Môžu hrať Židov kresťania a belochov černosi?

Ten spor sa rieši už roky. Zatiaľ čo si diváci zvykajú na to, že historické postavy belochov stvárňujú aj černosi, s úlohami Židov je to v Hollywoode zložitejšie. Majú ich obsadzovať iba herci židovského pôvodu? Starú dilemu oživili nové filmy o izraelskej premiérke Golde Meirovej, skladateľovi Leonardovi Bernsteinovi či "otcovi atómovej bomby" J. Robertovi Oppenheimerovi.

14.09.2023 10:00
golda Foto:
Helen Mirren vo filme Golda - Železná lady Izraela.
debata (9)

Životopisný film Golda – Železná lady Izraela, ktorý o pár dní príde do slovenských kín, vyvolal rozruch, keď britská židovská herečka Maureen Lipmanová napadla výber hlavnej predstaviteľky Helen Mirrenovej. Tá má síce Oscara, ale žiadnych židovských predkov.

„Nesúhlasím s tým, lebo židovstvo je integrálnou súčasťou tej postavy,“ zdôvodnila Lipmanová pre britský týždenník The Jewish Chronicle. „Som si istá, že bude úžasná, no nikdy by nedovolili, aby Ben Kingsley hral Nelsona Mandelu. Na taký film by ste ani nešli,“ dodala.

Mirrenová na výhrady reagovala slovami, že diskusia o tom, kto má Meirovú stvárniť, je oprávnená. Uvedomuje si, že táto premiérka zohrala významnú úlohu v histórii Izraela. Posúdenie toho, či bol jej výber správny, však nechala na divákov.

„Nie som Židovka. Ak o tom chcete premýšľať a rozhodnete sa ísť opačným smerom, nič sa nedeje. Pochopím to,“ uviedla pre denník Daily Mail. Nie je to pritom prvý raz, čo si Mirrenová zahrala Židovku. Už v roku 2010 jej zverili úlohu bývalej agentky Mossadu v trileri Dlh. Herečka sa vtedy v rámci príprav začala učiť hebrejčinu a študovať dejiny holokaustu.

Problém s nosom

Podobná, aj keď ešte ostrejšia kritika sa pred mesiacom zniesla na známeho amerického herca a režiséra Bradleyho Coopera. Keď totiž nakrútil životopisnú drámu Maestro (2023) o Leonardovi Bernsteinovi, zväčšil si nos pomocou protézy, aby sa mu viac podobal.

Tým však podľa kritikov pripomínal karikatúry Židov z nacistickej propagandy. Britská herečka židovského pôvodu Tracy-Ann Obermanová upozornila, že všetci herci by mali byť schopní zahrať akúkoľvek úlohu, no žijeme v čase, keď sa veľmi citlivo vníma zastúpenie rôznych menšín.

A ako pripomenula, nežidovskí herci, ktorí hrali J. R. Oppenheimera či Alberta Einsteina, nijaký umelý nos nepotrebovali.

„Pokiaľ to Bradley Cooper nedokáže len silou svojho herectva, tak ho neobsadzujte a dajte rolu židovskému hercovi,“ napísala na sociálnej sieti. Aj v reakciách ďalších ľudí sa opakovala výčitka, že filmári podľahli stereotypom o tom, ako vyzerajú typickí Židia. Na pretras sa dostala i otázka, či je správne, aby Žida hral niekto, kto nemá židovské korene.

Coopera sa však zastali tri skladateľove deti. „Je pravda, že Leonard Bernstein mal pekný, veľký nos. Bradley sa rozhodol použiť mejkap, aby sa mu viac podobal, a my s tým nemáme problém. Sme si istí, že by s tým súhlasil aj náš otec,“ vyhlásili na sociálnej sieti.

Na hercovu obranu sa postavila i mimovládna organizácia Liga proti hanobeniu (ADL): „Antisemitské filmy a propaganda Židov v dejinách často zobrazovali ako zlovestné karikatúry s veľkými zahnutými nosmi. Tento film k nim nepatrí.“

daniel craig Čítajte viac James Bond, rasista 007? Flemingove romány prešli očistou

Predsudky a stereotypy

Aj keď Židov v anglosaských filmoch často hrajú židovskí herci, nie je to pravidlo. Škrie ich to najmä vtedy, ak ide o veľké, významné úlohy, ktoré nakoniec pripadli kolegom iného vyznania.

Mojžiša vo veľkofilme Desať Božích prikázaní (1956) či Bena Hura v rovnomennej dráme z roku 1959 stvárnil napríklad slávny Charlton Heston, ktorý bol protestant. V tom istom roku sa ako Anna Franková pred kamerou predstavila kresťanka Millie Perkinsová. A Isaaca Sterna v oscarovej snímke Schindlerov zoznam (1993) si zase zahral kvaker Ben Kingsley.

