Lesbický román Studňa osamelosti vyvolal veľký škandál, knihu zakázali

Román Studňa osamelosti anglickej spisovateľky Radclyffe Hallovej, ktorý prvý raz vyšiel 27. júla 1928, vyvolal vo svojej dobe veľké pobúrenie. Čiastočne autobiografické dielo, ktoré hovorí o milostnom vzťahu dvoch žien, označili za obscénne a sudca prikázal knihu stiahnuť z predaja.

26.07.2023 12:00
kniha studna osamelosti Foto:
Román Radclyffe Hallovej o milostnom vzťahu dvoch žien Studňa osamelosti vyšiel v českom preklade prvýkrát v roku 1931, už krátko po jeho prvom vydaní v Británii. Obálka z 3. vydania z roku 1992.
debata

Vo Veľkej Británii kniha znovu vyšla až na prelome 40. a 50. rokov, po smrti spisovateľky. Medzitým sa ale Studňa osamelosti dočkala mnohých prekladov vrátane českého. Ten vyšiel v roku 1931, knihu z edície Symposion nakladateľa Rudolfa Škeříka ilustrovala Toyen.

Sexfluencing Čítajte viac Prinášame prehľad dúhových filmov a seriálov, ktoré stoja za pozretie

Román je autentickým vyjadrením hlbokej osamelosti človeka, ktorý sa narodil s odlišnou sexuálnou orientáciou a v priebehu rokov zisťuje, aký ťažký je jeho osud. Najprv sa musí vyrovnať sám so sebou, potom s tým, ako ho prijíma – alebo skôr neprijíma – spoločnosť.

Gintarinė širdis Čítajte viac Litva porušila zákazom LGBTI knihy slobodu vyjadrovania

Hallová chcela románom tiež poskytnúť lesbám obranu proti spoločnosti, ktorá na lásku medzi osobami rovnakého pohlavia hľadela ako na nemravnú alebo liečiteľnú. „Pokiaľ však tvrdila, že sa so svojím stavom narodila, potom sa mohla obhajovať, že ju tak Boh stvoril a že aj ako čudáčka má svoje miesto v Božích plánoch,“ stojí v románe, ktorý je dodnes jedným z najdôležitejších diel LGBT literatúry.

Rusko, LGBTI, šoférovanie Čítajte viac Žiadne LGBTI! V ruských kníhkupectvách spustili "mravné" čistky

Spisovateľka a poetka prišla na svet 12. augusta 1880 ako Marguerite Antonia Radclyffeová Hallová a od mladosti sa pokúšala vyrovnať so svojou sexuálnou orientáciou, čo v neskoro viktoriánskej Británii nebolo ľahké. Mužsky pôsobiaca spisovateľka najprv písala poéziu, prerazila románom o duchovnom precitnutí talianskeho vrchného Adam's Breed z roku 1926. O dva roky neskôr potom vyšlo jej najdôležitejšie dielo, ktoré písala s vedomím, že môže spôsobiť škandál a koniec jej kariéry spisovateľky. Pobúrenie, ktoré kniha v Británii vyvolala, nakoniec Hallovú prinútilo na niekoľko rokov odísť z krajiny.

dúhová vlajka, pochod, lgbt Čítajte viac Slovenská národná galéria sa zapojila do podujatia Dúhový Pride Bratislava

Po Studni osamelosti vydala Radclyffe Hallová ešte niekoľko ďalších kníh, ale už nikdy sa nevenovala kontroverznej téme lásky medzi ženami. Svoju homosexualitu však neskrývala, od 27 rokov žila so speváčkou Mabel Battenovou, a to až do jej smrti v roku 1916. Potom tvorila skoro tri desaťročia až do svojej smrti 7. októbra 1943 pár s prekladateľkou a sochárkou Une Trowbridgeovou.

tepláreň Čítajte viac Slovenská Tepláreň oficiálne skončila, akcie na podporu LGBTI+ ľudí pokračujú ďalej
debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #LGBTI+