Ruskí umelci podporujú Putina, inak sú na indexe

Vojna na Ukrajine rozdelila ruskú umeleckú komunitu. Tí, ktorí ju podporujú, sa môžu tešiť priazni vládnych kruhov, ale tí, ktorí sú proti, sa ocitli pod veľkým tlakom, aby sa podriadili oficiálnemu postoju, napísal spravodajský server.

03.05.2023 14:00
Liya Akhedzhakova Foto:
Aj herečka Lija Achedžaková prišla pre kritiku Putinovho režimu a vojny o miesto v divadle.
debata (8)

Vyjadriť v Rusku názor vás môže prísť draho. Môžete byť uväznení, zabití alebo donútení k exilu, a ak patríte medzi kultúrne osobnosti, môžete sa tiež ocitnúť na „čiernej listine“ a byť vylúčení z kľúčových platforiem a miest.

Andrej Makarevič je jedným z najznámejších umelcov, ktorí upadli v nemilosť po tom, čo kritizoval vládnu politiku Vladimíra Putina. Preslávil sa v sovietskej ére ako frontman rockovej kapely Mašina Vremeni.

Štátna televízia ho v dobách reforiem sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova poctila prezývkou „Beatle perestrojky“.

Postupom času ale začal byť Makarevič čoraz kritickejší voči prezidentovi Putinovi. Po prvej ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2014 napísal pieseň (Moja krajina sa zbláznila) a zúčastnil sa protivojnových zhromaždení. Potom bol zrušený rad jeho koncertov po celom Rusku a Makarevič obvinil Kremeľ z perzekúcie. Po začiatku vojny na Ukrajine vlani vo februári Makarevič opustil Rusko ako hlboko rozčarovaný človek. „Ukázalo sa, že ľudia sú oveľa ľahšie manipulovateľní. Oveľa nevedomejší a oveľa agresívnejší,“ povedal v jednom rozhovore.

Nikolaj Rastorgujev je naopak príkladom umelca, ktorý je miláčikom štátu. Je spevákom skupiny Ljube, ktorá býva označovaná za „Putinovu obľúbenú kapelu“. Je hlasným stúpencom politiky Kremľa, vrátane „zvláštnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. A na rozdiel od Makareviča má Rastorgujev už celé roky ľahký prístup na najlepšie koncertné miesta v krajine.

Pätnásteho marca 2014, teda v deň, keď bol Makarevič po mierovom pochode v Moskve takmer napadnutý protiukrajinskými aktivistami, oslávila skupina Ljube na Olympijskom štadióne v hlavnom meste 25. výročie svojho založenia. Nasledujúci deň Ljube vystúpila na Kryme na podporu hlasovania, ktoré svet neuznal, ale Kremeľ ho využil na ospravedlnenie anexia tejto ukrajinskej oblasti.

37 netrebko Ruská diva Anna Netrebko Čítajte viac FOTO: Ktorí ruskí umelci sú na ukrajinskom sankčnom zozname?

Rastorgujev a jeho kapela hrali na obrovských zhromaždeniach organizovaných Kremľom na najväčšom ruskom štadióne Lužniki, na ktorých sa zúčastnil aj prezident Putin. Je tiež autorom piesne oslavujúcej most spájajúci anektovaný Krym s Ruskom. Ako dôkaz, aký vplyv táto skupina v Rusku má, môže poslúžiť prípad, keď polícia pátrajúca po politických rozvracačoch nútila návštevníkov jedného moskovského baru, aby zaspievali pieseň skupiny Ljube a ukázali tak, že podporujú vládu.

Hlboké rozpory panujú aj medzi filmovými a divadelnými hviezdami. Nikita Michalkov je jedným z najslávnejších ruských hercov a režisérov. K vrcholom jeho kariéry patrí oscarová dráma Unavení slnkom (1994), ktorú režíroval a v ktorej hral hlavnú úlohu. Film pojednáva o životoch zničených terorom v Sovietskom zväze za vlády sovietskeho vodcu Josifa Stalina. Michalkovove názory sú veľmi blízke oficiálnej ideológii Kremľa: je náboženským konzervatívcom a zastáva extrémne protizápadné názory. Tieto konšpiračné teórie zdieľajú vo svojom televíznom programe Besogon (Exorcista), ktorý vysiela štátna televízia a medzi ktorého divákov patrí údajne aj Putin.

