Hollywood sa dohodol so scenáristami, herci štrajkujú ďalej

Hollywoodske štúdiá dosiahli predbežnú dohodu s odborovým zväzom scenáristov. očakáva sa, že sa tak skončí takmer päťmesačný štrajk, počas ktorého sa ku scenáristom pridali aj herci. Chýbalo päť dní, aby sa štrajk stal najdlhším v histórii.

26.09.2023 10:00
Hollywood, štrajk Foto: ,
Štrajkujúci herci a scenáristi pred NBC Universal Studios v New Yorku.
debata

Na štrajkujúcich hercov sa dohoda so scenáristami nevztahuje, mohla by však pomôcť nájsť riešenie v dohľadnej dobe i pre nich, napísala agentúra AP.

O uzavretie dohody v spoločnom vyhlásení informoval zväz WGA, ktorý zastupuje 11 500 filmových a televizních scenáristov a združenie AMPTP, ktoeré obhjajuje záujmy veľkých štúdií, streamovacích služieb a produkčných spoločností. Kompromis sa podarilo dosiahnuť po päťdennom maratóne obnoveného intenzívneho vyjednávania, na ktorom sa v niektorých fázach zúčastnili i riaditelia štúdií.

Štrajkujúci scenáristi Čítajte viac Štrajk scenáristov oddiali nové epizódy obľúbených seriálov

WGA popsíal dohodu ako mimoriadnu s tým, že tvorcom prinesie významné záruky. „Bolo to možné vďaka vytrvalej solidarite členov WGA a mimoriaádnej podpore našich odborových súrodencov,“ uviedol vyjednávací tím.

Štrajk zatiaľ odvolaný nebol, upozornilo na sociálnych sieťach združenie WGA a vyzvalo scenáristov, aby sa zatiaľ nevracali do práce. Dohodu musí totiž najprv potvrdiť viacero združení i jeho členovia. K tomu by podľa AP mohlo dôjsť už tento týždeň. Skončiť by sa však v tejto chvíli podľa listu členom WGA mali štrajkové protesty. Dohoda by mala platiť najbližšie tri roky a podľa časopisu by sa už začiatkom októbra mohlo obnoviť natáčanie populárnych večerných talk shows.

Jason Sudeikis Čítajte viac Štrajk v Hollywoode pokračuje. Dopadá na celý zábavný priemysel, ale aj na iných

Agentúra AP zároveň pripomína, že dohoda bola oznámená päť dní pred tým, než sa štrajk mohol stať najdlhším svojho druhu v histórii a najdlhším štrajkom v celom Hollywoode za viac než 70 rokov. Naposledy americkí scenáristi štrajkovali v roku 2007, najdlhšie v roku 1988.

Podmienky dohody zatiaľ nie sú známe. Odbory od hollywoodskych štúdií však žiadajú zlepšenie finančného ohodnotenia scenáristov a tiež stanovenie pravidiel pre používanie niektorých nových technológií, napríklad umelej inteligencie. Podobné požiadavky má aj odborové združenie hercov SAG-AFTRA, ktoré sa k protestu pridalo v júli. Je to prvý raz od roku 1960, čo obe skupiny štrajkujú spoločne. Aj vtedy štrajk začali scenáristi, ale ukončili ho až ako druhí; teraz sa filmové a televízne štúdiá rozhodli rokovať najskôr s nimi.

„Akokoľvek sa tešíme, až si predbežnú dohodu medzi WGA a AMPTP prečítame, sme i naďalej odhodlaní dosiahnuť nevyhnutné podmienky pre našich členov,“ uviedli herecké odbory. Zároveň vyzvali zástupcov štúdií, aby „sa vrátili k rokovaciemu stolu a uzavreli férovú dohodu, ktorú si naši členovia zaslúžia a žiadajú“.

merzl2012 Čítajte viac Najväčšie hollywoodske hviezdy podporili štrajkujúcich hercov miliónovými darmi

Dohoda so scenáristami sa dosiahlo bez zásahu federálnych vyjednávačov či iných vládnych činiteľov, ako to bolo nvyhnutné v prípade minulých štrajkov.

Dohodu ocenil i americký prezident Joe Biden, ktorý ju označil za svedectvo o sile a nenahraditeľnosti kolektívneho vyjednávania. K uzatvoreniu dohody gratulovala obom stranám tiež starostka Los Angeles Karen Bassová, ktorá vyjadrila nádej, že sa to isté čoskoro podarí i v prípade hercov. Podobne sa vyjadril tiež kalifornský guvernér Gavin Newsom.

USA Hollywood štrajk scenáristi herci štúdiá zmluvy Čítajte viac Hollywoodske štúdiá tvrdia, že pred štrajkom ponúkli hercom jednu miliardu dolárov

Štrajk do značnej miery ochromil hollywoodsku produkciu. Protest scenáristov pozastavil napríklad vznik nových sérií obľúbených seriálov The Last of Us stanice HBO či Stranger Things streamovacej služby Netflix a pripravovaných filmov ako Deadpool 3 nebo Superman: Legacy. Udeľovanie televíznych cien Emmy, ktoré sa malo konať 18. októbra, kvôli štrajku odložili na január.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #štrajk