Štúrovcov pripomenie aj pouličné divadlo

Najstarší literárny festival na Slovensku Slovesná jar má už 56 rokov a ani predchádzajúce dva roky pandémie ho nezastavili. Festival pôvodne nadviazal na tradíciu matičných augustových zhromaždení v 19. storočí v Martine, dnes prináša multižánrový program pre všetky vekové kategórie. Začne sa 6. júna v Martine a potrvá štyri dni. Celkovo sa na niekoľkých miestach bude konať šestnásť samostatných programových blokov. Vstup na podujatia je zadarmo.

05.06.2022 08:00
MADOS 2 Foto:
Divadlo Mados z Liptovského Mikuláša predvedie na festivale Slovesná jar živé hrané scénky na ulici.
debata (2)

Okrem klasických stretnutí s básnikmi a prozaikmi nebudú počas Slovesnej jari chýbať prezentácie najnovších kníh, umelecký prednes, vyhodnotenie celoslovenskej literárnej súťaže stredoškolákov Paulinyho Turiec ani viaceré výstavy. Tento rok si festival pripomenie viacerých štúrovcov, storočnicu slovenskej premiéry prvého hraného slovenského filmu Jánošík aj 161. výročie Memoranda národa slovenského.

Ján Francisci-Rimavský Čítajte aj Národný buditeľ Ján Francisci-Rimavský sa narodil pred 200 rokmi

„Na tento rok pripadá 200. výročie narodenia viacerých štúrovcov, siedmi sú pochovaní na Národnom cintoríne. Najznámejší z nich sú Janko Kráľ, Ján Kalinčiak, Štefan Marko Daxner a ďalší. My si ich pripomenieme nielen položením kvetov, ale aj divadelnými pochôdzkami – ochotníci z celého Slovenska v historických kostýmoch prejdú mestom a zahrajú scénky aj priamo pri hroboch štúrovcov,“ pozýva za organizátorov festivalu Peter Cabadaj.

Na snímke divadlo Mados z Liptovského Mikuláša. Foto: archív divadla
MADOS 1 Na snímke divadlo Mados z Liptovského Mikuláša.

Viaceré programy sú určené pre začínajúcich tvorcov i najmenších čitateľov, hostia môžu navštíviť hudobné koncerty, divadelné predstavenia, filmové projekcie. Deťom festival prinesie napríklad Jarnú školu fantázie či stretnutia s tvorcami detských a mládežníckych knižiek. Organizátori odhalia bustu Štefana Marka Daxnera, pripomenú životné cesty Jána Kollára a tiež storočnicu básnika, medika a bojovníka proti fašizmu Evžena Karvaša, ktorý zahynul v Slovenskom národnom povstaní.

Janosik  1921   c  Slovensky filmovy ustav Čítajte aj Jánošík svojich tvorcov ozbíjal, nám nechal poklad

Viete, že vďaka filmu Jánošík je Blatnica už sto rokov na filmovej mape? Snímkou bratov Siakeľovcov sa Slovensko zaradilo medzi hŕstku krajín, spojených s počiatkami filmového priemyslu vôbec. Vlani bolo sto rokov od nakrútenia filmu Jánošík (1921), na tento rok pripadá storočnica od jeho slovenskej premiéry v Žiline a na festivale mu bude venovaná výstava aj premietanie.

Janko Kráľ Čítajte aj Predstaviteľ romantizmu a revolucionár, Janko Kráľ, sa narodil pred 200 rokmi

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Martin