biografia charizmatického rebela, ktorý zmenil hudobnú scénu. Vedecký novinár odhaľuje skryté ríše živočíchov cez ich zmysly. Ako náš život ovplyvňujú mliečne výrobky. S brazílskou iróniou o živote ženy. Dobrodružný detektívny príbeh z pohľadu chlapca. Nové knihy vo výbere Pravdy.

26.12.2023 10:00
debata

Jana Vargová, Marian Jaslovský: Marián Varga. Nebo, peklo, raj

Jana Vargová, Marian Jaslovský: Marián Varga.... Foto: Slovart
kniha Varga nebo peklo raj Jana Vargová, Marian Jaslovský: Marián Varga. Nebo, peklo, raj

Biografia významnej postavy česko-slovenskej hudobnej scény pozostáva z množstva rozhovorov, fotografií, fikcií, anekdot, ale najmä autentických príbehov od ľudí, ktorí sa dotýkali zložitej osobnosti Mariána Vargu. Vstup charizmatického rebela na hudobnú scénu 60. rokov v skupine Prúdy a následne v kapele Collegium Musicum priniesol originalitu, novátorstvo a výrazný posun v slovenskej modernej hudbe.

Alisa Fleming: Život bez mlieka

Alisa Fleming: Život bez mlieka Foto: Lindeni
kniha zivot bez mlieka Alisa Fleming: Život bez mlieka

S mliečnymi výrobkami súvisia problémy s akné, trávením, dutinami alebo s ekzémom. Iní hľadajú pomoc pri dlhodobej prevencii chorôb, znížení hmotnosti alebo pri prechode na rastlinnú stravu. Kompletná príručka a kuchárska kniha je arzenálom informácií k zmene stravovania. Pomôže pochopiť, ako mliečne výrobky ovplyvňujú život, ako sa dajú vylúčiť a zlepšiť si zdravie bez pocitu, že niečo obetujete.

orez book 3 Čítajte viac Prerozprávať Austenovú pre deti? Dobrý nápad. Ilustrovaná Pýcha a predsudok je výborná

Ed Yong: Ohromný svet

Ed Yong: Ohromný svet Foto: Tatran
kniha ohromny svet Ed Yong: Ohromný svet

Zaujíma vás, čo včely vidia na kvetoch, čo počujú spevavce vo svojich melódiách a čo psy ňuchajú na ulici? Oceňovaný vedecký novinár, držiteľ Pulitzerovej ceny cez zmysly živočíchov odhalí skryté ríše okolo nás. Niektoré chrobáky priťahuje oheň, korytnačky sa dokážu orientovať podľa magnetického poľa zeme a podaktorí ľudia majú sonar podobne ako netopiere. Kniha prináša iný pohľad na svet.

kniha narodne ajdla Čítajte viac Kniha týždňa: Národné jedlá majú dobrodružnú minulosť

Martha Batalha: Neviditeľný život Eurídice Gusmao

Martha Batalha: Neviditeľný život Eurídice Gusmao Foto: Portugalský inštitút
kniha neuveritelny zivot Martha Batalha: Neviditeľný život Eurídice Gusmao

Eurídice je múdra a ambiciózna, no očakáva sa, že bude dokonalou ženou v domácnosti, milujúcou manželkou a matkou. Plní sľub rodičom, stáva sa príkladnou dcérou a následne poslušnou manželkou tradične zmýšľajúceho manžela. Ale čo jej sny a túžby, ktoré nezapadajú do patriarchálnej spoločnosti? Brazílska autorka poňala problémy násilia, marginalizácie i nespravodlivosti s nevídaným vtipom a iróniou.

Onjali Q. Raúf: Hrdina z nočného autobusu

Onjali Q. Raúf: Hrdina z nočného autobusu Foto: Absynt
kniha hrdina z nocneho autobusu Onjali Q. Raúf: Hrdina z nočného autobusu

Dobrodružný detektívny príbeh vyrozprávaný z pohľadu chlapca, ktorý neustále šikanuje spolužiakov i svoje okolie. S humorom a ľahkosťou odkrýva témy šikanovania či bezdomovectva a búra mnohé predsudky. Autorka úspešných detských kníh tiež založila organizáciu na podporu spravodlivejšieho sveta pre ženy a dievčatá po celom svete, a organizácie na pomoc utečencom a šírenie osvety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy