V Brne otvorili Knižnicu Milana Kunderu. Písomnosti presťahovali z Francúzska

V deň 94. narodenín Milana Kunderu otvorili v Brne knižnicu Milana Kunderu, v ktorej je uložených viac ako 3000 autorových publikácií, archív kritík a časť dokumentačného archívu s korešpondenciou.

02.04.2023 12:00
Knižnica Milana Kunderu v Brne Foto:
Snímka zo slávnostného otvorenia Knižnice Milana Kunderu.
debata

Ako vo svojom spravodajstve informovala televízia ČT24, knižnica vznikla v Brne vďaka daru manželov Kunderovcov. Písomnosti presťahovali vlani z Francúzska do Brna, kde sa Kundera narodil.

Milan Kundera emigroval z Československa v roku 1975. O štyri roky neskôr ho komunistický režim zbavil československého občianstva a až v roku 2019 mu bolo vrátené české občianstvo.

Milan Kundera Čítajte viac Recenzia na posledný román Milana Kunderu Nevedomosť

Kunderova knižnica v Brne, ktorú slávnostne otvorili v sobotu na prvom poschodí Moravskej zemskej knižnice (MZK), vznikla vďaka jeho manželke.

„Je nielen autorkou tejto skvelej myšlienky, ale s mimoriadnou pracovitosťou a nasadením dala celý súbor dokopy a pomáhala s prípravou prevozu,“ povedal riaditeľ Moravskej zemskej knižnice Tomáš Kubíček.

Podľa neho najviac komplikácií pri realizácii projektu spôsobili epidémia covidu a rôzne obmedzenia, ktoré sťahovanie dlho zdržiavali.

Jakub a jeho pán, Juraj Kemka, Marián Miezga Čítajte viac Ako Kundera pomohol Macronovi v láske

Kubíček nepredpokladá, že by Kunderovci v blízkej dobe navštívili Brno kvôli svojmu zdravotnému stavu a veľkej vzdialenosti. ČT24 uviedla, že Knižnica Milana Kunderu bude slúžiť aj ako miesto stretnutí s kultúrnym programom zameraným na literárne a spoločenské témy.

Skladbu programu určuje Dramaturgická rada Knižnice Milana Kunderu, ktorú tvoria významné osobnosti európskeho literárneho a kultúrneho života.

kniha Milan Kundera Nevedomost Čítajte viac Nový Kundera: dočkali sme sa Nevedomosti

Milan Kundera počas svojho života napísal množstvo románov, poviedok a esejí, medzi najznámejšie v českom prostredí patria Žert, Směšné lásky či Nesnesitelná lehkost bytí. Patrí ku generácii, ktorá vstúpila do literárneho života krátko po komunistickom prevrate v roku 1948. Od polovice 50. rokov do začiatku 60. rokov bol prorežimným autorom a členom komunistickej strany. Po roku 1968 sa ocitol v nemilosti normalizačných orgánov a spolu s manželkou sa rozhodol pre emigráciu. Po roku 1989 sa do vlasti nevrátil a zostal vo Francúzsku.

Elena FlaÅ¡ková, Flaskova, Čítajte viac Kniha roka 2020: Milan Kundera odhalil pupok. Cieli aj na Stalina

Niektoré udalosti z jeho života nie sú dodnes úplne objasnené, pretože neposkytuje rozhovory a o minulosti mlčí. To je jeden z dôvodov, prečo neautorizovaná biografia, ktorú v roku 2020 vydal Jan Novák, vyvolala polemiku – dotýka sa totiž niektorých boľavých miest Kunderovej minulosti, konštatovala ČT24.

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Kundera