Vinnetou, Old Shatterhand Čítajte viac Zakážu Vinnetoua? Mayovky sú vraj rasistické

V roku 2019 sa spor dotkol aj divadla, keď 20 židovských hercov a dramatikov (medzi nimi aj Lipmanová) napísali otvorený list, kde protestovali proti obsadeniu úspešného muzikálu Falsettos v Londýne.

V predstavení o nefunkčnej židovskej rodine sa totiž neobjavil ani jeden židovský predstaviteľ. Produkcii vyčítali „hrôzu vzbudzujúci nedostatok kultúrnej citlivosti“ a „nehorázne privlastňovanie si“ cudzej kultúry.

Komička Joan Rivers. Foto: Profimedia
joan rivers Komička Joan Rivers.

V Amerike tému vytiahli o dva roky neskôr, keď vyšlo najavo, že obľúbenú židovskú komičku Joan Riversovú má hrať katolícka herečka Kathryn Hahnová. Kritici to označili za tzv. jewfacing.

Ako objasnila komička židovského pôvodu Sarah Silvermanová, ide o situáciu, keď sa Nežid snaží zahrať Žida tak, že do popredia stavia niečo, čo je podľa neho pre Židov typické – či už veľký nos, alebo židovský prízvuk.

Lady a Tramp Čítajte viac Pozor na staré disneyovky! Vraj sú rasistické

„Jewfacing“ je vlastne obdoba „blackfacingu“. Tak sa volá prax bežná už od polovice 19. storočia. Keďže belosi vtedy pod vplyvom rasizmu podceňovali černochov, na javisku a neskôr aj v prvých filmoch ich úlohy preberali bieli herci. A to tak, že si tvár natreli načierno.

Ako z toho von? Silvermanová je presvedčená, že Židov môžu hrať i herci iných vyznaní, ak sa na svet dokážu pozrieť ich očami. Podľa britského rabína Jonathana Romaina to Helen Mirrenová dokázala. O veci vraj diskutovali aj v synagóge.

Herečka Helen Mirren. Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Helen Mirren Herečka Helen Mirren.

„Jednohlasný verdikt bol, že herci by mali hrať – to je to, v čom sú dobrí. Nemusíte byť Žid, aby ste hrali Žida, alebo prísť o rodičov, aby ste mohli hrať sirotu. Je však múdre mať poradcu,“ uzavrel rabín.

Z extrému do extrému

Paradoxom je, že spory o hraní židovských postáv sa vyhrotili v čase, keď filmový svet pod vplyvom emancipácie menšín a politickej korektnosti speje až k šokujúcej rozmanitosti.

„Moderní“ filmári tak už často nerešpektujú nielen historické fakty a literárnu predlohu, ale ani logiku. Ešte pred pár rokmi by si asi nik nevedel predstaviť, že by D'Artagnana zo slávneho románu Traja mušketieri mohol zahrať černoch. Vďaka snímke britského režiséra Billa Thomasa sa to stalo realitou.

Černošská herečka Jodie Turner-Smithová sa zase pred dvoma rokmi predviedla ako anglická kráľovná Anna Boleynová v rovnomennom seriáli. Tvorcovia v tom ani nevideli problém – farba jej pleti vraj iba zvýraznila jej izoláciu na dvore Henricha VIII.

Také obsadzovanie úloh je súčasťou nového hollywoodskeho trendu. Jeho zástancovia argumentujú tým, že naprávajú krivdy z minulosti, keď bieli herci stvárňovali postavy iných rás – napríklad John Wayne Džingischána alebo Elizabeth Taylorová Kleopatru. Teraz by podľa nich mali dostať šancu černosi či Ázijčania, ktorých predtým bieli diskriminovali.

Ak sa však kinematografia uberá týmto podivným smerom, kde sa to celé skončí? Jedného dňa bude hrať možno Angeliku Číňanka, Al Caponeho černoch, Napoleona Arab a Martina Luthera Kinga beloch…

Diskriminácia nepočujúcich hercov?
Kritike ohľadom účinkujúcich sa nevyhli ani tvorcovia úspešnej francúzskej komédie Rodinka Bélierovcov (2014). Film rozpráva príbeh hluchonemých rodičov, ktorí majú hluchonemého syna a počujúcu dcéru so speváckym talentom. Oboch rodičov hrajú skúsení počujúci herci, čo britská nepočujúca novinárka Rebecca Atkinsonová označila za urážku celej komunity. Filmárom vyčítala, že mali obsadiť nepočujúcich hercov, a nie ľudí, ktorí sa ani poriadne nenaučili posunkovú reč. Podobné ohlasy zazneli aj od ďalších nepočujúcich novinárov.
Francúzska komédia Rodinka Bélierovcov zožala... Foto: Mars Distribution
Rodinka Bélierovcov Francúzska komédia Rodinka Bélierovcov zožala veľký úspech, no aj kritiku za to, že hluchonemých rodičov hrali počujúci herci.
Trailer k filmu Rodinka Bélierovcov

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Helen Mirren #film #židia #rasizmus #černosi #diskriminácia #Bradley Cooper #herci #politická korektnosť #Leonard Bernstein #Oppenheimer #Golda Meir