Vyšiel Abecedár slovenského filmu 1921-2021, prináša netradičný pohľad na slovenskú kinematografiu

Slovenský filmový ústav (SFÚ) vydal Abecedár slovenského filmu 1921 – 2021, ktorý prináša netradičný pohľad na slovenskú kinematografiu. Dvadsaťpäť esejí venovaných fenoménom slovenského filmu vyšlo v slovenskom aj anglickom jazyku.

06.01.2023 10:00
debata
Abecedár slovenského filmu 1921 - 2021 Foto: Slovenský filmový ústav
kniha abecedar slovenskeho filmu 1921-2021 Abecedár slovenského filmu 1921 - 2021

Autormi esejí sú filmoví historici, publicisti i teoretici zo Slovenska, ako aj zo zahraničia. Zostavovateľmi diela sú filmový teoretik Martin Kaňuch, filmová historička Jelena Paštéková a Rastislav Steranka zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Publikácia vyšla v slovenskom aj anglickom jazyku, má temer 330 strán a texty sú doplnené fotografiami, plagátmi a ďalšími obrazovými materiálmi pochádzajúcimi prevažne zo zbierok a fondov filmového ústavu. SFÚ o tom informuje na svojej webstránke.

Vstupujeme do doby atomovej Čítajte viac V Abecedári slovenského filmu je aj grapefruit

Abecedár obsahuje heslá radené od A po Z. Čitatelia v ňom môžu nájsť pojmy ako Absolvent, Beštia, Cenzúra, Detektív, Eden, Frida, Grapefruit, Hory, Chlieb, Ideály, Jánošík, Kubal, Láska, Mesto, Nástup, Objektív, Povstanie, Róm, Sfinga, Televízna filmová tvorba, Umenie, Veda, Xantipa, Yorik a Zasľúbenosť. Tie podľa zostavovateľov odkazujú napríklad na konkrétny dej vo filme, meno postavy, dobové označenie, ale aj publikované kritické vyjadrenie. Ďalšie sa podľa nich usilujú provokovať nové spojenia, a to ako medzi filmami, tak i medzi dielami a tvorcami ďalších umení. Dodali, že heslá by nemali byť uzavretými samostatnými kapitolami. Cieľom zostavovateľov bolo, aby sa vrstvili, krížili i dopĺňali. Heslá okrem zostavovateľov pripravovali aj Kristína Aschenbrennerová, Katarína Mišíková, Tomáš Hudák, Eva Filová, Jana Dudková, Monika Mikušová, Martin Ciel, Eva Šošková, Petra Hanáková, Zuzana Mojžišová, Denisa Jašová a Rudolf Urc. Zo zahraničných autorov to boli Olaf Möller z Nemecka, Joanna Goszcyńska z Poľska a z Veľkej Británie to bol Jonathan Owen.

„Pokúšali sme sa zachytiť najvýraznejšie témy nášho myslenia o filme, fenomény a črty filmovej práce, naratívne a vizuálne motívy, vo filmovej tvorbe zreteľne artikulované či nonšalantne naznačené,“ vysvetľujú zostavovatelia. Hlavným cieľom abecedára bolo podľa nich odpútanie sa od tradičných postupov ako chronologizácia, hierarchizácia či kanonizácia v mene pokroku, zrelosti alebo v mene formovania identifikácie. Dodali, že odpojenie sa od týchto prístupov neznamená popretie všetkého, čo bolo dosiaľ uznané, išlo skôr o zmenu hľadiska, problematizáciu a rozpoznanie nepozananého. „Hľadali sme cesty, ktoré nevedú iba známymi, resp. očakávanými smermi, ale ponúkajú nové členenie terénu a iné radiály. Abecedár je z tohto pohľadu najmä pokus o hravejší prieskum a menej zaväzujúce nahliadnutie do dejín slovenskej kinematografie,“ približujú.

Slobodní, dokumentárny film Čítajte viac Ktorý dokument prilákal do kín najviac divákov? Film o disidentoch

Abecedár nadväzuje na rovnomennú celoročnú filmovú prehliadku. Tá sa za pandemických podmienok konala od septembra 2021 do júna 2022 v Kine Lumi?re. Prehliadka bola súčasťou programu Filmotéky – študijnej sály SFÚ. Projekt ako taký vznikol pri príležitosti 100. výročia vzniku slovenskej kinematografie. To sa spája so vznikom prvého dlhometrážneho hraného filmu, ktorým bol Jánošík od Jaroslava Siakeľa. Film je z roku 1921. Predslov k publikácii napísal Daniel Bird, spoluautor diela Borov abecedár. Ten poslúžil ako inšpirácia zostavovateľom Abecedára slovenského filmu 1921 – 2021. „Abecedár slovenského filmu 1921 – 2021 ponúka ideálnu možnosť na znovuobjavovanie a možno ešte viac na zhodnocovanie bohatého dedičstva slovenskej kinematografie z nových a inšpiratívnych uhlov pohľadu,“ povedal Bird.

Slnko v sieti Čítajte viac Slovenské filmy sprístupnila francúzska streamovacia platforma LaCinetek
debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Slovenský filmový ústav #Abecedár slovenského filmu