Poznáme desať najlepších slovenských kníh roka

Prestížna literárna cena Anasoft litera vyhlásila nominácie na najlepšie slovenské prozaické diela minulého roka. Okrem etablovaných spisovateliek a spisovateľov sa medzi najlepších dostali aj silné prozaické debuty.

07.03.2023 16:00
desiatka anasoft knihy na sebe Foto:
debata

Rukami odbornej poroty pritom prešlo 123 hodnotených kníh z vlaňajšej produkcie. "Tohtoročná desiatka ponúka prózy čitateľsky prístupné, ale aj také, čo kladú na čitateľov vyššie nároky – je to naozaj široká škála. Rok 2022 priniesol silné debuty a potvrdil výrazné hlasy z radov etablovaných autoriek a autorov,“ zhodnotili členovia poroty.

Po dlhých diskusiách z nich vybrala nasledovné tituly v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov a autoriek: Jana Bodnárová – Patchwork v bielej, Jakub Juhász – PS, Slavka Liptáková – Krajina matiek, Dušo Martinčok – Niekto sa nájde, Dominika Moravčíková – Dom pre jeleňa, Michaela Rosová – Nepokojní spáči, Jakub Spevák – Po funuse, Veronika Šikulová – Líštičky majú rady teplo, Dušan Taragel – Mafiánske balady a Soňa Uriková – Dôvod na radosť.

Marek Vadas Čítajte viac Finalista Anasoft Litera 2022 Marek Vadas: Sny sú výkriky z iného sveta

Cena je prestížna nielen pre autorov a autorky, ale aj pre ich vydavateľov. Tento rok svoj „nos na dobrú literatúru“ znova potvrdil Koloman Kertész Bagala, ktorý vydáva výhradne domáce diela, z jeho produkcie sa do desiatky Anasoft litera dostali až tri tituly. Vydavateľstvo Slovart má medzi nominantami knihy dve.

O desiatke Anasoft litera 2023 a jej laureátovi v 18. ročníku literárnej ceny rozhoduje odborná porota v zložení: žurnalistka Denisa Ballová, literárna vedkyňa a vysokoškolská pedagogička Zuzana Bariaková, básnik, prozaik, prekladateľ, autor kníh pre deti Petr Borkovec, literárna vedkyňa a publicistka Magdalena Bystrzak, prekladateľka a editorka Renáta Deák. Podľa ich vyjadrenia sú medzi tohtoročnými nominovanými prózami knihy s rôznorodými autorskými prístupmi a postupmi. „Potešili nás presné miniatúry a veľmi silná poviedková tvorba, no nechýba ani vydarená rodinná sága či žánrová literatúra na vysokej úrovni,“ uviedla porota vo svojom vyhlásení. Podľa jej členov „prózy tohto ročníka prinášajú pestrú genderovú perspektívu, tematizujú inakosť, osamelosť a krehkosť jednotlivca či viacgeneračné rodinné vzťahy v malých vidieckych alebo mestských spoločenstvách. Tieto témy sa často pomerne úspešne odrážajú v štýle nominovaných próz, vo viacerých z nich nachádzame reflexiu písania“.

jana bodnarova Čítajte viac Takmer stovka nominovaných na cenu najlepšia slovenská próza

Ako odznelo v živom vysielaní na Rádiu Devín, diskusia pred vyhlásením desiatky najlepších slovenských próz roka vôbec nebola jednoznačná, porotcovia sa navzájom presviedčali a, ako priznali, občas to medzi nimi aj vrelo. O čom sú podľa nich knihy, ktoré spĺňajú kritériá kvalitnej literatúry?

Novela Patchwork v bielej od Jany Bodnárovej najviac zaujala Magdalenu Bystrzak. „Patrí k výraznej línii slovenskej prózy, ktorá presvedčivo rozpráva o ženskej skúsenosti, o materstve, o blízkosti a odcudzení, spája literárnu aj výtvarnú poetiku,“ hovorí porotkyňa. Jakub Juhász v knihe PS s dávkou irónie píše o tom, ako sa píše kniha, rozprávač sa snaží v románe oživiť básnika Sándora Petőfiho a zároveň oživuje pamäť regiónu, slovenského juhu. Krajina matiek od Slavky Liptákovej je rodinná sága a ďalšia kniha v ženskej línii, labyrint príbehov viacerých generácií, klasický román s plastickými skutočnými postavami.

„Kniha Duša Martinčoka Niekto sa nájde sa dobre číta, je to citlivé rozprávanie o tom, že nie je samozrejmé nájsť blízkeho človeka a vyjsť z vlastnej osamelosti, so zaujímavo spracovanou témou chlapčenského dospievania,“ hodnotí Zuzana Bariaková. Dom pre jeleňa od Dominiky Moravčíkovej zaujal spisovateľa Petra Borkovca prirodzeným presakovaním mýtov do súčasnosti, ale aj hravosťou jej jazyka.

V knihe Michaely Rosovej Nepokojní spáči je zaujímavé napätie medzi trinástimi „anesteticky“ pôsobiacimi poviedkami a poviedkou o pocitoch, ktoré sprevádzajú samotné písanie a materstvo. „Debut Jakuba Speváka Po funuse je sebavedomá novela, ktorej témou je vnútorná osamelosť v rodine,“ hodnotí Denisa Ballová.

Jakub Spevák: Po funuse Čítajte viac Kniha: Funusom sa to nekončí

Veronika Šikulová sa v desiatke Anasoft litera presadila už trikrát, tento rok knihou Líštičky majú rady teplo. „Autorka keď sa do niečoho zamiluje, preberie schopnosť hovoriť jazykom objektu svojej pozornosti, či sú to ľudia alebo vtáci,“ povedal Petr Borkovec. Mafiánske balady Dušana Taragela sú podľa poroty vydarený akčný román, plnokrvný text s pikantným jazykom a jedna z najzábavnejších súčasných próz. Soňa Uriková v zbierke Dôvod na radosť hovorí o návrate ku koreňom na vidieku, aj do zafajčených krčiem a k sliepkam.

kniha dom pre jelena Čítajte viac Kniha týždňa: Dom pre jeleňa

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické dielo alebo za preklad autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenska, za knihy vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Súťaž prebieha v troch kolách. Porota vybrala zo všetkých publikovaných kníh v prvom kole desať próz. Vybraná desiatka sa predstaví počas festivalu litera fest, ktorý sa bude konať od 19. do 22. júna. V septembri porota z desiatky vyberie finálovú päťku a nej napokon vyhlási víťaznú knihu. Súčasťou súťaže je aj cena čitateľov v internetovom hlasovaní.

Desiatka Anasoft Litera 2023
Bodnárová, Jana, Patchwork v bielej, Aspekt 2022
Juhász, Jakub, PS, RUBATO 2022
Liptáková, Slavka, Krajina matiek, Petrus 2022
Martinčok, Dušo, Niekto sa nájde, Zrejme 2022
Moravčíková, Dominika, Dom pre jeleňa, KK Bagala 2022
Rosová, Michaela, Nepokojní spáči, Artforum 2022
Spevák, Jakub, Po funuse, KK Bagala 2022
Šikulová, Veronika, Líštičky majú rady teplo, Vydavateľstvo SLOVART 2022
Taragel, Dušan, Mafiánske balady, Vydavateľstvo SLOVART 2022
Uriková, Soňa, Dôvod na radosť, KK Bagala 2022
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Dušan Taragel #Jana Bodnárová #Veronika Šikulová #Michaela Rosová