Netrebkovej zrušili koncert v Prahe, ona sa sťažuje na cenzúru, kompenzácie však nežiada

Ruská operná speváčka Anna Netrebková v reakcii na zrušenie svojho koncertu v pražskom Obecnom dome uviedla, že rozhodnutie bolo prijaté pod politickým tlakom a posťažovala si na cenzúru. Napísala to ruská služba stanice BBC na svojom webe s odvolaním sa na vyhlásenie umelkyne.

18.08.2023 15:00
Taliansko Rusko Ukrajina vojna Netrebková... Foto: ,
Ruská sopranistka Anna Netrebková sa vyjadrila k Putinovej vojne. V rodnej krajine ju už ako umelkyňu nepotrebujú.
debata

Netrebková podľa svojich slov rozhodnutie agentúry Nachtigall Artists Management, ktorá jej vystúpenie organizovala, rešpektuje.

„Bohužiaľ nemali inú možnosť,“ uviedla speváčka na adresu Nachtigall Artists Management a agentúre poďakovala za podporu. „Anna Netrebková je sklamaná tým, že nesúhlasiaca menšina pripravila 1300 majiteľov vstupeniek o možnosť uplatniť svoju demokratickú voľbu,“ stojí ďalej vo vyhlásení speváčky, ktorá svojich fanúšikov vyzvala, aby si jej vystúpenie prišli vypočuť do Viedne, kde podľa nej „tento druh cenzúry neexistuje“.

ruská sopranistka Anna Netrebková Čítajte viac Metropolitná opera musí Netrebkovej zaplatiť vysoké odškodné

Netrebková mala vystúpiť v Smetanovej sieni Obecného domu, ktorý vlastní mesto prostrednictvom svojej rovnomennej akciovej spoločnosti, tento rok 16. októbra. Podľa riaditeľa spoločnosti Vlastimila Ježka sa z koncertu stala politická a spoločenská otázka a obe strany sa dohodli, že lepšie bude akciu zrušiť. Vstupné na vypredaný koncert podľa neho bude v plnej výške vrátené.

pussy riot Čítajte viac Pussy Riot odmietli účasť na festivale spolu s Annou Netrebko

Podľa Aleny Kunertovej z usporiadateľskej agentúry ide o spoločnú dohodu a umelkyne oznámila, že nebude od Obecného domu žiadať kompenzácie. „Dohodli sme sa, že ustúpime politickému tlaku a že Anna nebude žiadať kompenzácie ani od Nachtigall Artists Management, ani od Obecného domu,“ povedala Kunertová. Dodala, že speváčku situácia mrzí, ale chápe, že sa vymkla kontrole a že vznikli politické tlaky.

Taliansko Rusko Ukrajina vojna Netrebková odsúdenie uarus Čítajte viac Netrebková odsúdila vojnu, Rusi ju potrestali

Proti vystúpeniu umelkyne, ktorá je na ukrajinskom sankčnom zozname, sa už predtým vyjadrili zástupcovia pražskej koalície Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN.

BBC pripomína, že akciu odporúčal zrušiť námestník pražského primátora Jiří Pospíšil po rokovaní s ukrajinským veľvyslanectvom. Ukrajina sa už rok a pol bráni ruskej vojenskej agresii.

Cherson / Vojna na UA / Ruský vojak / Ruský okupant / Čítajte viac Ruskí vojaci zastrelili ukrajinského šéfdirigenta chersonského divadla

Netrebková dlhodobo žije v Rakúsku, ale v minulosti pomáhala ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi pri prezidentských voľbách a nechala sa tiež fotografovať s vlajkou a s predstaviteľmi proruských separatistov na Ukrajine, darovala milión rubľov separatistickému vodcovi Olegovi Carjovovi. Po začiatku ruského vojenského útoku na Ukrajinu vlani vo februári čelila na Západe bojkotu svojich koncertov. Následne síce odsúdila vojnu na Ukrajine, ale od Putina sa nedištancovala. Potom, čo odsúdila „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako Moskva nazýva svoju inváziu do susednej krajiny, začali podľa BBC rušiť i jej predstavenia v Rusku.

Liya Akhedzhakova Čítajte viac Ruskí umelci podporujú Putina, inak sú na indexe
debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Netrebko