Kniha týždňa: Špina. Autorka je nová Elena Ferrante

Veľký rozprávačský talent a silný príbeh, to je kombinácia, ktorá mladú taliansku spisovateľku Beatrice Salvioni približuje k slávnej kolegyni Elene Ferrante. Jej román Špina rozvíja príbeh dvoch priateliek až do hĺbky najtajnejších pocitov a plynie prudko ako dravá rieka, ktorá zmetie, čo jej príde do cesty. Presne ako nastupujúci fašistický režim v Taliansku, ktorý mrzačil životy dospelých aj detí.

23.04.2023 08:00
debata
Beatrice Salvioni: Špina Foto: Literárne bašta
kniha spina Beatrice Salvioni: Špina

Bosorka či hrdinka

„Nazvali ju Špina a nikomu sa nepáčila. Vysloviť jej meno prinášalo smolu. Bola to bosorka, jedna z tých, čo na teba privolajú dych smrti. Mala v sebe diabla a ja som s ňou nesmela hovoriť.“ Tak predstavuje rozprávačka Francesca dievča, ktoré navždy zmenilo jej život.

Svet bol to strašidelné miesto plné zakázaných vecí

Francesca je dievča z „lepšej rodiny“ v malom talianskom meste tridsiatych rokov. Zošnurovaná vo sviatočných šatách pozoruje z mosta dievča pri rieke, ktoré sa hrá s dvoma chlapcami, závidí jej zablatené nohy aj dobité kolená, obdivuje tú voľnosť a slobodu. Jej život na prahu dospievania sa skladá z neporušiteľných pravidiel, bolo to strašidelné miesto plné zakázaných vecí, kde bolo nutné chodiť po špičkách a ničoho sa nedotknúť. Hlavne ak ste boli žena.

Špina naopak kráča ulicami so zdvihnutou bradou, s uhľovočiernymi vlasmi ostrihanými nakrivo, s tmavými mačacími očami a štíhlymi mačacími nohami pripadá Francesce ako to najkrajšie stvorenie, aké kedy videla. Špina sa totiž ničoho nebála. Sprevádzala ju povesť, že vie privolať na človeka nešťastie aj smrť. Tieto celkom odlišné dievčatá uzavreli priateľstvo, na ktoré sa nezabúda celý život.

Maddalena je vzorom odvahy a ľudskej statočnosti, od nej sa učí, aké dôležité je zoči-voči násiliu a neprávosti nemlčať a brániť seba aj druhých.

Francesca čoskoro odhalí, že skutočné meno Špiny je Maddalena a postupne spoznáva aj jej prísne strážené tajomstvá, o ktorých dovtedy počúvala len „príbehy, ktoré žijú z požičaných slov, šepkaných potajomky“. Malomestská mytológia opriadla dievča pavučinou hrôzostrašných udalostí, ale čo z toho je pravda? Pre Francescu je Špina – Maddalena vzorom odvahy a ľudskej statočnosti, od nej sa učí, aké dôležité je zoči-voči násiliu a neprávosti nemlčať a brániť seba aj druhých.

Maddalena je ešte len dievča, no vie chrstnúť do tváre dospelému mužovi, že sa dopustil neprávosti na inom človeku len vďaka tomu, že má kontakty s režimom. Keď Duce pošle jej brata do nezmyslenej vojny v Etiópii, odmieta v škole recitovať na Duceho počesť, aj keď ju učiteľka za to potrestá. Zlo v meste rastie a keď sa zahryzne do jej najbližších, neváha ani minútu, aby sa mu postavila. „Nevedela som, že sa to dá. Vzbúriť sa,“ hovorí Francesca. Obstojí vo veľkej skúške, ktorú jej pripravil život na prahu dospievania?

elena ferrante klamarsky zivot dospelych Čítajte viac Život dospelých je klamársky

Kto je tu špinavý?

Beatrice Salvioni na príbehu dospievajúcich dievčat ukazuje sociálne, ale aj mravné rozdiely v spoločnosti, ktorou sa ako červotoč rozlieza totalitná ideológia s kultom vodcu, uniformami, čo sejú násilie a fašistickými mládežníckymi organizáciami pre 8– až 14-ročné deti (Balilliovci a Malé Talianky). S tichým či s nadšeným súhlasom väčšiny. Kreslí obraz doby, v ktorej lásku k vodcovi vštepovali deťom od prvej triedy základnej školy. „Učili sme sa naspamäť riekanky, ktoré porovnávali jeho narodenie s narodením Ježiška a rozprávali príbeh jeho života, akoby šlo o prevtelenie,“ hovorí Francesca.

V tomto svete muži smú všetko, najmä tí v uniforme. Ženy majú rodiť nových vojakov a vdovy pred kostolom hádžu svoje prstene do vojenskej prilby – na oltár vlasti, aby mohla viesť novú imperiálnu vojnu. Ľudí s iným presvedčením alebo tých, čo iba zavadzali niekomu vplyvnejšiemu v ceste si jedného dňa odviedla Organizácia pre dohľad a potláčanie antifašizmu, tajná polícia fašistického štátu. Maddalenu v meste volajú Špina, v skutočnom morálnom bahne sa však ocitajú tí, ktorí zneužívajú iných, aj mladé dievčatá. Zašpinia sa aj ich prisluhovači, ktorí by pre lepší zárobok či postavenie slúžili hocikomu.

Konformista Čítajte viac Konformista: Ako vie malý človek pohnúť dejinami

Na falošnú morálku, podľa ktorej Boh vidí, ak si niekto potajomky uchmatne z misky cukrík, no náhle oslepne, ak niekto podvádza, napokon doplatí aj malomeštiacka rodina Francescy. Matka dcére nemôže byť oporou v ťažkých chvíľach, keď sa rozhoduje, akým bude človekom. V protiklade s rodinou Francescy, ktorej sa navonok dobre darí, Maddaleninu rodinu stíha jedno nešťastie za druhým. V ich skromnej malej kuchyni je však útulne a ľudsky teplo.

Beatrice Salvioni nás povláči špinavými dvormi aj bahnom rieky, doškriabe nám kožu pazúrmi divých mačiek, zvalí nás na kamene pod ťarchou nechceného mužského tela. Priklincuje nás pohľadom a prinúti vnímať všetku hrôzu a pretvárku v sérii dramatických udalostí, ktoré vyústia v tragédiu a hrdinstvo súčasne. Strhujúce čítanie.

226827049 Čítajte viac Priateľstvo so všetkým, čo k nemu patrí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy