Papierové žeriavy by vďaka dievčaťu z Hirošimy mohli byť v registri UNESCO

Dvanásťročná Japonka Sadako Sasakiová zomrela na leukémiu, na ktorú ochorela v dôsledku ožiarenia po výbuchu atómovej bomby zhodenej na mesto Hirošima Spojenými štátmi na konci druhej svetovej vojny. Na nemocničnom lôžku údajne zložila viac ako tisíc papierových žeriavov v nádeji, že jej to pomôže uzdraviť sa. Jej starší brat, teraz 81-ročný Masahiro, sa spoločne s ďalšími príbuznými chystá požiadať o zaradenie jej origami, ručne písaných poznámok a ďalších pamiatok na Sasakiovú do medzinárodného registra Pamäť sveta, spravovaného organizáciou UNESCO, napísala agentúra Kjódó.

03.07.2023 14:00
sadako sasiki Foto:
Papierové žeriavy vyrobené Sadako Sasakiovou, ktorá sa stala obeťou atómového výbuchu v Hirošime v roku 1945.
debata

Masahiro, jeho druhý najstarší syn, 53-ročný synovec Sadako Sasakiovej Judži a ďalší príbuzní si želajú, aby dedičstvo po Sasakiovej bolo pridané do programu Pamäť sveta v roku 2025 pri príležitosti 80. výročia konca druhej svetovej vojny.

Sasakiovej boli dva roky, keď bola 6. augusta 1945 vystavená rádioaktívnemu žiareniu. Pri explózii jadrovej bomby sa spoločne s Masahirom a ďalšími členmi rodiny nachádzala vo svojom domove vzdialenom asi 1,6 kilometra od ohniska výbuchu.

Keď z miesta utekali, boli Sadako, Masahiro a ich matka Fudžiko oddelení od babičky Sasakiovej, ktorú už nikdy nevideli. Otec rodiny Šigeo pracoval ako lekár v japonskej armáde a nebol teda v čase explózie v meste. Radiácii bol ale vystavený po svojom návrate.

francúzska bageta, špecialita, pečivo Čítajte viac Francúzska bageta bude na Zozname nehmotného svetového dedičstva

V nasledujúcich rokoch Sadako vyrastala ako zdanlivo zdravé dievča, pretekala dokonca za školský atletický tím. Desať rokov po explózii sa však u nej začali objavovať závažné príznaky choroby a v šiestej triede základnej školy jej lekári diagnostikovali leukémiu.

Vo februári 1955 bola Sadako hospitalizovaná. Pretože vedela, že Masahiro má rád rezance udon, pozývala ho do nemocničnej jedálne, kde ich spoločne jedli. Podľa brata už v tom čase trpela silnými bolesťami. V nemocnici sa Sasakiová pustila do skladania papierových žeriavov, ktoré podľa japonského folklóru môžu pomôcť splniť človeku jeho priania. Po osemmesačnej hospitalizácii v októbri 1955 dievča, obklopené členmi rodiny, zomrelo.

Pomník mieru na pamiatku obetiam atómového... Foto: Profimedia
sadako sasiki Pomník mieru na pamiatku obetiam atómového výbuchu sa nachádza v Peace Memorial Parku v Hirošime a zobrazuje Sadako Sasakiovú s papierovým žeriavom.

Po smrti Sasakiovej jej spolužiaci prišli s nápadom postaviť pomník, ktorý by bol venovaný Sadako a ďalším deťom, ktoré sa stali obeťou atómovej bomby. V roku 1958 bola v Hirošime v Parku mieru odhalená socha dievčaťa so žeriavom, ktorá bola vytvorená podľa Sadaka. Sasakiová tiež inšpirovala mnoho literárnych a filmových príbehov a papierový žeriav sa stal symbolom boja proti jadrovým zbraniam.

Pesničkár Judži Sasaki uviedol, že inšpiráciou pre snahu o zaradenie papierových žeriavov jeho tety do programu Pamäť sveta sa stalo zapísanie denníkov židovskej dievčiny Anne Frankovej, ktorá zaznamenávala svoj život v úkryte pred nacistami v 40. rokoch minulého storočia. „Dúfam, že sa Sadako rovnako ako Franková stane dievčaťom symbolizujúcim mier,“ povedal.

Program Pamäť sveta vznikol v roku 1992 za účelom podporiť záchranu a uchovanie kultúrneho dedičstva zaznamenaného v dokumentoch, ako sú rukopisy, tlačené publikácie, elektronické publikácie či zvukové záznamy alebo film.

režisér Alain Resnais Čítajte viac Zomrel režisér Alain Resnais. Filmu otváral nové cesty

Pre príbuzných Sadako by bolo ťažké podať žiadosť iba na základe papierových žeriavov, pretože sa jedná skôr o „trojrozmerné predmety“, a nie typický archívny materiál, rodina preto plánuje do žiadosti zahrnúť napríklad aj poznámky dievčaťa z nemocnice, kde si zapisovala výsledky merania počtu bielych krviniek. Japonský premiér Fumio Kišida či 85-ročná preživšia výbuchu atómovej bomby Keiko Oguraová rozprávali príbeh Sasakiovej lídrom krajín skupiny G7 na májovom summite v Hirošime. Politici tam tiež dostali kovovú repliku papierového žeriava na pamiatku na chorú dievčinu.

Žiadosť rodiny o zapísanie na zoznam dokumentového dedičstva UNESCO podporila aj japonská vláda a úrady prefektúry Hirošima. Príbuzní Sasakiovej sú tiež v kontakte s vnukom amerického exprezidenta Harryho Trumana, ktorý zvrhnutie jadrovej bomby na Hirošimu nariadil. Trumanova knižnica, v ktorej Clifton Truman Daniel pôsobí ako čestný predseda predstavenstva, už súhlasila, že so žiadosťou rodiny pomôže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atómová bomba #Hirošima a Nagasaki