Knižné tipy Pravdy: mrazivá vražda v islandskej divočine, ženské sesterstvo pri červenom víne aj tajomstvá bielych dier

Neviditeľné nebezpečenstvo v novej islandskej sérii. Keď vám manžel zahne s najlepšou kamarátkou, je čas naliať si čistého vína. Môžu sa všetky čierne diery zmeniť na biele? Kto bol Chatam Sofer? A kto je dnešný básnik? Knižné novinky vo výbere Pravdy.

21.01.2024 09:00
debata

Yrsa: Niet úniku

Yrsa: Niet úniku Foto: Metafora
vik03 kniha niet úniku Yrsa: Niet úniku

„Čierny ľad“ je okom neviditeľná ľadová vrstva na vozovke, výrazne zvyšujúca riziko nehôd. Ako nebezpečenstvo, ktoré sa môže zdať na hony vzdialené, aj keď môže byť priamo pred vami. V prvej časti islandskej série sa Karl vyberie na statok za známymi, lebo sa mu neozývajú. Idylická príroda ostro kontrastuje so strašným zločinom. Vyšetrovatelia rozpletajú komplikovaný príbeh a šialencovu sieť, z ktorej niet úniku.

Gill Sims: Sesterstvo sobotňajšieho sauvignonu

Gill Sims: Sesterstvo sobotňajšieho sauvignonu Foto: Lindeni
vik03 kniha Sesterstvo sobotňajšieho sauvignonu Gill Sims: Sesterstvo sobotňajšieho sauvignonu

Otázka nie je, či Claire potrebuje pohárik, ale či pre ňu existuje dosť veľký pohár. Manžel jej zahol s najlepšou kamarátkou. Deti na ňu volajú sociálku, keď ich chce nakŕmiť brokolicou. Našťastie má kamarátky. Spoločne sa im hádam podarí presvedčiť Claire o tom, že život zreje ako kvalitné červené víno. A ponúka niečo lepšie než len žehlenie, varenie a večné upratovanie po lenivých a prefíkaných potomkoch.

kniha neviditelny  zivot  1 Čítajte viac Kniha týždňa: Neviditeľný život Eurídice Gusmão

Carlo Rovelli: Biele diery

Carlo Rovelli: Biele diery Foto: Tatran
kniha Biele diery Carlo Rovelli: Biele diery

Vydajme sa so svetoznámym fyzikom do záhadného sveta čiernych a bielych dier. Padáme trhlinou do hlbín vesmíru. Čas a priestor sa zvláštne rozpínajú a zmršťujú, až sa nakoniec úplne rozplynú v jadre čiernej diery a zrodí sa biela diera. Môžu sa všetky čierne diery zmeniť na biele, v ktorých má čas opačný smer? Pútavé čítanie o najnovších výskumoch a hypotézach, obavách a sklamaniach vedca otvára neznáme svety.

Peter Salner a kol.: Chatam Sofer/Veľký zázrak sa stal

Peter Salner a kol.: Chatam Sofer/Veľký zázrak... Foto: Marenčin PT
kniha Chatam Sofer/Veľký zázrak sa stal Peter Salner a kol.: Chatam Sofer/Veľký zázrak sa stal

Rabín Chatam Sofer je súčasťou multikultúrneho panteónu osobností Bratislavy. Patrí k najväčším duchovným autoritám tradičného judaizmu. Za jeho pôsobenia bola Prešporská ješiva jednou z najprominen­tnejších vzdelávacích inštitúcií v židovskom svete. Kniha prináša autentické pohľady rôznych autorov na osobnosť slávneho rabína, ale tiež na zničenie a zložitú záchranu cintorína, na ktorom je pochovaný.

Laco Kerata: Básnik

Laco Kerata: Básnik Foto: KK Bagala
kniha Básnik Laco Kerata: Básnik

Zbierka krátkych básní, krátkych poviedok a krátkych drám pobaví, poteší i prinúti zamyslieť sa. „Ako môžem žiť, keď píšem, písať neviem a niektorí mi to zožerú. Ako môžem písať, keď píšem, písať neviem a im je trápne mi povedať pravdu do očí. Ako môžem písať, keď oni tiež nevedia písať a my im to žerieme. Ako môžem písať, keď mi to už povedali a ja nič. Ako môžem písať, keď sme im to už povedali a oni nič. Ako môžem písať, keď som taký osamelý.“

kniha dážďovníky Čítajte viac Kniha týždňa: Vtipné aj melancholické španielske Dážďovníky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy