Kniha týždňa: Talianka vo víre vášne, krvi a nádeje

Tak ako Slovensko má svojho Jánošíka, v talianskych horách v nepokojných revolučných rokoch v polovici 19. storočia jednu zbojnícku skupinu viedla dokonca žena. Mária Oliveriová, známa ako Ciccilla z malej dedinky v Kalábrii, sa stala hrdinkou knihy Giseppe Catozzellu Talianka, aby rozpovedala dramatický príbeh jednej ženy, rodiny, aj celej krajiny. V napínavom epickom románe sa legendy spájajú s historickými dokumentmi, aby vytvorili pútavý príbeh vášne, krvi a nádeje v jednej takmer zabudnutej občianskej vojne, z ktorej si ľudia pamätajú najmä Garibaldiho. Odteraz si budú pamätať aj malú Talianku.

24.06.2023 10:00
debata
Giuseppe Catozzella: Talianka Foto: Inaque
kniha TALIANKA Giuseppe Catozzella: Talianka
Pre Máriu je jediným privilégiom, po akom túži, sloboda

Nenávisť nepotrebuje dôvod

Mária vyrástla v takých biednych pomeroch, že jej rodičia súhlasili s adopciou najstaršej dcéry do privilegovanej rodiny, pretože sami nemohli deťom ponúknuť nič okrem tvrdej práce, z ktorej sa taniere aj tak nikdy nenaplnili. Taký bol v polovici 19. storočia život miliónov bezzemkov, z ktorých žmýkala pot a krv vrstva privilegovaných.

Rodičia sú zmierení s osudom ľudí, ktorí celý život hrdlačia na pôde, ktorá im nepatrí, no dve staršie dcéry nie. Prvorodenú Terezu vychovali adoptívni rodičia v prepychu, no jej život sa zvrtne a musí sa vrátiť do biednej rodičovskej chalupy. Márii v žilách po babke koluje rebelská krv ľudí, čo slobodne dýchajú svieži vzduch lesa, ktorý im dáva voľnosť aj obživu. V istej chvíli obe dcéry rodičov zavrhnú, lebo túžia po lepšom živote, no každá z iného dôvodu. Pre Terezu znamená lepší život bohatstvo a privilégiá, pre Máriu je jediným privilégiom, po akom túži, sloboda.

beatrice salvioni Čítajte viac Beatrice Salvioni píše o špine, ktorá vie umlčať ženský hlas

Dráma rodiny so šiestimi deťmi a dvoma starostlivými rodičmi sa rozkrúti, keď prvorodená (a rodine odrodená) Tereza opäť vkročí do rodného domu a za takú nespravodlivosť osudu sa chce pomstiť. Ešte aj v najchudobnejšom dome si privlastní najlepšie miesto a mladšiu Máriu z domu vypudí. Ako sa ukáže, nezastaví sa pred ničím. „Kedy si dala zo žíl vypustiť krv svojej rodiny a vpustiť inú, cudziu?,“ pýta sa v duchu Mária. Lenže nenávisť nepotrebuje žiadny dôvod.

kniha Dlhy lupen z mora Čítajte viac Kniha týždňa: Dlhý lupeň z mora. Nová Isabell Allende a jej príbeh nezvyčajnej lásky, ktorú nezlomili ani dve diktatúry

Bohatým brali, chudobným dávali

Mária sa musí skloniť nad krosnami ako jej matka, keď už nemôže vidieť svoju budúcnosť vo vzdelaní. Jej život namiesto slobody spúta láska a manželstvo s Pietrom, večným rebelom, hrdinom, ktorý bojoval po boku Garibaldiho, ale aj násilníkom. Prežíva s ním eufóriu boja za zjednotenie vtedy rozdrobeného Talianska a znáša jeho hnev, keď všetky ideály o rovnosti a slobode zhoria v ohni revolúcie a neúspešnej občianskej vojny. Rakúskeho vládcu vystriedal iný, no pre chudobu sa nič nezmenilo, privilegovaní naďalej bohatli z práce bezzemkov, tí sa sľubovanej pôdy nedočkali. V búrlivých časoch sa rebélia trestala aj bez súdu a hrdina Garibaldi tu nebol, aby zasiahol.

Vo virvare nenaplnených túžob a žalúdkov sa zrodí revolucionárka Ciccilla, ktorá bojuje v horách, aby naprávala krivdy sveta

Liberáli, predtým prenasledovaní, sa ideálov o spojení s robotníkmi vzdali, generáli, čo bojovali za slobodu, slúžili na jej potlačenie a tí, čo v časoch revolučného nadšenia obrátili kabát, aby si zachránili kožu, sa vracali na svoje miesta, len čo Garibaldi vytiahol z „oslobodeného“ mesta päty. Pre Máriu sú to „sovy“, čo vyčkávajú do tmy, aby si ako dravce uchmatli korisť.

V tom virvare nenaplnených túžob a žalúdkov sa pod tlakom vonkajších aj rodinných okolností zrodí revolucionárka Ciccilla, ktorá po boku manžela bojuje v horách Sila, aby naprávala krivdy sveta: podľa vzoru spravodlivých zbojníkov bohatým berú a chudobným rozdávajú. Les pozná ako svoju dlaň, stačí obnoviť si spomienky na roky v lesnom domčeku, kde ju teta učila zákonom prírody, odlišným od tých ľudských. Ovláda pravidlá prežitia a berie si, čo jej patrí, z lesa aj od trýzniteľov. Veľkosť prírody v podmanivých opisoch tu kontrastuje s ľudskou malosťou a so zradou.

Bola prvou ženou, ktorú odsúdili na smrť za zboj

Ciccilla je skutočná historická postava, opradená legendami už za jej života. Jej zbojnícka skupina má na konte mnohé lúpežné prepady, únosy a rabovačky. Volali ich posmešne „Taliani“, lebo bojovali za zjednotené Taliansko, ale najmä za spravodlivejší a slobodnejší život. Písal o nej dokonca Alexandre Dumas v sérii novinových článkov. Bola prvou ženou, ktorú odsúdili na smrť za zboj, lebo si rebelsky dovolila snívať o šťastí. Giuseppe Catozzella o nej priniesol románový obraz plný dramatických udalostí, ľudských vášní a túžby po slobode, pokropený krvou revolúcie.

kniha za okrajmi Čítajte viac Kniha týždňa: Čo vidí Za okrajmi Elena Ferrante

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy