Päť knižných tipov vo výbere Pravdy: ako čítať stromy či legendárny Boh múch

Román nositeľa Nobelovej ceny za literatúru s predhovorom Stephena Kinga, dvojjazyčná Vojna a mier aj cesta za zaujímavými miestami a ľuďmi na Slovensku. Nové knižné tipy Pravdy.

06.01.2024 10:00
debata

Tristan Gooley: Ako čítať zo stromov

Tristan Gooley: Ako čítať zo stromov Foto: Tatran
kniha ako citat zo sromov Tristan Gooley: Ako čítať zo stromov

Stromy sú ako snehové vločky – každý je originál. V knihe objavíte jednoduché princípy, ktoré vysvetľujú tvary stromov a rôzne súvisiace javy a ich význam, obrázky pomôžu znaky rozoznať. Porozumiete, čo hovorí vŕba farbou svojich listov, javor mladými spodnými konármi, les tvarom korún stromov. Tajnou rečou sa vám prihovoria nielen stromy vo voľnej prírode, ale aj tie v meste či vo vašej záhrade.

William Golding: Boh múch

William Golding: Boh múch Foto: Slovart
kniha Boh much William Golding: Boh múch

Román nositeľa Nobelovej ceny za literatúru vyšiel prvýkrát v roku 1954. Autor chcel napísať príbeh o chlapcoch na ostrove, ktorí sa správajú ako skutočné deti, žiadni svätci, akí zvyčajne vystupujú v detských knihách. Vznikol tak román o deťoch určený pre dospelých, alegória spoločnosti bez práv a zákonov. Keď je život neistý, pocit dobrodružstva vystriedajú hodiny plné hrôzy a strašidelných predstáv.

Dominik Dán, Slovart, kniha, Konečne normálna vražda Čítajte viac Dominik Dán: Konečne normálna vražda? Iste, veď na Púpavovej ulici žijú normálni ľudia

Aljona Podlesnych podľa L. N. Tolstého: Vojna a mier

Aljona Podlesnych podľa L. N. Tolstého: Vojna a... Foto: Lindeni
kniha vojna a mier Aljona Podlesnych podľa L. N. Tolstého: Vojna a mier

Román vo svojej pôvodnej podobe patrí k vrcholným dielam svetovej literatúry. Opisuje Napoleonovo ťaženie do Ruska a obraz života v cárskom absolutizme z pohľadu piatich aristokratických rodín, ľúbostné vzplanutia, vojenské konflikty. Túto zjednodušenú verziu tvorí text v ruskom jazyku a zrkadlový slovenský preklad. Skrátený a upravený román je určený mierne pokročilým študentom ruštiny úrovne B1 až B2. Knihu dopĺňa audionahrávka.

Kolektív autorov: Dobro/druh 24

Kolektív autorov: Dobro/druh 2024 Foto: Bystriny
kniha dobro druh 2024 Kolektív autorov: Dobro/druh 2024

Kniha s podtitulom Čo máme na Slovensku najradšej vás zoberie na unikátne miesta, pomáha objavovať to vzácne blízko nás a vytvoriť si skutočný vzťah k Slovensku a jeho pozitívnym prúdom. Tipy z prvého vydania sú doplnené o nové lokality, pribudla kategória Nákupy a mapy, pútavý obsah a tipy na cesty znásobí nová séria hodnotných článkov a rozhovorov so zaujímavými ľuďmi.

Bystriny

kniha narodne ajdla Čítajte viac Kniha týždňa: Národné jedlá majú dobrodružnú minulosť

Isabella Maldonado: Hadie oči

Isabella Maldonado: Hadie oči Foto: Cosmopolis
kniha Hadie oci Isabella Maldonado: Hadie oči

Vyvraždili celú rodinu, v spánku. Špeciálna agentka FBI Nina Guerrerová a jej tím zisťujú, či existuje spojenie s trojnásobnou vraždou spred štyroch rokov. Objavia prefíkaného sériového vraha, ktorého stopa smrti zostávala dlho neodhalená. Strašidelné rekonštrukcie sú mätúce. Musí odhaliť význam rituálov a dôkazy ju zavedú nečakaným smerom. Tím vyberie jedného podozrivého, Nina čelí minulosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy