Kniha týždňa: Kremeľský mág spraví z fikcie skutočnosť

Ako chutí moc na ruský spôsob? Román Giuliana Da Empoli Kremeľský mág nás zavedie priamo do Kremľa, kde sa znovu zrodil Cár, ktorý hrá so svetom nebezpečnú hru. Príbeh tajomného cárovho poradcu Vadima Baranova je fikciou, ktorá zasa raz predbehla skutočnosť. Veď presne to aj bolo úlohou poradcu prezývaného Putinov Rasputin.

28.01.2024 09:00
debata
Giuliano Da Empoli: Kremeľský mág Foto: Tatran
kniha kremelsky mag Giuliano Da Empoli: Kremeľský mág
Kremeľský mág v príbehu svojmu nočnému hosťovi odhaľuje zákulisie mocenských hier na pozadí skutočných udalostí, ktorými Rusko šokovalo svet

Poníženie otcov

Románový Vadim Baranov je „básnik medzi vlkmi“ a „vlk medzi básnikmi“. Vzdelaný muž s aristokratickým pôvodom sa od divadla a televíznych reality šou dostal rovno do centra moci, kde sa z neho stal hlavný ideológ Kremľa. V príbehu svojmu nočnému hosťovi odhaľuje zákulisie mocenských hier na pozadí skutočných udalostí, ktorými Rusko šokovalo svet. Čo doviedlo Rusko tam, kde je dnes – z pohľadu „šedej eminencie“ Cára a strojcu putinizmu?

V príbehu Giuliana Da Empoli vystupujú skutočné postavy ako miliardár Boris Berezovskij, z ktorého sa stal Putinov protivník a zomrel v exile, ropný oligarcha Michail Chodorkovskij a neskorší Putinov väzeň či vodca Nočných vlkov Alexander Zaldostanov, prezývaný Chirurg, ktorý asistoval pri ruskej anexii Krymu či pri separatistickom terorizme v Donbase.

Samozrejme, nechýba ani postava Vladimira Putina, prezývaného Cár, obklopeného dvoranmi. Predobrazom tajomného poradcu Vadima Baranova mal byť Vladislav Surkov, podpredseda vlády a neskôr skutočný Putinov poradca, ktorý do ruskej politiky vniesol pojem „riadená demokracia“.

kniha moje rusko Čítajte viac Prečo sa Rusi neusmievajú. Kniha týždňa Moje Rusko - vojna či mier?

V románe sa prepletajú spomienky a úvahy muža, ktorý bol pri tom. Ako šikovný propagandista pomáhal vybudovať systém, z ktorého chcel neskôr uniknúť. A hoci moc býva najsilnejšie afrodiziakum a zároveň najsilnejšie uspokojenie, v románe nechýba ani malý príbeh lásky.

„Naša generácia bola svedkom poníženia otcov. Seriózni svedomití ľudia, ktorí celý život pracovali, sa v posledných rokoch cítili bezradní… Boli sme svedkami, ako sa im vysmievajú a ponižujú ich za to, že si jednoducho plnili svoje povinnosti. Vlastne sme to boli my, my sme sa im posmievali a ponižovali ich. Myslím, že táto scéna nás všetkých smrteľne ranila,“ hovorí Baranov svojmu poslucháčovi. „Bezhlavé napodobňovanie Západu, do ktorého sme sa pustili koncom 90. rokov, nebolo správnou cestou. Možno nadišiel čas vybrať sa iným smerom.“

Michail Šiškin Čítajte viac Rusko je pripravené na nového cára. Bude ešte horší

Svet ako divadlo

Moc Kremľa vtedy závisela od oligarchov, od ich peňazí, novín či televízie. Keď sa rozhodli staviť na Putina, nazdávali sa, že menia iba predstaviteľa, nie systém. No v Rusku sa éra peňazí a oligarchov, čo zbohatli na štátnom majetku skončila a nahradil ju nový režim – „riadená demokracia“.

Rusov ponížených časmi transformácie a pouličných gangov oslovil človek, ktorý sľuboval poriadok. Zatknutý politik, to býva. Ale zatknutý podnikateľ? Nový Cár ukázal, že ani peniaze vás pred všetkým neochránia. Rusko sa nikdy nezmierilo so stratou „svojich území“ či s rozpadom Sovietskeho zväzu ani s pádom Berlínskeho múru. „Ak chce národ prežiť, musí veriť, že len on môže spasiť svet, že žije preto, aby zastal na čele ostatných národov! Západ nás chce vidieť na kolenách,“ hovorí v románe básnik a disident Eduard Limonov, ďalšia skutočná a kontroverzná postava medzi Ruskom, svetom a väzením.

Jeho javiskom sú však skutočné krajiny a národy a hercami skutoční ľudia. Rozohral partiu, v ktorej riadi ľudské vášne a využíva chaos od vojny až po hackerov. Kto vie predvídať ďalší ťah?

Nový Cár vie, že potrebuje vrátiť Rusom hrdosť a slávu vlasti, aby nastolil nový poriadok. Románový Vadim Baranov nie je žiadny zaslepený fanatik, je to inteligentný človek, ktorý sa dal do služieb Cára jednoducho preto, že ho baví hrať sa. A hra s mocou je tá najvzrušujúcejšia. „Prešiel som od divadla k inscenovaniu reality,“ konštatuje, keď pomáha vytvárať centrum moci, založené na lži, manipulácii, násilí a nevypočítateľnosti. Jeho javiskom sú však skutočné krajiny a národy a hercami skutoční ľudia. Rozohral partiu, v ktorej riadi ľudské vášne a využíva chaos od vojny až po hackerov. Kto vie predvídať ďalší ťah? Netreba zabúdať, že Kremeľský mág vie urobiť z fikcie skutočnosť – od zrodenia Putina po vojnu na Ukrajine.

Myslíte si, že Stalin je obľúbený aj napriek masakrom. Mýlite sa! Stalin je obľúbený práve pre masakre.

„Myslíte si, že Stalin je obľúbený aj napriek masakrom. Mýlite sa! Stalin je obľúbený práve pre masakre. Lebo on aspoň vedel, ako zaobchádzať so zlodejmi a zradcami,“ cituje v spomienkach Cára, ktorý tiež chce vojsť do dejín.

Jozef Hambálek, Vladimir Putin Čítajte viac 'Nočný vlk' Hambálek na sankčnom zozname EÚ: Podanie ruky s Putinom neznamená podporu vojny

Román Giuliana Da Empoli Kremeľský mág získal literárnu cenu Grand Prix du roman de l’Académie Française 2022. Niektorí ho označujú za politický triler, no pre slovenského čitateľa má okrem napätia a literárnych kvalít aj inú pridanú hodnotu. Je ňou geografická blízkosť a na čiastočne aj historická podobnosť, čo nám priviedla do domu suseda, ktorý ho podpálil.

Jozef Hambálek, Vladimir Putin Čítajte viac Fico žiada vyradenie Hambálka, podporovateľa vojny na Ukrajine, zo sankčného zoznamu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa