Je vinný ten, kto sa narodil fašistickému netvorovi? John Boyne hľadá cesty z temných miest

Nová kniha známeho írskeho spisovateľa Johna Boyna Všetky temné miesta (Slovart) je nepriamym pokračovaním slávneho románu Chlapec v pásikavom pyžame. Aj v tomto príbehu píše Boyne o absurdnostiach druhej svetovej vojny, ale dej sa odohráva prevažne v súčasnosti. Niektorí aktéri tamtých čias ešte žijú a v knihe účinkujú. Tak aj deväťdesiatnička Gretel, ktorej život sa začne v tomto vysokom veku opäť zamotávať a speje k neočakávanému vyvrcholeniu. Jej príbeh má silu antickej drámy a vrhá svetlo na temné miesta v ľudskej duši aj v reálnom svete. Knihu do slovenčiny preložila Alena Redlingerová.

06.02.2024 08:00
john boyne Foto: ,
Spisovateľ John Boyne.
debata

Je Gretel vinná?

Gretel patrí k ľuďom, ktorých zožiera pocit viny za to, čo sa dialo počas vojny. Táto elegantná, dobre situovaná Londýnčanka je totiž dcérou niekdajšieho veliteľa koncentračného tábora v Poľsku. Hoci bola len dieťa a nemohla za to, komu sa narodila, jej osud bol spečatený. Celý život musela tajiť svoju skutočnú totožnosť, hoci sama sa ničím neprevinila. Patrí však do rodiny fašistického netvora. Zmenila si meno, vydala sa, žila životom poctivého človeka, preciťovala tragédie iných, ale aj tak si nikdy nevydýchla. Bála sa odhalenia, ale najmä ju ťažilo svedomie. Je Gretel vinná?

John Boyne: Všetky temné miesta Foto: Slovart
kniha vsetky temne miesta John Boyne: Všetky temné miesta

Na túto tému rozvíja autor viacero citlivých úvah svojím nementorským, chápajúcim spôsobom. Rozprávanie sa začína v okamihu, keď sa do domu, v ktorom stará dáma teraz býva, nasťahuje podivná rodina, ale vracia sa aj do čias po skončení vojny. Vtedy musela Gretel aj s matkou utekať z Nemecka a triasť sa o holú existenciu. Navyše, matka bola exaltovaná bytosť, ktorá jej všetko ešte komplikovala.

kniha Komnata ozvien Čítajte viac John Boyne z čias koncetráku preskočil do éry mobilov, sietí a celebrít.Čo píše o zákulisí britskej televízie?

Správala sa k dcére čudne, bola priam vyšinutá a Boyne cez ňu farbisto priblížil galériu ľudí, ktorých vojna celkom zdeformovala. V románe vystupuje viacero podobných kreatúr i zničených ľudí, nič nie je banálne alebo predvídateľné. V tom je John Boyne majster – píše veľmi živo, až divadelne, vie o ľuďoch všetko, pozná dejiny. A z textu cítiť, že mu téma leží na srdci. Sleduje osud celého ľudstva v nekonečnom časovom priestore, nielen niektoré udalosti. Chce, aby druhá svetová vojna a jej hrôzy neboli zabudnuté, no zároveň skúma, prečo sa vojnové drámy opakujú a ako sa ľudia naladia na vojnu, na zločin. Zdá sa, že na túto tému už bolo všetko napísané, ale on stavia príbeh celkom inak, píše, o čom ste ešte určite nečítali, aspoň nie v takej jednoduchej domáckej podobe.

john boyne Čítajte viac Muž, čo nevedel pískať

V príbehu totiž dominuje rodinné prostredie, na programe dňa sú otázky každodennej existencie, vzťahy medzi príbuznými. Pobavia a zaujmú napríklad špekulácie, či dať mierne dementnú starenu (nie Gretel, tá je bystrá) do domu seniorov a zhrabnúť čím skôr dedičstvo, alebo pasáže o nadväzovaní priateľstiev, lások, a to či už v autentickom čase, alebo v spomienkach. Hoci téma je tragická, rozprávanie je často humorné, Gretel je dosť ironická. Možno o to viac, že jej srdce je veľmi ranené. Nielenže vyrástla v koncentračnom tábore (na strane sily), ale prišla tam aj o malého brata. Ten príbeh je spracovaný v slávnej knihe Chlapec v pásikavom pyžame, ktorú Boyne písal pre deti, ale čítajú ju aj dospelí. Je o Brunovi, synovi veliteľa Osvienčimu, ktorý sa cez plot tábora spriatelí so židovským chlapcom a je z toho dráma.

Spor priamo v dome

John Boyne si hneď po napísaní tej knihy vraj začal robiť poznámky pre ďalší román, lebo ho zaujímala aj Brunova sestra Gretel. Prišiel covid, vhodný čas na písanie, a tak sa Boyne pustil do zamýšľaného pokračovania. Vznikli Všetky temné miesta, kniha mimoriadne obsiahla, prepracovaná, príbehy sa vrstvia, prekrývajú, jeden vychádza z druhého, až sa zlejú do žeravej rieky.

Rozprávačkou je Gretel, v tom čase už vdova žijúca v luxusnej štvrti Winterville Court v centre Londýna. Keď sa do bytu pod ňou nasťahujú noví susedia, začnú sa v jej živote diať zvláštne veci. S deväťročným Henrym sa skamaráti, čo v nej vyvoláva spomienky na brata, na detstvo a ranú mladosť. Znovu sa ocitá v povojnovom Paríži, v Sydney, kam utiekla, ale aj na „tom hroznom mieste“ v Poľsku. Čitateľ sleduje akoby dva životy hlavnej hrdinky – ten súčasný a aj ten minulý.

Vývoj Gretel sa odvíja od ubolenej obete vojnových čias po vyrovnanú ženu s bohatými skúsenosťami a plnú lásky, akou je dnes. Žiaľ, dostáva sa do konfliktu so susedom, s otcom malého Henryho. Ich spor narastá a je bravúrnou literárnou ukážkou toho, ako medzi ľuďmi narastá napätie, nepriateľstvo, vojna. Gretel, ktorá je mimoriadne citlivá (práve kvôli tomu, čo zažila) sa nemôže pozerať na krutosť, ktorú má zasa tak blízko seba.

A život jej dá šancu, aby zasiahla a zbavila sa tak aj pocitu svojej vlastnej viny, tým, že niekomu pomôže. Pravda, nie je to také jednoduché. Práve tu nechá Boyne dej vyústiť do situácie hodnej antickej tragédie. Všetko sa deje v prostredí, v akom žijeme aj my. V dnešnom pohodlnom, pestrom, zdanlivo iba konzumnom, jasnom svete. Ale temné miesta sú aj tu!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #John Boyne #Chlapec v pásikavom pyžame #Všetky temné miesta