Michalkov patrí už niekoľko rokov medzi Putinových horlivých fanúšikov. V roku 2007 bol spoluautorom otvoreného listu, v ktorom ruského prezidenta vyzval, aby sa v rozpore s ústavou usiloval o tretie prezidentské obdobie. V tom istom roku Michalkov nakrútil film na oslavu Putinových 55. narodenín, ktorý v ten deň odvysielala štátna televízia. Režisér stojí od roku 1997 na čele ruského Zväzu filmových tvorcov a od štátu dostal množstvo ocenení a finančných prostriedkov, vrátane ceny ministerstva obrany za rozvoj kultúry a umenia vlasti a dvojmiliónovej štátnej dotácie na pokračovanie filmu Unaveni slnkom.

V roku 2022 Michalkov podporil vojnu Ruska proti Ukrajine a „papagájoval“ prezidentovu rétoriku, že na Ukrajine vládne nacistický režim a že samotný ukrajinský jazyk je prejavom nenávisti voči Rusku. Mesiace po zahájení invázie udelil Vladimír Putin Michalkovovi na ceremoniáli v Kremli titul „Hrdina práce“. Pri poďakovaní prezidentovi sa režisér zmienil o bojoch na Ukrajine a povedal, že tam vzniká nové Rusko.

Ihor Ivaňko Čítajte viac Ruskí umelci si nesplnili úlohu - hovoriť o režime

Úplne odlišné politické názory zastáva herečka Lija Achedžaková a aj jej kariéra sa uberá celkom inou cestou. Preslávila sa v 70. rokoch vďaka rolám v nesmierne populárnych sovietskych filmoch, ako sú Irónia osudu, alebo rozhodne správny kúpeľ alebo Moskva slzám neveria. Hrala aj v početných predstaveniach v Sovremenniku, jednom z najlepších moskovských divadiel. Od rozpadu Sovietskeho zväzu sa táto drobná herečka nikdy nezdráhala vyjadriť svoje politické názory a často ostro kritizovala vládnu politiku. Na zhromaždení v Moskve v roku 2014 chválila takzvaný Euromajdan – protesty v Kyjeve, ktoré viedli k zvrhnutiu proruského prezidenta Viktora Janukovyča ak prvej ruskej invázii na Ukrajinu. Potlesk si vyslúžila, keď vyzvala dav, aby uctil prodemokratických demonštrantov zabitých v Kyjeve.

V čase, keď prezident Putin o osem rokov neskôr začal rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, už boli podobné zhromaždenia v Rusku nepredstaviteľné. V prejave pre nezávislú televíziu Dožď v deň invázie vyzvala Achedžaková svojich kolegov umelcov a celebrity, aby sa proti invázii postavili.„Vyzývam všetkých ľudí z kultúry – nastal čas sa ozvať. Musíme sa ozvať. Ďalšiu šancu už nedostaneme. Prebieha vojna a je tu toľko klamstiev, celé more klamstiev,“ povedala.

balet, ruský balet Čítajte viac Bojkotujte ruskú kultúru, kým sa neskončí vojna, vyzýva Ukrajina

O necelý týždeň neskôr bol Dožď kvôli sprísňujúcej sa cenzúre a obavám o osud svojich zamestnancov nútený presídliť do zahraničia. O rok neskôr prišla Achedžaková po 45 rokoch práce v divadle Sovremennik o svoju poslednú rolu. Podľa herečky jej novo menovaný riaditeľ divadla oznámil, že bol „zaplavený“ listmi, ktoré ju kritizovali, čo pripomína štátom organizované perzekučné kampane z čias Sovietskeho zväzu. A v ďalšej ozvene stalinizmu požiadal nedávno istý provládny aktivista ruskej štátnej žalobcu, aby preverili, či sa herečka nedopustila velezrady.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine