Kniha týždňa: Zmätenosť môže byť aj šťastná

Hlboký a dojímavý príbeh o otcovskej láske k synovi, ktorá vie obsiahnuť celý vesmír. V prípade románu Richarda Powersa Zmätenosť (vydala Premedia) to nie je iba metafora, jeden z jeho hrdinov je totiž astrobiológ, ktorý ako vedec pátra po inom živote vo vesmíre. A zároveň so svojím deväťročným synom objavuje tajomstvá života na planéte Zem.

15.07.2023 07:00
debata
Richard Powers: Zmätenosť Foto: Premedia
kniha zmatenost Richard Powers Richard Powers: Zmätenosť
Preto je celý vesmír ticho. Všetci sa pred nami skrývajú. Teda aspoň tí, čo majú dosť rozumu

Niečo s nami nie je v poriadku

Astrobiológ Theo Byrne modeluje iné planéty a po večeroch si vymýšľa rozprávkové iné svety pre syna Robina, ktorý na mnohých pôsobí ako bytosť z inej planéty. Vnímavý a citlivý chlapec vidí náš svet celkom inak ako ostatné deti. Vie celé hodiny pokojne sedieť pri kreslení, aby zaznamenal všetky druhy ohrozených zvierat, no ak ho niečo dostane do frustrácie, vie byť poriadne výbušný. Preto má aj problémy v škole, z ktorej ho dokonca podmienečne vylúčili pre nezvládnuteľné správanie. „Pohyboval sa medzi dvoma možnosťami, z ktorých bol zmätený: mohol do sveta vstúpiť alebo z neho naopak vystúpiť,“ opísal Robina jeho otec Theo.

kniha zeny ktore zostali Čítajte viac Kniha týždňa: Ženy, ktoré zostali

Otec je vzdelaný a láskyplný muž a napriek odporúčaným „rýchlym riešeniam“ chce svoje dieťa uchrániť pred užívaním psychofarmace­utických liekov. „Ak ich v Amerike berie osem miliónov detí, tak niečo s nami nie je v poriadku,“ odpovie lekárovi na jeho návrh. Situácia sa však stáva neúnosnou, a tak sa obráti na známeho vedca, ktorý dieťa zapojí do programu terapie bez liekov, kde si chlapec začne trénovať sebaovládanie a mení sa mu pred očami.

Nech sú všetky cítiace tvory oslobodené od zbytočného utrpenia

Obaja, otec aj syn, prechádzajú ťažkým obdobím. V románovom príbehu Richarda Powersa ich zastihneme dva roky po tragickej nehode, pri ktorej zomrela ich milovaná Aly. Cez spomienky manžela a syna postupne spoznávame jej výnimočnú osobnosť a prázdne miesto, ktoré po nej ostalo. Vždy plná energie a optimizmu venovala svoj život na prvý pohľad boju s veternými mlynmi: ochrane živých tvorov na našej planéte. Ako právnička mimovládnej organizácie lobovala za zákony priznávajúce práva aj iným tvorom než človeku, predkladala fakty, presviedčala aj demonštrovala a zasahovala v krízových situáciách. „Nech sú všetky cítiace tvory oslobodené od zbytočného utrpenia,“ znela jej ekumenická modlitba, ktorú zanechala aj svojmu manželovi a synovi.

Greta na klomatickom strajku v Bruseli mensie Čítajte viac Príbeh neobyčajnej rodiny Grety Thunbergovej

„Oci, je pravda, že len dve percentá živých tvorov na zemi nie sú ľudia ani ľudská potrava?“ pýtal sa Thea ich deväťročný syn, keď si pozreli video s maminým prejavom pred politikmi. To, čo vedelo chlapca najviac rozčúliť, bola ľudská obmedzenosť a ľahostajnosť. „Preto je celý vesmír ticho, oci. Všetci sa pred nami skrývajú. Teda aspoň tí, čo majú dosť rozumu,“ vysvetľuje Robin otcovi vedcovi, ktorý pátra po mimozemskom živote. Letné záplavy kontaminovali vodu pre milióny ľudí a rozšírili sa choroby. V dôsledku horúčav umierali seniori. A prezident Spojených štátov vyhlásil za najväčšiu hrozbu pre každého Američana migrantov. „V situácii, ktorá je okolo, by som sa aj čudoval, keby zostal pokojný,“ komentoval Robinovo správanie vedec, u ktorého chlapec absolvoval terapiu.

kniha o case a vode Čítajte viac Kniha týždňa: Jeho dedo operoval Warhola aj Oppenheimera, on sa stretol s vedcami aj s Dalajlánom. Jeho hlas hovorí O čase a vode

Svetlo, teplo, hviezdy

Kniha Zmätenosť ukazuje krehkosť ľudského bytia, krásu a harmóniu pri opisoch prírody, v kontraste s ľudskou aroganciou, chamtivosťou a domýšľavosťou. Románový príbeh otca a syna, ktorí spolu pozorujú hviezdy a bojujú s ťažkosťami všedných dní v dnešnom svete, sa tak stáva príbehom celého ľudstva, celého vesmíru, príbehom života samého. Obaja sú často zo života zmätení, no vo vzájomnom prepojení môže byť aj zmätenosť šťastná. Lenže ľudia nemajú stroj, čo ich naučí empatii a tak tým, čo majú o nás aj o všetky živé tvory strach, nezostáva iné, než odcestovať na inú planétu, kde má život priateľskejši­u tvár.

A čo o románe povedal autor? „Kniha má korene v dvoch rôznych svetoch. Čiastočne je to román o úzkosti rodinného života na poškodenej planéte. Je to však aj román, ktorý vzdáva hold súčasným aj klasickým autorom špekulatívnej fantastiky. Veľmi ma potešilo zrážanie toho, čo by mnohí čitatelia mohli považovať za úplne nemerateľnú estetiku, a užíval som si svetlo a teplo, ktoré toto spojenie vytvorilo.“ Čitatelia si tento príbeh budú užívať tiež.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy