Päť knižných tipov: napätie, sci-fi, francúzsky román, Thatcherová aj detské novinky

Detektívka, fantasy a sci-fi v jednom,, francúzsky román o ľahkom a znepokojujúcom žití v štyridsiatke, politické dedičstvo barónky Thatcherovej a pre deti výnimočná kniha o jedinečnosti a hodnotách aj prvá časť dobrodružnej knižnej série.

16.04.2023 12:00
debata

Isaac Asimov: Oceľové jaskyne

Isaac Asimov: Oceľové jaskyne Foto: Lindeni
kniha ocelove jaskyne Isaac Asimov: Oceľové jaskyne

Detektívka, fantasy a sci-fi v jednom? V podaní Isaaca Asimova to bude čitateľská lahôdka. Detektív Baley dostane za úlohu vypátrať vraha vesmíranského veľvyslanca. Na naliehanie Vesmíranov sa jeho partnerom stane robotický vyšetrovateľ R. Daneel Olivaw, ktorý je na nerozoznanie od človeka. Aj preto sa čoskoro stane Baleyho hlavným podozrivým. Môže však robot porušiť tri zákony robotiky?

Hervé Le Tellier: Dosť bolo o láske

Hervé Le Tellier: Dosť bolo o láske Foto: Inaque
kniha dost bolo o laske Hervé Le Tellier: Dosť bolo o láske

Anna a Louise sa nepoznajú. Sú vydaté, matky, šťastné. Takmer v ten istý deň sa Anna stretne s Yvesom a Louise s Thomasom. V štyridsiatke ešte stále môže udrieť blesk a čiary osudu sa môžu prepísať, ale za akú cenu? Podľa kritiky tento sladký a iskrivý francúzsky román zachytáva čosi z ducha doby, ľahké a znepokojujúce žitie. Autorov román Anomália bol v roku 2020 ocenený Goncourtovou cenou.

kniha Bezvyznamnost Čítajte viac Kniha týždňa: Aj bezvýznamnosť má význam

Eric J. Evans: Thatcherová a thatcherizmus

Eric J. Evans: Thatcherová a thatcherizmus Foto: Premedia
OBALKA Thatcher.indd Eric J. Evans: Thatcherová a thatcherizmus

O koľko lepším miestom by bola Británia, ak by barónka Thatcherová nikdy neexistovala! Jej politika by bola menej znetvorená, spoločnosť menej nerovná, verejné služby menej zanedbané a konzervatívne médiá menej zúrivé. Kniha na rozdiel od takýchto krajných hodnotení zvažuje, do akej miery splnila svoje hlavné ciele, ukazuje zložitosť a paradoxy Británie od konca 70. rokov až do dnešných dní.

Alma Gross: Vieš, ako veľmi ťa ľúbim?

Alma Gross: Vieš, ako veľmi ťa ľúbim? Foto: Tatran
kniha vies ako ta lubim Alma Gross: Vieš, ako veľmi ťa ľúbim?

Výnimočná detská kniha o jedinečnosti a hodnotách. Povzbudí deti, aby si verili a vedeli sa presadiť v komplikovaných vzťahoch, s akými sa stretávajú v každej triede. Dojímavý príbeh o dôvere, rodinnej opore a odvahe. Deti prežívajú kolobeh myšlienok a pocitov veľmi intenzívne. Knižka citlivým spôsobom navádza rodičov, aby viedli so svojimi deťmi úprimný dialóg a pomohli im vyrásť v silné a sebavedomé osobnosti.

kniha listicky maju rady teplo Čítajte viac Kniha týždňa: Líštičky majú rady teplo

Brandon Sanderson: Alcatraz verzus diabolskí knihovníci

Brandon Sanderson: Alcatraz verzus diabolskí... Foto: Slovart
kniha alcatraz a diabolski knihovnici Brandon Sanderson: Alcatraz verzus diabolskí knihovníci

Alcatraz Smedry vyrastá u náhradných rodičov a na narodeniny dostane poštou vrecko piesku. Je to jeho dedičstvo po matke a otcovi. Kým stihne zistiť o darčeku viac, ukradnú mu ho diabolskí knihovníci. Tajný rád, ktorý sa pokúša pomocou všemožných klamstiev podmaniť si ľudstvo. A zatajiť pred ním šokujúcu pravdu – že existuje svet magických okuliarov, hovoriacich dinosaurov a rytierov s krištáľovými meč­mi!

sandro-veronesi Čítajte viac Spisovateľ Sandro Veronesi: Raz bude eutanázia bežná

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy