Keď muzika hviezdi: Silné zážitky na festivale Novej slovenskej hudby

Festival Nová slovenská hudba v tomto roku ponúka štyri koncerty (od 8. do 11. novembra.) Účinkujúci predstavia, na 32. ročníku, pestrý prehľad aktuálnej komornej tvorby súčasných slovenských skladateliek a skladateľov v podaní vynikajúcich domácich interpretov, združených okolo súboru Ensemble Ricercata. Novinky budú generačné, estetické a aj pokiaľ ide o nástrojové obsadenie.

08.11.2023 12:00
Lukáš Borzík Foto:
Lukáš Borzík.
debata
Violončelista Eugen Prochác. Foto: Festival peknej hudby
Eugen Prochác Violončelista Eugen Prochác.

Hudobné novinky napnú uši a rozpália duše

Netradične ponúkne festival až tri orchestrálne koncerty, a to nielen na pôde hlavného mesta. Atraktívny program z diel autorov mladšej generácie bude aj v košickej Kunsthalle Štátna filharmónia Košice. Nebudú chýbať ani svetové či slovenské premiéry v naštudovaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a Slovenskej filharmónie. Poslucháči si vychutnajú dirigentské umenie Balázsa Horvátha, Pavla Šnajdra a Mariána Lejavu, ako aj umenie vynikajúcich domácich sólistov Ladislava Fančoviča, Petra Katinu, Eugena Procháca, Martina Pavlíka a Milana Paľu. Zaznie 10 svetových a 5 slovenských premiér. Podujatie nám priblížil Lukáš Borzík, predseda Spolku slovenských skladateľov.

Ensemble Ricercata Čítajte viac V Nitre vystúpi hudobné teleso Ensemble Ricercata
Ensemble Ricercata. Foto: Ensemble Ricercata
Ensemble Ricercata Ensemble Ricercata.

Povedal nám, že festival vznikol z iniciatívy tohto spolku a tak aj pokračuje. Projekt podnecuje tvorbu, však o tom svedčí aj tento ročník – z asi šesťdesiatich diel vybrala dramaturgická komisia 18 diel. Otvárací koncert predstaví prierez aktuálnou komornou hudbou slovenskej tvorby v interpretácii vynikajúcich domácich hudobníkov združených okolo klaviristu Ivana Šillera. Zaujme svieža hravosť hudby Tomáša Boroša a Lenky Novosedlíkovej, éterická krehkosť hudby Jany Kmiťovej a Adriána Demoča, ako aj hĺbavosť hudby Viliama Gräffingera, či celkom nezaraditeľná poetika Juraja Vajóa.

prochac M Čítajte viac Eugen Prochác: Termín vážna hudba je veľký omyl
Ukážka z koncertu Ensemble Ricercata v Slovenskom rozhlase

Zázraky zvuku

Košický večer Novej slovenskej hudby bude priestorom pre troch autorov mladšej generácie, ktorí však už majú za sebou rad umeleckých úspechov. Tvorba všetkých troch sa zároveň vyznačuje chuťou experimentovať, hoci to každý z nich robí po svojom: Peter Dan Ferenčík priestorovým usporiadaním zvuku, Peter Javorka inštrumentáciou a sadzbou, Matej Sloboda zasa pokračuje v skúmaní statických zvukových plôch. A k tomu slovenská premiéra diela pre akordeón a orchester Petra Machajdíka, autora, pre ktorého bol experiment alfou a omegou a ktorého hudobný jazyk prešiel zaujímavým vývojom. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu je neodmysliteľným partnerom Novej slovenskej hudby, tentokrát ho bude viesť Pavel Šnajdr, umelecký vedúci Brno Contemporary Orchestra.

Lukáš Borzík Čítajte viac Autorský hudobný portrét Lukáša Borzíka rozbehne zoskupenie Ensemble Ricercata

Program otvorí dielo Concerto grosso Pavla Kršku a uzavrie dielo Jeho Hlas, koncert pre klavír a orchester Lukáša Borzíka: učiteľ a žiak, dve rôzne poetiky, dva rôzne prístupy k tradícii koncertného žánru. K nej sa svojským spôsobom hlási aj Egon Krák v kompozícii s netradičným obligátnym nástrojom, barytónsaxofónom a celkom mimo nej sa tentokrát postavil, vo svojej štúdii sféry pianissima, Jevgenij Iršai.

Eugen Prochac Čítajte viac Slovenský violončelista Eugen Prochác sa predstaví prezidentovi Malty

Šilo sa na mieru

György Ligeti a Rainer Maria Rilke stáli za inšpiráciami na napísanie skladieb, ktoré rámcujú dramaturgiu záverečného koncertu Novej slovenskej hudby v podaní Slovenskej filharmónie pod vedením Mariána Lejavu. Lejavov husľový koncert, šitý na mieru Milanovi Paľovi, zaznie v premiére upravenej verzie pre sláčikový orchester. Druhým výrazným sólistom večera bude violončelista Eugen Prochác, ktorému ušil na mieru koncertné dielo Mirko Krajči. Svoj filharmonický debut na koncerte absolvujú aj študenti záverečného ročníka kompozície na VŠMU Robert Kolář a Šimon Lučenič. Dnes teda ešte možno stihnúť Ensemble Ricercata v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave, zajtra Štátnu filharmóniu Košice v tamojšej Kunsthalle, v piatok vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a v sobotu Slovenskú filharmóniu v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová slovenská hudba