Neviete, kam v septembri? Vyberte si z programu Dní európskeho kultúrneho dedičstva

September prináša Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2023. Konajú sa v päťdesiatich európskych štátoch, ktoré sú signatármi Európskeho kultúrneho dohovoru. Na Slovensku sú tento rok do programu prihlásené viac ako dve stovky aktivít. Skúmanie bohatej mozaiky kultúr v Európe podporuje dôveru a porozumenie.

02.09.2023 12:00
Dni majstrov ULUV 2021 Foto:
Medzi tradičné remeslá na Slovensku patrí aj čipkárstvo. Na snímke ukážka výroby paličkovanej čipky na Dňoch majstrov ÚĽUV.
debata

Slovensko sa medzi usporiadateľov Dní európskeho kultúrneho dedičstva zaradilo v roku 1993. Informuje o tom Ministerstvo kultúry SR na svojej stránke. Rezort doplnil, že mottom tohtoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva oslavujúcich históriu a vzdelanie je „Dedičstvo, ži!“ Dedičstvo živé, žité, žijúce. Na Slovensku do aktuálneho ročníka prihlásilo 207 aktivít. Ich zoznam je možné nájsť na tejto stránke .

Medzi podujatia Dní európskej kultúry patrí aj festival tradičných remesiel Dni majstrov ÚĽUV. Návštevníkom sa v sobotu 2. septembra a v nedeľu 3. septembra predstaví viac ako sto ľudovoumeleckých výrobcov a majstrov z celého Slovenska. tento 33. ročník festivalu prinesie zónu s prírodnými pletivami a ukážkami pletenia zo slamy, vŕbového prútia, šúpolia, pálky močiarnej, lubkov či borovicových korienkov. Neodmysliteľnou súčasťou festivalu je Škola remesiel ÚĽUV-u s tvorivými dielňami pre deti, ktorá sa aktuálne uchádza o zápis do svetového UNESCO.

Kyjatické hračky Čítajte viac Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudli i kyjatické hračky

K Dňom európskeho kultúrneho dedičstva sa opätovne pripojí aj mesto Nitra. Pri tejto príležitosti pripravilo viaceré podujatia, ktoré sa budú konať na rôznych miestach od 2. do 28. septembra. Ako informovala radnica, úvodným podujatím bude Kráľovská Nitra. Pripomenie 775. výročie udelenia výsad, vďaka ktorým Nitra získala status slobodného kráľovského mesta. V sobotu 2. septembra sa program nude konať Na Vŕšku, v Synagóge sa uskutoční Európsky deň židovskej kultúry. Od 11. septembra otvoria výstavu s názvom Krása z nití pletená otvoríme v Kultúrnom dome v mestskej časti Kynek, jej súčasťou budú aj tvorivé dielne s členkami Klubu paličkovanej čipky v Nitre.

Fotografia z výstavy Židovská Nitra, na... Foto: Vladimír Vnuk: Prechádzka starou Nitrou: Štúrova ulica, Párovská ulica a okolie, 2020
Židovská Nitra, synagóga Fotografia z výstavy Židovská Nitra, na historickej snímke Ortodoxná synagóga v Párovciach.

Prechádzku obnovou nitrianskej kalvárie, prehliadka interiéru Kaplnky Božieho hrobu a rozprávanie z pohľadu reštaurátora Mareka Repáňa ponúkne podujatie Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane. Na kalvárii sa bude konať 24. septembra. „Program Dní európskeho kultúrneho dedičstva ukončí podujatie Mladí udržiavajú kultúrne dedičstvo živé. V centre voľného času Domino ponúkne 26. a 28. septembra folklórne piesne a zvyky i tvorivé dielne zamerané na výrobu šúpolienok,“ doplnil mestský úrad.

Gaštanový maskot víta návštevníkov na Modrom... Foto: Slovenské národné múzeum - Múzeum bábkarskýách kultúr a hračiek
maskot, gačtanové slávnosti, Modrý Kameň Gaštanový maskot víta návštevníkov na Modrom Kameni.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň pozýva 23. septembra na podujatie Deň hrania, ktoré sa uskutoční pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva. „BEZ MOBILU POĎ SA HRAŤ NA MODROKAMENSKÝ HRAD!“ Deti počas prehliadky bude sprevádzať maskot múzea Gaštanko, zahrajú sa aj sa zabavia. Každý návštevník bude mať možnosť vlastnoručne si vyrobiť svoju hračku.

Dni majstrov ULUV 2021 Čítajte viac Viete, na čo môžete byť hrdí? Na Dňoch majstrov ÚĽUV spoznáte čaro remeselnej zručnosti a krásu prírodných materiálov

Súčasťou našej kultúry sú aj víly, sprevádzali našich predkov a povesti o nich zaujímajú aj dnešné deti, pripomenie Krajská knižnica v Žiline. Pre deti od 4 do 11 rokov v sprievode rodičov pripravila na 7. septembra čítanie, rozprávanie, tvorivé dielne. a s deťmi si zaspieva aj víla Spievanka.

Holíčsky zámok ponúka 9. septembra jazdu kočom, ukážky miestnych remesiel aj ochutnávku slovanskej kuchyne. Podtatranské múzeum v Poprade venuje tento deň histórii a tradíciám, na výstave v Gemersko-malohontskom múzeu hostia spoznajú gemerskú tradíciu v móde, na viacerých miestach pripomenú rôznymi podujatiami remeselnú či banícku tradíciu na Slovensku, ľudovú kultúru a umenie.

Najstaršiu modrotlač na Slovensku chránia... Foto: Pravda, Jana Kršňáková
Modrotlač Najstaršiu modrotlač na Slovensku chránia banskobystrickí múzejníci v špeciálnom trezore. Podľa historika Filipa Glocka autorom textílie je Jozef Búcik, ktorého meno je na látke.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú oslavou spoločného dedičstva Európy, ale i rozmanitosti. „Skúmanie bohatej mozaiky kultúr v Európe podporuje dôveru a porozumenie, väčšiu toleranciu a myslenie presahujúce národné hranice," uviedlo ministerstvo. Téma sa týka postupov, vedomostí a zručností odovzdávaných z generácie na generáciu, vďaka čomu je možné udržiavať a zachovávať naše dedičstvo.

Topolcianky, zrebcin, sestnast zaprah, lipicany, kone, Čítajte viac V dedičstve UNESCO máme sokoliarstvo, kandidujú lipicany

„Podujatie skúma, ako sa včerajšie dedičstvo stalo dnešným a ako ho možno vďaka ľuďom, ktorí odovzdávajú svoje vedomosti, zachovať pre budúce generácie. To prispieva k budovaniu identity a kontinuity. Tento proces je neustále v pohybe, čo dáva príležitosť pre organizátorov aktivít, aby ho preskúmali do hĺbky a zároveň podporili ocenenie kultúrnej rozmanitosti a kreativity," dodáva ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dní európskeho kultúrneho dedičstva