Bolo v starovekom Egypte striebro nad zlato?

Zo staroegyptských nálezov sú známejšie aj početnejšie zlaté predmety. Striebro alebo aj „biele zlato“ ako ho Egypťania nazývali, bolo veľmi vzácne, keďže sa jeho zdroje nenachádzajú na území Egypta. Viac sa dozvedia záujemcovia v prednáške nazvanej Bolo v starovekom Egypte striebro nad zlato?, ktorú organizuje nadácia Aigyptos v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy už v piatok 15. marca.

14.03.2024 07:00
vypravy do stareho egypta Plagat Foto:
Prednáškový cyklus Výpravy do starého Egypta organizuje nadácia Aigyptos v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy.
debata

Už 12. cyklus egyptologických prednášok Výpravy do starého Egypta pokračuje. V najbližšej prednáške sa poslucháči od Dr. phil. Veroniky Verešovej dozvedia nielen o zdrojoch striebra, tohto vzácneho kovu, ale aj o jeho symbolickej a náboženskej funkcii či o jeho úlohe v spoločnosti a hospodárstve starovekého Egypta.

Popri množstve fantastických zlatých predmetov,... Foto: Musée du Louvre
Egypt striebro nadácia aigyptos Popri množstve fantastických zlatých predmetov, ktoré poznáme zo starovekého Egypta, pôsobia tie strieborné takmer nepatrne. Prednáška Dr. phil Veroniky Verešovej však poslucháčov presvedčí, že nájdené jednotlivé predmety alebo dokonca celé poklady sú o to fascinujúcejšie.

Popri množstve fantastických zlatých predmetov, ktoré poznáme zo starovekého Egypta, pôsobia tie strieborné takmer nepatrne. V prednáške Dr. phil. Veroniky Verešovej poslucháči zistia, že nájdené jednotlivé predmety alebo dokonca celé poklady sú o to fascinujúcejšie. Práve výnimočnosť ich funkcie a prevedenia, ale aj ich zriedkavosť svedčia o tom, že striebro – alebo aj „biele zlato“, ako ho Egypťania nazývali – bolo veľmi vzácne. Môže za to predovšetkým fakt, že nebolo dostupné na egyptskom území a preto muselo byť väčšinou dovážané zo zahraničia.

Prednáška Bolo v starovekom Egypte striebro nad zlato? sa uskutoční v piatok 15. marca 2024 o 17.30 vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy.sa uskutoční v piatok 15. marca vo Faustovej sieni

Dr. Veronika Verešová je absolventkou klasickej archeológie Trnavskej univerzity, egyptológie na Viedenskej univerzite a doktorát získala na Inštitúte klasickej archeológie Viedenskej univerzity. Je členkou správnej rady Nadácie Aigyptos a vedeckou pracovníčkou Ústavu orientalistiky SAV. Zaoberá sa predovšetkým egejskou dobou bronzovou, 2. Prechodným obdobím a Novou ríšou v Egypte, dejinami a materiálnou kultúrou a medzikultúrnymi vzťahmi vo východnom Stredomorí doby bronzovej. Od roku 2008 je členkou poľsko-slovenskej misie na lokalite Tell el-Retábí.

nadacia aigyptos Priekopa-Hudec-19 01 web Čítajte viac Pivo, ľúbostná poézia aj staroveké pevnosti. Nové prednášky o starom Egypte odkryjú veľa tém

Nasledujúca prednáška s témou Staroveký Egypt – civilizácia bez miest? sa uskutoční 15. apríla. prednášajúci Doc. Mgr. Jaromír Krejčí, Ph.D. odhalí, prečo bol staroegyptský štát v staršej literatúre označovaný ako „civilizácia bez miest“. Výsledky archeologických výskumov v Egypte a Sudáne v posledných dekádach však ukazujú, že to tak nebolo. Počas prednášky bude predstavená problematika sídlisk, miest, urbanizmu a profánnej architektúry v Egypte od Preddynastickej až po grécko-rímskou dobu. Zvláštny dôraz prednášajúci kladie na niektoré významné doklady staroegyptského urbanizmu ako sú napríklad sídliská a mesta v Gíze, v Láhúne, v Dér el-Medíne, alebo Tell el-Amarne.

Pozostatky staroegyptského mesta na ostrove... Foto: Jaromír Krejčí, archív
egypt nadacia aigyptos Krejci Elefantina mesto m web.jpg Pozostatky staroegyptského mesta na ostrove Elefantína.

Doc. Jaromír Krejčí, pracovník Českého egyptologického ústavu Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej, je egyptológ s dlhou archeologickou praxou v Egypte. Špecializuje sa na riešenie otázok egyptskej archeológie a histórie obdobia od konca 4. do polovice 2. tis. pred Kr. Okrem toho sa zaoberá aj vývojom staroegyptskej architektúry. Na archeologických výskumoch v Egypte sa pravidelne podieľa od r. 1991 a venuje sa najmä výskumu stavieb na kráľovskom pohrebisku v Abúsíre. Venuje sa aj výskumu slnečného kultu a jeho prejavov v Egypte v 3. tis. pred Kr. Popri tom sa na svojom domovskom dlhodobo podieľa na výuke študentov.

Egypt nadacia aigyptos Migdol brana Čítajte viac Egypt a Sudán v pozornosti slovenských vedcov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nadácia Aigyptos