Na Modrom Kameni čaká návštevníkov nová cukráreň a niekoľko ďalších noviniek

Hrad Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese otvára v sobotu tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Okrem stálych expozícií čaká v tejto sezóne návštevníkov niekoľko noviniek.

29.04.2023 14:00
Hrad Modrý Kameň Foto:
debata

K dispozícii bude priestor na aktivity múzea, ako sú výtvarná, bábkarská, remeselná a aj hračkárska dielňa. Informovala o tom Dáša Ďuríková z Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM). Nové priestory majú aj pokladnica a predajňa i priestory pre expozíciu vinohradníckej tradície regiónu.

Na hrade Modrý Kameň sídli časť Slovenského... Foto: SNM/ Múzeum bábkarských kultúr a hračiek
Modrý kameň, hrad, hračky, bábika, hojdací koník Na hrade Modrý Kameň sídli časť Slovenského národného múzea - Múzeum bábkarských kultúr a hračiek.

V tejto sezóne pribudla na hrade aj cukráreň. Slúžiť bude aj ako miesto na aktivity a malé výstavy. „V cukrárni Castanea sa zameriame aj na predaj gaštanových špecialít z nášho regiónu. V týchto priestoroch budeme pravidelne organizovať kultúrne podujatia,“ povedala riaditeľka múzea Helena Ferencová.

Hrad Modrý Kameň Čítajte viac Modrý Kameň: Obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu ukončili

Ako dodala, v sezóne záujemcov čakajú tradičné podujatia, napríklad Deň detí, Kultúrne leto, výstavy, koncerty, Vianoce na hrade i nočné prechádzky. „Nové budú workshopy, kurzy a aj aktivity, ktoré sa týkajú gaštanov. Bude to napríklad výroba gaštanovej rolády,“ priblížila. Pripomenula, že program bude aj v sprístupnenej časti zrúcaniny hradu. „V polovici mája, keď je Noc múzeí a galérií, sa sezóna naplno rozbehne. Tak to bude aj tento rok,“ spresnila.

Hrad Modrý Kameň Čítajte viac V Modrom Kameni pre energetickú krízu zaviedli sanitárne dni

V súčasnosti ukončili obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu Modrý Kameň. Rekonštrukcia tak sprístupní návštevníkom aj doposiaľ málo využívané priestory kaštieľa. Projekt nadväzoval na obnovu východného krídla barokového kaštieľa v roku 2017.

Modrý kameň, hračky Čítajte viac Tip na víkend: Hrad plný hračiek
debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň