Oscary ovládol film Oppenheimer, získal ich sedem. Scorsese a Barbie pohoreli

Sezóna udeľovania filmových cien vyvrcholila odovzdávaním Oscarov. A hoci životopisná dráma Oppenheimer mala slušnú konkurenciu, podarilo sa jej obhájiť úlohu favorita. Okrem Oscara za najlepší film premenila ďalších šesť nominácií.

11.03.2024 03:50 , aktualizované: 08:34
96th Academy Awards, Oscar, Cillian Murphy Foto: ,
Cillian Murphy preberá cenu za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe za film "Oppenheimer" počas odovzdávania Oscarov v nedeľu 10. marca 2024 v Dolby Theatre v Los Angeles.
debata (18)

Po tom, čo Oppenheimer dominoval cenám Critics' Choice Movie Awards (osem ocenení) a British Academy Film Awards (trinásť ocenení), zaznamenal úspech aj na tohtoročných Oscaroch. Režisér Christopher Nolan, ktorý je známy snímkami ako Memento, Počiatok či Dunkirk, si odniesol svojho vôbec prvého Oscara.

„Nevieme, kam nás táto neuveriteľná cesta zavedie. Ale vedieť, že si myslíte, že som jej dôležitou súčasťou, pre mňa znamená celý svet,“ uviedol Nolan v ďakovnej reči. „Ďakujem tým, ktorí vo mňa verili počas celej mojej kariéry.“

Oscara za najlepšieho herca si odniesol Cillian Murphy, ktorý stvárnil otca atómovej bomby J. Roberta Oppenheimera. Murphy v minulosti spolupracoval s Nolanom na viacerých filmoch vrátane Temného rytiera, Počiatku či Dunkirku. Aj preňho ide o prvého Oscara.

„Vytvorili sme film o mužovi, ktorý vymyslel atómovú bombu, a chtiac-nechtiac, všetci žijeme v Oppenheimerovom svete, takže by som ho rád venoval mierotvorcom na celom svete,“ uviedol Murphy, ktorý je prvým hercom írskeho pôvodu odnášajúcim si Oscara v tejto kategórii. „Mnohokrát ďakujem,“ doplnil vo svojom rodnom jazyku.

Oppenheimer ďalej triumfoval v kategóriách najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Robert Downey Jr. – ďalší oscarový debutant), najlepšia kamera, najlepší strih a – celkom neprekvapivo – najlepšia pôvodná filmová hudba, ktorej autorom je Ludwig Göransson.

Úspech na tohtoročných Oscaroch sa podarilo zaznamenať aj nezvyčajnej snímke gréckeho režiséra Jorgosa Lanthimosa Chudiatko. Podobne, ako jeho predchádzajúce filmy Homár, Favoritka či Zabitie posvätného jeleňa, aj Chudiatko je veľmi svojské.

Jeho hlavnou hrdinkou je Bella Baxterová, ženská verzia Frankensteinovho monštra. Po tom, ako spáchala samovraždu, ju doktor Godwin Baxter oživil a transplantoval Belle mozog jej nenarodeného dieťaťa. Film sleduje jej neuveriteľne rýchly vývoj, spoznávanie sveta a vlastnej sexuality.

Emma Stoneová si za svoj bravúrny výkon, ktorý sa dá označiť za jej životnú úlohu, odniesla Oscara v kategórii najlepšia herečka. Najväčšou konkurenciou pre ňu bola Lily Gladstoneová, ktorá účinkovala v snímke Vrahovia mesiaca kvetov, a bola prvou herečkou s domorodými koreňmi, ktorá bola nominovaná v tejto kategórii.

„Minulú noc som panikárila – ako môžete vidieť, stáva sa to často – že možno sa niečo takéto môže stať. A Jorgos mi povedal, "Prosím, dostaň sa z toho“. A mal pravdu, pretože to nie je o mne. Je to o tíme, ktorý sa dal dokopy, aby vytvoril niečo väčšie než je súčet jeho častí. A to je najlepšia časť na tvorení filmov. Sme v tom všetci spolu," povedala Stoneová v ďakovnej reči. „Ďakujem za tento životný dar, ktorým je Bella Baxterová. Budem ti za to navždy vďačná,“ poďakovala režisérovi.

Chudiatko, ktoré okrem iného vyniká najmä po vizuálnej stránke, získalo Oscara aj v kategóriách najlepšie kostýmy, najlepší make-up a úprava vlasov, a najlepšia výprava.

Herečka Anya Taylor-Joy prišla v kreácii...
Herečka Zendaya v róbe Armani Privé.

Tento rok boli stredom záujmu dva filmy s podobným, hoci inými prostriedkami odkomunikovaným posolstvom. Podobne ako Chudiatko, aj Barbie Grety Gerwigovej môžeme označiť za akúsi feministickú odyseu. No tej sa u kritikov natoľko nepošťastilo – odniesla si iba jedného Oscara, konkrétne za najlepšiu pôvodnú pieseň What Was I Made For? od Billie Eilish. Podobne, ako Emma Stoneová, aj speváčka bola trochu nervózna.

„Minulú noc som o tomto mala nočnú moru,“ zasmiala sa na úvod. „Veľmi pekne ďakujem Akadémii, nemyslela som si, že sa toto stane. Nečakala som to. Cítim sa nesmierne šťastná a poctená. Ďakujem, Greta, milujem ťa, ďakujem. Toto patrí všetkým, ktorých sa dotkol film a to, aký je jedinečný,“ uviedla Eilish, ktorá si po cenu prišla spolu s bratom Finneasom O'Connellom.

To, že Barbie nebola nominovaná v kategóriách najlepšia herečka v hlavnej úlohe a najlepšia réžia, mnohých ľudí pobúril. Aby toho nebolo málo, Ryan Gosling, ktorý stvárnil Kena, bol nominovaný v kategórii najlepší herec – čo z hľadiska témy filmu pôsobí trochu absurdne.

Nemilým prekvapením večera bol fakt, že snímka Vrahovia mesiaca kvetov od Martina Scorseseho nepremenila nomináciu v žiadnej z kategórií. Na vyhlásenie Oscarov prišli aj členovia národa Osageov, o ktorých film pojednáva.

Cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe získala Da'Vine Joy Randolphová. Vo filme Zimné prázdniny stvárnila trúchliacu matku a školskú kuchárku Mary Lambovú, ktorá trávi vianočný čas v univerzitnom kampuse spoločne s osamelým profesorom a študentom.

„Vždy som chcela byť iná, ale teraz som si uvedomila, že jednoducho musím byť sama sebou. Ďakujem, že ma vidíte,“ uviedla v ďakovnej reči.

Cenu za najlepšie vizuálne efekty získal film Godzilla: Minus One.

Najlepším zahraničným filmom sa stala britská snímka Zóna záujmu režiséra Jonathana Glazera. Dráma zachytáva život nacistickej rodiny v dome v susedstve koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Oscara získala aj za najlepší zvuk.

V kategórii najlepší animovaný film zvíťazil Chlapec a volavka od legendárneho režiséra Hajaa Mijazakiho. A hoci to agentúra AFP označila za prekvapenie, vzhľadom na kvality Mijazakiho tvorby sa niet čo čudovať. Oscara získal už v roku 2003 za snímku Cesta do fantázie.

Oscara si odniesla aj francúzska dráma Anatómia pádu, konkrétne v kategórii najlepší pôvodný scenár. Film Justine Trietovej získal tiež ocenenia ako Zlatá palma, Cézar, BAFTA či Zlatý glóbus.

Snímka Americká fikcia získala Oscara za najlepší adaptovaný scenár.

Najlepším dokumentom sa stal film 20 dní v Mariupole, ktorý bol nakrútený počas obliehania ukrajinského mesta Ruskom v roku 2022. Jeho režisérom je Mstyslav Černov. „Toto je prvý Oscar v dejinách Ukrajiny, som poctený,“ povedal Černov v príhovore. „Pravdepodobne budem prvý režisér na tomto pódiu, ktorý hovorí: "Prial by som si, aby som tento film nikdy nenakrútil, prial by som si, aby som to mohol vymeniť za to, že Rusko nikdy nezaútočí na Ukrajinu.“

Moderátorom bol už po štvrtý raz americký komik a herec Jimmy Kimmel. Niektorí z umelcov vrátane Marka Ruffala či Billie Eilish prišli na slávnostný večer s červenými odznakmi, ktoré symbolizujú volanie po mieri v Gaze.

Azda najvýraznejším momentom večera bolo vystúpenie Ryana Goslinga, ktorý zaspieval pieseň I'm Just Ken z filmu Barbie. Hostí a divákov pobavil tiež herec a wrestler John Cena, ktorý prišiel odovzdať Oscara za najlepší kostýmový dizajn v Adamovom rúchu.

Oscaroví víťazi 2024

  • Najlepší film: Oppenheimer
  • Najlepší herec v hlavnej úlohe: Cillian Murphy
  • Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Robert Downey Jr.
  • Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Emma Stoneová
  • Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Da’Vine Joy Randolphová
  • Najlepšia réžia: Christopher Nolan
  • Najlepší animovaný film: Chlapec a volavka
  • Najlepší adaptovaný scenár: Cord Jefferson (Americká fikcia)
  • Najlepší pôvodný scenár: Justine Triet a Arthur Harari (Anatómia pádu)
  • Najlepšia kamera: Hoyte Van Hoytema (Oppenheimer)
  • Najlepší kostýmový dizajn: Holly Waddington (Chudiatko)
  • Najlepší dokument: 20 dní v Mariupole
  • Najlepší krátky dokument: Posledná opravovňa
  • Najlepší strih: Jennifer Lame (Oppenheimer)
  • Najlepší zahraničný film: Zóna záujmu
  • Najlepší make-up a úprava vlasov: Nadia Stacey, Mark Coulier a Josh Weston (Chudiatko)
  • Najlepšia pôvodná hudba: Ludwig Göransson, (Oppenheimer)
  • Najlepšia pôvodná pieseň: What Was I Made For? – Billie Eilish a Finneas O'Connell (Barbie)
  • Najlepšia výprava: James Price, Shona Heath, Zsuzsa Mihalek (Chudiatko)
  • Najlepší krátky animovaný film: VOJNA SKONČILA!
  • Najlepší krátky film: Nádherný príbeh Henryho Sugara
  • Najlepší zvuk: Tarn Willers a Johnnie Burn (Zóna záujmu)
  • Najlepšie vizuálne efekty: Godzilla: Minus One

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #Oscar 2024