Koho tento rok ocenia pamiatkari? Návrhy na najpozoruhodnejšie diela možno podať online už len pár dní

Redakcia revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá v spolupráci s vydavateľmi časopisu Slovenským národným múzeom (SNM) a Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky (PÚSR) udeľujú každoročne ceny za mimoriadne projekty v oblasti ochrany, propagácie a popularizácie kultúrneho dedičstva Slovenska. Podávanie návrhov na nominácie do 32. ročníka výročných cien za najpozoruhodnejšie diela v uplynulom roku bude uzavreté 17. apríla 2023.

14.04.2023 15:17
vyrocna cena pamiatky a muzea 2018 Foto: ,
Výročná cena časopisu Pamiatky a múzeá, archívna snímka.
debata

Ako vysvetľujú organizátori, nominačné návrhy sa vzťahujú na diela prezentované, publikované, ukončené alebo realizované v priebehu kalendárneho roka 2022. Môžu ich získať kolektívy, ako aj jednotlivci za úspešné aktivity, ukončené v predchádzajúcom roku, v kategóriách: objav, nález, akvizícia, expozícia, výstava, publikácia, obnova a adaptácia pamiatkových objektov, reštaurovanie, podujatia, audiovízia a multimédiá. Laureátov cien v uvedených kategóriách vyberie redakčná rada časopisu v dvojkolovom hlasovaní. Slávnostné odovzdávanie ocenení revue Pamiatky a múzeá sa uskutoční v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva na jeseň 2023.

Výročné ceny Pamioatky a múzeá Jozef Czauczik  portret Marie Ujhaziovej Raiszovej z roku 1852 Čítajte viac VIDEO Kultúrne dedičstvo: poznáte najkrajšie činy roka?

„Výročné ceny časopisu Pamiatky a múzeá považujem za najstarší a najprepracovanejší koncept ocenenia v oblasti kultúrneho dedičstva, ktorý pracuje s rôznymi kategóriami vystihujúcimi jeho komplexnosť. Nie je ocenením iba pre vlastníkov pamiatok. Upriamuje pozornosť na mimoriadne počiny jednotlivcov a inštitúcií, smerujúcich k ochrane a kvalitnej prezentácii kultúrneho dedičstva na Slovensku“, uviedol generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt.

kostol sv jána krstitela Čítajte viac Túto kultúrnu pamiatku považuje verejnosť za najkrajšiu

Štvrťročník Pamiatky a múzeá, revue pre kultúrne dedičstvo s ilustračnou prílohou a resumé v anglickom a nemeckom jazyku, predstavuje už viac ako 70 rokov aktuálne poznatky v oblasti výskumu, propagácie a popularizácie hnuteľného i nehnuteľného kultúrneho dedičstva na Slovensku. Spolupracuje so špecializovanými národnými i regionálnymi pamäťovými inštitúciami doma i v zahraničí. Od roku 1992 pravidelne vyhlasuje výročné ceny, ktoré sa z pôvodne marketingovo zameranej čitateľskej ankety zmenili v priebehu rokov na prestížnu formu ocenenia.

Kablo Čítajte viac Vyhlásenie za pamätihodnosť pred zbúraním neochráni. Príkladom je Istropolis, Kablo či Stein

„Slovenské národné múzeum si vysoko cení prácu redakcie časopisu Pamiatky a múzeá, ktorá už roky prezentuje význam národného kultúrneho dedičstva verejnosti, čím upozorňuje aj na dôležitosť jeho ochrany a zachovania pre budúce generácie,“ doplnil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Jurkovičova tepláreň Čítajte viac Jurkovičova Tepláreň získala medzinárodnú Cenu prof. Vladimíra Karfíka

Návrhy do 32. ročníka výročných cien je možné zasielať elektronicky prostredníctvom formulára na webovej stránke Slovenského národného múzea najneskôr do 17. apríla 2023. Doručenie nominačného návrhu do redakcie bude potvrdené notifikačným e-mailom. Nejasnosti, podnety a prípadné otázky zodpovie redakcia časopisu Pamiatky a múzeá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Výročné ceny časopisu Pamiatky a múzeá