Anasoft litera: Najlepšie knihy napísali štyri ženy a jeden muž

Finalisti literárnej súťaže o najlepšiu slovenskú prózu roka sú známi, porota Anasoft litera oznámila finálovú päticu štyroch autoriek a jedného autora.

05.10.2021 15:50
Finalova paetka Anasoft litera Anasoft litera... Foto:
Finálová päťka Anasoft litera. Ktorá z kníh získa titul najlepšia próza roka 2020 sa dozvieme 12. októbra.
debata

Najlepšími prozaickými spisovateľmi a spisovateľkami vlaňajšieho roka sú (v abecednom poradí) Barbora Hrínová s knihou poviedok Jednorožce (Aspekt), Jana Juráňová so sociálnym románom Naničhodnica (Aspekt), Richard Pupala s poviedkovou zbierkou nazvanou Ženy aj muži, zvieratá (Lindeni), Veronika Šikulová a jej román-neromán Tremolo ostinato (vydavateľstvo Slovart) a Alta Vášová a jej kniha reflexií Odlety (Fragment).

Anasoft litera 2021 desiatka Čítajte viac 7 ŽIEN + 3 MUŽI = 2 DEBUTY a 10 KNÍH

Dohoda nie je zhoda

Výhodou súťaže Anasoft litera je, že hodnotí celú knižnú produkciu za uplynulý rok, každá na Slovensku vydaná prozaická kniha od slovenského autora je do súťaže nominovaná automaticky. Tento rok porota vyberala spomedzi 165 kníh najprv prvú desiatku, a vtedy sa „musela vyrovnať s neúmerným rozdielom medzi kvantitou vydávanej produkcie a kvalitou textov,“ ako uviedli jej členky a členovia. Rozhodnutie poroty je vždy výsledkom dohody, nie zhody na menách všetkých finalistov, a je to celkom prirodzené, veď aj odbornú porotu tvoria ľudia s rôznym vkusom a rôznym pohľadom na kvalitu jednotlivých diel. Teraz má každý čitateľ a čitateľka k dispozícii finálovú päťku a bude ju súdiť podľa vlastných pravidiel a nárokov. Postup v tejto literárnej súťaži je však všeobecnou známkou kvality, smerovkou, ktorá na dobrú knihu upozorní.

44 litera fest 02 foto Juraj Starovecky Čítajte viac Sviatok literatúry s najlepšími autormi a horúcimi novinkami

Výber porotcov a porotkýň určite odráža pestrosť súčasnej slovenskej prózy, sú v ňom zastúpené knihy s rôznorodou poetikou od autorov rozličných generácií – od najmladšej debutantky Barbory Hrínovej až po skúsenú spisovateľku Altu Vášovú. "Vo všetkých dielach možno pozorovať prácu s jazykom, prejavujúcu sa jednak v presnej selekcii slov, jednak v rôznych textových, invenčných hrách. Každá z piatich próz celkom inak štruktúruje svet – niektoré prostredníctvom príbehov a psychologicky nasýtených situácií, iné skôr cez prúd reči alebo racionálnym glosovaním zážitkov či udalostí.“ uvádza súťažná porota k svojmu výberu.

Richard Pupala: Ženy aj muži, zvieratá Čítajte viac Richard Pupala: Ženy aj muži, zvieratá

Vyberte si svoju naj knihu

Nedávny top ten rebríčka najlepšej slovenskej prózy podľa Anasoft litera okresala na finálovú päťku odborná porota, tento rok v zložení: česká spisovateľka, literárna historička, scenáristka a prekladateľka Radka Denemarková, poetka, prekladateľka, filmová kritička a teoretička Mária Ferenčuhová, publicista a literárny kritik Patrik Garaj, poľský literárny vedec Rafał Majerek a literárna vedkyňa Marta Součková.

Tremolo ostinato Čítajte viac Recenzia knihy: Veronika Šikulová videla báseň v rieke

Kto z piatich finalistov Anasocft litera sa stane víťazom a ktorá kniha sa bude po celý rok pýšiť titulom najlepšia slovenská próza, odhalia porotcovia v utorok 12. októbra. Autor alebo autorka najlepšej knihy získa okrem pocty tohto titulu aj finančnú odmenu 10 000 eur. Na slávnostnom vyhlásení sa zároveň dozvieme, kto je tento rok miláčikom čitateľov – verejnosť si v internetovom hlasovaní môže vybrať spomedzi desiatich nominovaných kníh zo širšieho výberu poroty a hlasovať až do 12. októbra do 9. hodiny ráno.

Alena Sabuchová Čítajte rozhovor Alena Sabuchová: Za šeptuchami sa putuje aj v 21. storočí

Podrobné informácie o vybraných autoroch a ich dielach aj o tohtoročných porotcoch a porotkyniach nájdete na stránke súťaže Anasoft litera.

Porota o knihách

Barbora Hrínová: Jednorožce

Kniha je v najlepšom slova zmysle introvertná, no nie vo význame plachosti a neschopnosti vyjsť s kožou na trh. Vo svojej neokázalosti je to kniha veľmi úprimná a otvorená.

Jana Juráňová: Naničhodnica

Dokáže prepojiť intímny priestor postáv a zároveň zachytiť esenciu spoločnosti, stav vedomia v určitej dobe.

Richard Pupala: Ženy aj muži,zvieratá

Poviedky o postavách, ktoré sú osamelé každá na svoj spôsob. Žijú v stroskotaných či disfunkčných vzťahoch alebo si nesú traumy z minulosti.

Veronika Šikulová: Tremolo ostinato

Prostredníctvom jej písania vzťahy pretrvávajú a blízki ostávajú, vracia nás k tomu podstatnému, čo zostáva: k rodine, prírode, alebo aj k umeniu.

Alta Vášová: Odlety

Koláž citátov, zamyslení a mozaika intímnych spomienok v najlepšej európskej tradícii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Veronika Šikulová #Alta Vášová #Richard Pupala