České levy ovládol Zátopek. Filmári vzdali hold Ukrajine

Výročné filmové ceny Český lev sa v sobotu 5. marca zaobišli bez spoločenského posedenia, organizátori totiž venovali sumu vyhradenú na pohostenie filmovej komunite Ukrajine zasiahnutej vojnou. Rovnako tak mohli urobiť počas celého televízneho prenosu diváci. Na konto humanitárnej organizácie Člověk v tísni tak počas večera vďaka nim pribudlo ďalších päť miliónov českých korún, ktoré budú použité na pomoc Ukrajine čeliacej invázii ruskej armády.

06.03.2022 09:39
Zatopek Foto:
Václav Neužil ako Emil Zátopek a Martha Issová ako jeho manželka Dana vo filme Zátopek. Snímka získala osem Českých levov.
debata (1)

Filmom večera sa stala biografická športová dráma Zátopek v réžii Davida Ondříčka, ktorá premenila osem z trinástich nominácií (za réžiu, hlavný mužský herecký výkon, kameru, strih, zvuk, masky a filmovú scénu). Rovnaký počet cien mohla získať aj Okupácia režiséra Michala Nohejla. Pódium na okamih patrilo scenáristom jeho filmu Marekovi Šindelkovi a Vojtěchovi Maškovi pri vyhlásení víťaza v kategórii najlepší scenár.

m Čítajte viac Film Zátopek rozbúši srdce ako beh

Antonie Formanová ocenená levom pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe stvárnila v Okupácii študentku, ktorá spolu s divadelným kolektívom čelí absurdne dusnej atmosfére. Po divadelnom predstavení s "priemernými hercami a ešte priemernejším režisérom” sa totiž do divadla "dobyje” ruský vojak. Je namol opitý, ozbrojený a mocnejší ako posádka okupovaných skrachovancov. Z toho vyplývajú teatrálne peripetie Nohejlovej vizuálne pôsobivej retro drámy, kde sa striedajú disko-noirové nálady. Film získal nedávno štyri Ceny českej filmovej kritiky vrátane tej pre najlepší film roka.

Na Zátopka sa čakalo

Bežca a olympijského víťaza Emila Zátopka už v roku 2016 osviežil v povedomí českej verejnosti projekt Zátopek 2016. Vyšiel napríklad komiks približujúci jeho súkromie úzko prepojené s profesiou. Jeho manželka Dana bola tiež vrcholová športovkyňa a ich vzťah je nosným motívom aj v Ondříčkovom filmovom spracovaní.

Režisér na biografickej dráme pracoval neuveriteľných trinásť rokov a už v roku 2015 priblížil komplikovanú scenáristickú prípravu filmu o ikonickej športovej osobnosti v rozhovore pre Pravdu. "Stretával som sa s Danou Zátopkovou (manželkou Zátopka, ktorú vo filme stvárnila Martha Issová, pozn. red.), veľmi často som si k nej chodil čítať jej rukopisy, pamäti Emila Zátopka. Veľa som sa radil aj s Karlom Englom, so strieborným medailistom v zápasení a blízkym priateľom Emila Zátopka. No a prečítal som si knižky, ktoré o Zátopkovi vyšli. Dana ma nasmerovala k tým, ktoré považuje za pravdivé,” povedal režisér.

film okupace Čítajte viac Recenzia - Okupácia: V tomto filme hráme všetci

Nápad na film sa však zrodil už dekádu predtým u autora filmovej hudby Jana P. Muchova, s ktorým Ondříček spolupracoval napríklad na dnes už kultových filmoch Jedna ruka netleská a Samotári. Zátopek bol jedným z najočakávanejších českých filmov a príbeh najslávnejšieho športovca svojej doby dopadol nad očakávania kritiky i divákov. Filmovému tímu vyniesol napríklad cenu pre najlepšiu réžiu, kameru, strih, kostýmy či scénu a najlepším hercom sa stal Václav Neužil, ktorý sa po náročnej športovej príprave dokonale so Zátopkom zžil.

Valerij Gergijev Mníchov filharmónia dirigent Čítajte viac Umelci a vojna: vernosť Putinovi škodí kariére

Dokumentom k osvete

Najlepším českým dokumentom je Jednotka intenzívneho života o paliatívnej liečbe, ktorá je zatiaľ v českom i slovenskom priestore pre pacientov so smrteľným ochorením málo známou možnosťou. Dokumentaristka Adéla Komrzý tri roky dokumentovala pilotné oddelenie paliatívnej liečby v pražskej fakultnej nemocnici. Jej film slúži aj ako osveta, odkrýva totiž zásadnú a stále tabuizovanú tému vyrovnávania sa s neliečiteľnou chorobou v dotyku s neodvrátiteľnou smrťou.

Jiří Havelka Čítajte viac Režisér a herec Jiří Havelka: Urobiť dobrú komédiu je ťažké

Večer v pražskom Rudolfine sa, prirodzene, niesol v duchu ukrajinskej tragédie a viacerí filmoví profesionáli, ktorí si prebrali ocenenia, využili priestor na vyjadrenie solidarity a nesúhlasu s ruskou agresiou. Hneď v úvode vyzval moderátor večera herec Jiří Havelka filmárov na potlesk pre napadnutú Ukrajinu, ktorá sa už jedenásty deň bráni pred nepriateľom. Pred publikom prehovoril aj ukrajinský veľvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnisa. „Nie je to iba Putin, kto začal vojnu. Veľká časť ruského národa všetko podporuje alebo mlčí. Vieme, že najhoršie veci na svete sa dejú kvôli ľahostajnosti. Sú medzi nimi bohužiaľ aj umelci vrátane zástupcov ruskej kinematografie,“ pripomenul a vyzval na vylúčenie týchto filmárov z českej distribúcie a spolupráce ako gesto nesúhlasu s ich mlčanlivým pritakaním Putinovi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #David Ondříček #vojna na Ukrajine #Zátopek