Knižné tipy Pravdy: strhujúce príbehy, umelá inteligencia verzus intuícia, hranice človeka pri teplote mínus sto

Dojímavý grécky príbeh o znovuzrodení, umelá inteligencia verzus ľudská skúsenosť v novej detektívke, strhujúci príbeh o nenaplnených snoch, nečakanej druhej šanci a láske aj príbeh muža, ktorý veľa nehovorí, no mnohé vidí či výprava horolezcov na Mount McKinley. Nové knihy vo výbere Pravdy.

17.03.2024 09:00
debata

Christy Lefteri: Kniha ohňa

Christy Lefteri: Kniha ohňa Foto: Tatran
kniha kniha ohna Christy Lefteri: Kniha ohňa

V krásnej gréckej dedinke uprostred prastarého lesa žije rodina – Irini, ktorá učí deti hrať na hudobných nástrojoch, Tasso, ktorý maľuje obrazy lesa, a ich dcéra Chara. Idylický život naruší lesný požiar. Zanechá po sebe spálené domy a zničené životy. V dojímavavom príbehu o znovuzrodení sa stretáva tragédia s nezlomnosťou, aj láska s nenávisťou medzi Grékmi a Turkami.

kniha Uvidime sa v auguste Čítajte viac Márquez venoval poslednú knihu zrelej žene - a láske

Jo Callaghan: Mihnutím oka

Jo Callaghan: Mihnutím oka Foto: Lindeni
kniha mihnutim oka Jo Callaghan: Mihnutím oka

Umelá inteligencia verzus ľudská skúsenosť. Logika verzus inštinkt. Podmanivý debut kladie otázku, čo znamená byť človekom. Kat je vyšetrovateľka a vedie pilotný program, do ktorého je zapojený aj asistent v podobe umelej inteligencie Lock. Katine inštinkty narážajú na Lockovu logiku. Keď znova otvoria dva staré prípady nezvestných osôb, Lock je jediný, kto vie najrýchlejšie získať informácie. V stávke sú životy.

Nicolas Mathieu: Connemara

Nicolas Mathieu: Connemara Foto: Inaque
kniha Connemara Nicolas Mathieu: Connemara

Strhujúci príbeh o nenaplnených snoch, nečakanej druhej šanci a láske. Hélène sa blíži štyridsiatka. Tvrdo pracovala, aby sa z malého mestečka dostala na stránky časopisov. A keď má všetko, chlapa, dcéry, kariéru a dizajnový dom, cíti prázdno. Christophe žije s otcom a so synom a má nenápadný život v rodnom meste. Predáva krmivo pre psy a zabáva sa s kamarátmi. Ich dva odlišné životy sa pretnú.

kniha hotel balkan Čítajte viac Kniha týždňa: Čo nájdete pod posteľou v Hoteli Balkán

Robert Seethaler: Celý život

Robert Seethaler: Celý život Foto: Premedia
kniha cely zivot Robert Seethaler: Celý život

Andreas Egger strávil takmer celý život v jednom horskom údolí. Tu prežil neľahké detstvo, veľkú lásku, radosť i smútok. Ako robotník spoločnosti budujúcej prvé lanovky sotva zájde za hrebene vrchov, ktoré ho obklopujú. Zavedie ho za ne až vojna. Celý život je príbehom muža, ktorý síce veľa nehovorí, no mnohé vidí, a ktorý sa napriek neľahkému osudu dokáže obzrieť za minulosťou s údivom a vďačnosťou.

Art Davidson: Sto pod nulou

Art Davidson: Sto pod nulou Foto: Absynt
kniha sto pod nulou Art Davidson: Sto pod nulou

Pocitová teplota mohla dosiahnuť mínus sto stupňov, no ani to ich nezastavilo. Partia ôsmich mužov sa v roku 1967 pokúsila o zimný prvovýstup na slávnu aljašskú horu Denali, známu ako Mount McKinley. Ako budú vzdorovať zime, víchrom a nedostatku kyslíka vo výškach nad 5 000 metrov? Čo spravia, keď pocitová teplota klesne na mínus sto stupňov a oni zostanú uväznení v ľadovom masíve?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy