Symbol beat generation a autor "biblie" tulákov Jack Kerouac sa narodil pred 100 rokmi

Jack Kerouac sa ako potomok francúzskych Kanaďanov pôvodne volal Jean-Louis Lebris de Kerouac. Narodil sa 12. marca 1922 v meste Lowell v americkom štáte Massachusetts. Kvôli svojmu pôvodu sa v Amerike často cítil ako cudzinec, a to aj napriek tomu, že v Lowelli žil uprostred komunity frankofónnych Kanaďanov. Po anglicky sa začal učiť v šiestich rokoch.

12.03.2022 09:00
Jack Kerouac Foto:
Jack Kerouac zomrel vo veku 47 rokov.
debata

Neskôr začal navštevovať prípravku na Škole Horacea Manna v New Yorku, kam sa dostal vďaka športovému štipendiu – Kerouac totiž hrával americký futbal, v ktorom dosahoval obdivuhodné výkony. Na škole sa zoznámil s Henrim Cruom, vďaka ktorému sa mu podarilo zamestnať ako obchodný námorník.

V roku 1940 začal Kerouac študovať na Kolumbijskej univerzite, kde spoznal Allena Ginsberga a Williama S. Burroughsa. Neskôr sa z nich stali celoživotní priatelia, ktorí položili základy hnutia bítnikov. Štúdium na univerzite Kerouac nedokončil, no aj naďalej zostal žiť v New Yorku.

V roku 1943 vstúpil do amerického námorníctva, v aktívnej službe bol však len osem rokov kvôli problémom s mentálnym zdravím.

Jack Kerouac pred newyorským barom v roku 1958. Foto: ČTK
Jack Kerouac pred newyorským barom v roku 1958. Jack Kerouac pred newyorským barom v roku 1958.

Pomáhal zahladiť stopy vraždy

V roku 1944 sa Jack Kerouac dostal do veľkých problémov. Jeho priateľ a člen bítnikov Lucien Carr sa mu totiž priznal, že zavraždil svojho dlhoročného obdivovateľa Davida Kammerera. Carr ho kvôli jeho stúpajúcej agresivite zabil v Manhattanskom parku. Kerouac mu následne pomohol zbaviť sa Kammererových okuliarov a noža, ktorý Carr použil ako vražednú zbraň.

Ferlinghetti Čítajte viac Ferlinghetti priznáva, že v starých časoch bola najlepšia mladosť

Carr sa k skutku napokon priznal na polícii a Kerouac sa ocitol vo väzbe ako materiálny svedok. Von sa dostal na kauciu, ktorú zaplatili rodičia jeho vtedajšej priateľky Edie Parkerovej. Kerouac a Burroughs neskôr o tejto udalosti napísali knihu And the Hippos Were Boiled in Their Tanks (A hrochy boli uvarené vo svojich nádržiach), ktorá bola publikovaná až v roku 2008.

Jack Kerouac: More je môj brat Foto: Artforum
Jack Kerouac: More je môj brat Jack Kerouac: More je môj brat

Nájdený rukopis za 100-tisíc dolárov

V tom istom roku, ako sa Kerouac dostal za mreže, napísal novelu o svojom detstve prežitom v Massachusetts. Nikdy ju však nedokončil a napokon rukopis stratil. Našiel sa až o niekoľko rokov neskôr na internáte Kolumbijskej univerzity. V roku 2002 ho predali na aukcii za 100-tisíc dolárov. V roku 2014 vyšla táto novela pod názvom The Haunted Life: and Other Writings (Strašidelný život: a iné spisy). Obsahoval tiež autorove poznámky a listy adresované jeho otcovi.

Jack Kerouac Čítajte viac Večný tulák, Jack Kerouac

V roku 1950 publikoval svoj prvý román s názvom The Town & the City (Mestečko a mesto), ktorý síce zožal celkom slušné ohlasy kritiky, no viacerí si všimli podobnosť s knihami vtedy populárneho autora Thomasa Wolfea. Jeho druhý román On The Road (Na ceste), ktorý vydal v roku 1957, sa stal definujúcim dielom generácie bítnikov. Mapuje cesty Kerouaca a jeho priateľov po Spojených štátoch. Počas svojich výletov si užívajú jazz, drogy a poéziu. Magazín Time zaradil tento román na zoznam 100 najlepších kníh v angličtine, ktoré boli publikované v rokoch 1923 až 2005.

Jack Kerouac Čítajte viac Kerouac: Nie som bítnik, som katolík

Kerouac napísal počas života mnoho kníh, medzi nimi napríklad The Subterraneans (Podzemníci), Lonesome Traveler (Osamelý pútnik) či Satori in Paris (Satori v Paríži) – o ceste za svojimi šľachtickými predkami.

Ženatý bol trikrát – s Edie Parkerovou, Joan Havertyovou a Stellou Sampasovou. Mal dcéru Jan Kerouac, ktorá zomrela v roku 1996.

Jack Kerouac zomrel 21. októbra 1969 na brušné krvácanie, ku ktorému došlo následkom jeho celoživotného alkoholizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jack Kerouac #Na ceste #beatnici