Mestom kultúry 2024 je Humenné, jeho aktivity rozvíjajú kultúrne dedičstvo regiónu

Titul Mesto kultúry 2024 udelili mestu Humenné. Rozhodol o tom Fond na podporu umenia, ktorý v decembri 2022 vybral prostredníctvom odbornej komisie troch finalistov, a to Brezno, Humenné a Šaľu.

07.11.2023 08:00
pamiatky ceny andrasiovci humenne Foto:
V kaštieli v Humennom otvorili vlani najlepšie hodnotenú výstavu, zostavenú z predmetov z pôvodného mobiliára kaštieľa. Výstava s názvom Nevrátené. Roztratené predmety po rodine Andrássy ukázala viac ako 200 predmetov, ktoré sa podarilo identifikovať.Pamiatkari nedávno ocenili Vihorlatské múzeum v Humennom K identifikácii roztratených predmetov po rodine Andrássy aj interiérové fotografie zo začiatku 20. storočia, ktoré múzeu darovala Joy Olgyayová, pravnučka Alexandra Andrášiho.
debata

Odborná komisia sa rozhodla pre mesto Humenné, nakoľko predložený projekt disponuje širokým rozsahom umeleckých a kultúrnych aktivít, ktoré zachovávajú a rozvíjajú kultúrne dedičstvo regiónu. Ako informoval Fond na podporu umenia, víťazný projekt má veľký potenciál na budovanie personálnych kapacít dôležitých pre udržateľnosť kultúrnej infraštruktúry mesta aj po skončení programového obdobia projektu a reflektuje lokálne témy a prácu s mladým publikom. Mesto Humenné získalo na realizáciu svojho projektu podporu vo výške takmer 280-tisíc eur.

topolcany dom cerveneho kriza Čítajte viac Topoľčany predávajú národnú kultúrnu pamiatku, budovu Červeného kríža

Humenné sa tak stane v poradí piatym Mestom kultúry po úspešných projektoch miest Revúca, Stará Ľubovňa, Nové Zámky a Banská Štiavnica. Fond na podporu umenia vysvetlil, že cieľom programu Mesto kultúry je podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia a tiež spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. Dôležitým je aj sprostredkovanie živej skúsenosti obyvateľom a návštevníkom mesta so súčasnými formami umenia s celoslovenským i medzinárodným presahom.

pamiatky ceny restaurovanie kostol sv.jan Čítajte viac Poznáte najvýznamnejší objav roka či najkrajšie obnovenú pamiatku?

Cieľom programu Mesto kultúry je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. Rovnako dôležitým cieľom je sprostredkovanie živej skúsenosti obyvateľom a návštevníkom mesta so súčasnými formami umenia s celoslovenským i medzinárodným presahom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné #kultúrna politika