Kniha týždňa Čo chce zničiť Houellebecq?

Len nedávno udelili tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru a horúcim kandidátom bol aj známy francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq. Hoci ju napokon nezískal (zatiaľ), patrí medzi najuznávanejších súčasných svetových autorov. Jeho najnovšou knihou, ktorá vyšla v slovenčine, je román Zničiť (vydavateľstvo Inaque, preklad Aňa Ostrihoňová).

23.10.2022 08:00
debata
Michel Houellebecq: Zničiť Foto: Inaque
kniha znicit Michel Houellebecq: Zničiť

Osamelí

Houellebecqua mnohí považujú za priam cynického autora, on je však skôr trpkým pozorovateľom dnešného sveta. Má zmysel pre uštipačný humor, pre napätie aj pre psychológiu postáv, okrem vnútorného sveta jednotlivca ho zaujíma aj obraz celého sveta. Nijako ho neteší, ak sa zdá, že sa nám rozpadá pred očami a žijeme stále osamelejší a menej radostný život. Čo chce teda Houellebecq vo svojom románe Zničiť?

Viaceré postavy v jeho románe po láske nielen túžia, autor im ju naozaj dopraje

Hlavným hrdinom je Paul, vysoký štátny úradník tesne pre päťdesiatkou. Je inteligentný, pracovitý, spoľahlivý a – veľmi osamelý. S manželkou dospeli do štádia oddelených spální, každý si žije vlastný život a zdá sa, že ich vzťah už nemôže nič zachrániť. Paula púta silné priateľstvo k jeho nadriadenému, ministrovi – cení si jeho prácu, rozhľadenosť aj obetavosť. Aj ministrovo manželstvo leží v troskách. Houellebecq však nad láskou neláme palicu, naopak, viaceré postavy v jeho románe po láske nielen túžia, autor im ju naozaj dopraje.

kniha tichy-pobyt-na-ulici-gwerkovej-gollnerovej Čítajte aj Kniha týždňa Erža a Edko: Láska s trpkým koncom

Spoznávame Paulovu rodinu – láskavú a obetavú sestru, nesmelého mladšieho brata, ktorý sa zle oženil a tajomného otca, ktorý kedysi pracoval vo vysokej funkcii v tajnej službe, aj ich partnerov. Paulova práca sa nečakane pretne s otcovou, keď sa internetom začnú šíriť záhadné videá s nejasnou hrozbou svetu. Niektoré záznamy sú spojené s teroristickými akciami a šíria ich milióny spiacich počítačov po celom svete. Tajné služby stoja pred najväčším hackerským útokom všetkých čias, v hre je svetový spoločenský systém. Kto je za tým?

Napínavá „špionážna“ línia románu je len prostriedkom na rovnako znepokojivý obraz spoločnosti

Napínavá „špionážna“ línia románu je len prostriedkom na rovnako znepokojivý obraz spoločnosti, od politických machinácií a predvolebných marketingových trikov cez tiché, ale silné medzinárodné obchodné vojny, radikálne aktivistické hnutia či nové náboženstvá, prisťahovalectvo, nezamestnanosť až po zlý sociálny systém a ľudskú osamelosť. Všetko z toho sa Paula nejakým spôsobom dotkne. Nechýba sexualita – ako spoločenský problém, keď sa „podľa štatistík počet asexuálov prudko zvyšuje“ ani ako vec intímnych vzťahov – aj tu prejde románový hrdina svoju cestu vývoja.

kniha Med a blen Čítajte aj Kniha týždňa: Med a blen jedného manželstva

Napínavé vzťahy

Dej je zasadený do roku 2027, teda onedlho, a prakticky v každej rovine ukazuje, ako sa človek môže odcudziť – manželke, deťom, rodičom, súrodencom, priateľom, svojmu presvedčeniu a napokon aj sebe samému. „Načo sú nám 5G siete, keď sa nedokážeme ani spolu porozprávať?“ pýta sa Houellebecqov hrdina. Práve rodinná a osobná línia románu je ešte napínavejšia, prinesie nečakané zvraty a vyústenia. Houellebecq sa majstrovsky zahráva s nádejou – tam, kde by ju už čitateľ nečakal, spisovateľ ju zrazu vzkriesi v celej kráse – a inde ju vie tragicky pochovať v rozpuku.

Pripisujeme väčšiu hodnotu životu dieťaťa, pričom netušíme, čo z neho vyrastie

V napätej spoločenskej situácii sa to melie aj v Paulovej rodine. Otec je po mŕtvici a syn musí po rokoch k nemu znova hľadať cestu, rovnako aj k svojim súrodencom, ktorých dlho nevidel. Tragédia môže rodinu zomknúť, najmä ak má otec vôľu žiť. A tu Hoeullebecq vyťahuje problém západnej civilizácie – vzťah k starým a chorým – a neodpustí si štipku filozofie:

„Vo všetkých predchádzajúcich civilizáciách rozhodovalo o úcte a obdive k človeku, o jeho hodnote, to, ako sa naozaj správal počas celého života. Tým, že pripisujeme väčšiu hodnotu životu dieťaťa, pričom netušíme, čo z neho vyrastie, popierame hodnotu našich činov, hrdinské či šľachetné skutky, všetko, čo sme dosiahli… Pripravujeme život o motiváciu a zmysel,“ hovorí.

V románe sú v protipóle s necitlivým sebectvom bez morálky príbehy o ľudskej oddanosti, láske a pokore

Aj ďalšie otázky, ktorými sa zaoberá, sú zásadné: viera a život bez Boha, smrť, absurdita sveta. „Nie je dobré, aby bol človek sám, ako hovorí Boh, ale človek je sám a Boh s tým veľa neurobí,“ konštatuje. Na začiatku chce zničiť jedna žena jedného muža, skupina teroristov chce zničiť svet, ich podporovatelia aj politici chcú zničiť konkurenciu. Lekári chcú zničiť bujnejúce rakovinové bunky v chorom tele. Predsa sú v románe v protipóle s necitlivým sebectvom bez morálky príbehy o ľudskej oddanosti, láske a pokore. A v tom Houellebecq zničil svoju vlastnú povesť cynika.

Houellebecq Moznost-ostrova Čítajte viac Čo zistil špión tohto sveta?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #Michele Houellebecq