Viete, na čo môžete byť hrdí? Na Dňoch majstrov ÚĽUV spoznáte čaro remeselnej zručnosti a krásu prírodných materiálov

Festival Dni majstrov ÚĽUV 2023 po 33. raz ponúkne jedinečnú príležitosť obklopiť sa ľudskosťou a pocítiť silu prepojení životných príbehov a prírodných materiálov. Majstri remeselníci sa naň chystajú dlhé mesiace, aby mohli svoje poctivé remeselné výrobky ponúknuť širokej verejnosti. Dni majstrov ÚĽUV sa uskutočnia v dňoch 2. – 3. septembra (sobota, nedeľa) v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí, Rybnom námestí a Panskej ulici pred BIBIANOU.

30.08.2023 08:00
Dni majstrov ULUV 2021 Foto:
Majster ľudovej umeleckej výroby Jozef Tomčala sa venuje kováčstvu. Na snímke predvádza ukážky svojej remeselnej zručnosti návštevníkom festivalu.
debata

„Oslavu remesiel venujeme aj detským návštevníkom. V Škole remesiel ÚĽUV zažijú emóciu dotyku s hlinou, drôtom, textilom, drevom či s podmaľbou na sklo s jasným odkazom do budúcnosti – zachovať remeselné zručnosti našich predkov. Programová skladba podujatia reflektuje aj významný UNESCO míľnik – 20. výročie Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Záštitu nad ním prevzala Slovenská komisia pre UNESCO,“ priblížila Alena Pastorková, projektová manažérka ÚĽUV.

Kyjatická hračka Čítajte viac Príbeh kyjatickej hračky: zo starej krásy nová

Rok 2023 je v ÚĽUV-e rokom prírodných pletív, preto nebude chýbať kreatívna zóna výrobcov pracujúcich s prírodnými pletivami a ukážky výroby zo slamy, šúpolia, z vŕbového prútia, pálky močiarnej, lubkov či borovicových korienkov. Vyše stovka výrobcov a majstrov ľudovej umeleckej výroby zo všetkých kútov Slovenska ponúknu na predaj originálne výrobky a predvedú rozmanité tradičné remeslá, napr. kováčstvo, drotárstvo, dlabanie a štiepanie dreva, drevorezbu, hrnčiarsku výrobu, vyšívanie, výrobu z kože, košikárstvo, paličkovanie čipiek, tkanie na krosnách, zdobenie kraslíc, maľbu na sklo, výrobu hudobných nástrojov a mnohé ďalšie.

Slama ako tradičná surovina sa v ľudovej... Foto: Anna Gekrepten
Dni majstrov ULUV Slama ako tradičná surovina sa v ľudovej kultúre uplatnila nielen na známych šúpolienkach, oblepovali sa ňou napríklad kraslice či pozdravy a zo slamy sa vyrábali obrázky.

Program festivalu

  • Hviezdoslavovo námestie – jarmok tradičných remesiel

sobota 10.00 – 19.00 h|nedeľa 10.00–18.00 h

  • Hviezdoslavovo námestie, Rybné námestie – gastro zóna

sobota 10.00 – 19.00 h | nedeľa 10.00–18.00 h

  • Hviezdoslavovo námestie, altánok – kultúrny program

sobota, nedeľa 11.00 – 17.00 h

  • Škola remesiel ÚĽUV pred BIBIANOU | sobota, nedeľa 11.00 – 18.00 h

7 organizovaných dielní a 2 dielne bez registrácie; remeselný kvíz pre deti; oddychovoherná zóna a divadelné predstavenia (sobota|DFS Hájenka|Don Šajn|16.00 – 16.30 , nedeľa|Divadlo pod Balkónom|Priadka a kráľ|16.00 – 16.45 h)

  • Rybné námestie – interaktívne predvádzanie výroby z prírodných pletív; prezentácia remeselných klubov pri RCR ÚĽUV Bratislava; výstava k 20. výročiu Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
  • predajňa ÚĽUV, Námestie SNP 12 | sobota 10.00 – 17.30 h
Dni majstrov ULUV Čítajte viac Školu remesiel ÚĽUV môže znova oceniť UNESCO. Ak aj jej žiaci kandidatúru podporia

Priestor pred Medzinárodným domom umenia pre deti – BIBIANOU na Panskej ulici bude obidva dni patriť malým i veľkým návštevníkom bez obmedzenia veku. Čas budú môcť stráviť v oddychovo-hernej zóne, na divadelných predstaveniach alebo na aktuálnych výstavách v BIBIANE. Deti iste zaujmú obľúbené tvorivé dielne ŠKOLY REMESIEL ÚĽUV, ktorá sa aktuálne uchádza o zápis do svetového Zoznamu dobrých praktík ochrany živého dedičstva UNESCO.

V altánku na Hviezdoslavovom námestí na ľudovú nôtu zahrajú, zatancujú i zaspievajú ľudoví muzikanti, folklórne zoskupenia a detské folklórne súbory z rôznych častí Slovenska. Z pódia sa divákom prihovoria majstri ľudovej umeleckej výroby, ktorí predstavia slovenské remeselné prvky zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva – drotárstvo i výrobu gájd a fujár. Zástupkyne regionálnych centier remesiel ÚĽUV z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc oboznámia návštevníkov festivalu s aktuálnou ponukou kurzov a košikári priblížia súčasné miesto prírodných pletív v ľudovej umeleckej výrobe. Deti sa v školičke tanca budú môcť priučiť ľudovému tancu a pripravené pre ne budú aj remeselné súťaže.

Terchovská muzika, hudba, kapela, husle ľudová hudba Čítajte viac Terchovská muzika je fenomén. Viete prečo?

V čase trvania festivalu bude na Rybnom námestí umiestnená výstava k 20. výročiu Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, ktorá upúta aj svojím vizuálnym spracovaním a majstrovským vyhotovením exteriérových nosičov z vŕbového prútia. Výstava je prezentáciou 17 vybraných prvkov previazaných s remeselnými zručnosťami našich predkov, ktoré sú zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, resp. v Zozname najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Prostredníctvom QR kódov umiestnených na fotografických paneloch sa návštevníci dozvedia viac o každom prvku z webovej stránky Centra pre tradičnú ľudovú kultúru.

Atmosféru na Rybnom námestí umocní interaktívne predvádzanie výroby z prírodných pletív a prezentácia činnosti remeselných klubov, ktoré zastrešuje Regionálne centrum remesiel ÚĽUV Bratislava. Charakter festivalu tak ako každý rok dotvoria gastrozóny s lahôdkami tradičnej slovenskej kuchyne.

Milan Stieranka Čítajte viac Slovenský črpák obdivujú aj v Číne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚLUV #Dni majstrov ÚĽUV #Ľudová kultúra