Nové letné knihy: záhady aj fakty, príbehy o dospievaní aj krimi

Kto by nechcel druhú šancu na život? Čo má spoločné dievča z 19. storočia s aktuálnymi vraždami? Sugestívne aj surové rozprávanie o dospievaní, pravda o menopauze aj ocenený román pre mladých. Nové knihy vo výbere Pravdy.

19.08.2023 10:00
debata

TJ Klune: Pod šepkajúcimi dverami

TJ Klune: Pod šepkajúcimi dverami Foto: Grada
kniha pod sepkajucimi dverami TJ Klune: Pod šepkajúcimi dverami

Vitajte v Cháronovom prievoze! Čaj je tu horúci, koláčiky čerstvé a mŕtvi práve prichádzajú. Wallace len ťažko prijíma fakt, že je definitívne mŕtvy. Ani po smrti nie je pripravený opustiť život, ktorý však dovtedy ledva žil. Napokon získa týždeň na to, aby prekonal samého seba a za sedem dní úplne nanovo prežil celý svoj život. Hugo, majiteľ zvláštnej čajovne, mu sľúbi, že mu pomôže prejsť na druhú stranu.

Erik Axl Sund: Nečas, biela melanchólia

Erik Axl Sund: Nečas, biela melanchólia Foto: Ikar
kniha necas Erik Axl Sund: Nečas, biela melanchólia

Neznáma dievčina sa vo vlaku do Štokholmu zapletie do bitky a skončí na policajnej stanici. Zdá sa, že jej prítomnosť súvisí s dvoma vraždami a s každou novou stopou sa prípad zamotáva. Súbežne s vyšetrovaním prebieha krst románu, v ktorom sa píše o mladej žene Stine zo severu Švédska, ktorá koncom 19. storočia ušla pred hladomorom do Ameriky. Román sa čoraz viac prepája s vraždami a času je málo.

Wilma Geldof : Dievča s vrkočmi

Wilma Geldof : Dievča s vrkočmi Foto: Absynt
kniha dievca s vrkocmi Wilma Geldof : Dievča s vrkočmi

Sugestívne a surové rozprávanie odhaľuje krehký príbeh o dospievaní, v ktorom hrali hlavnú úlohu statočnosť a vojna. Vojna prežitá celou tínedžerskou dušou a telom. Najmladšia holandská odbojárka Freddie mala len štrnásť, keď odvážne bojovala proti nacistom. So sestrou sa vrhali do čoraz nebezpečnejších akcií a medzi tým všetkým Freddie prežívala obyčajné trápenia zamilovaného dievčaťa.

kniha velke leto Čítajte viac Kniha týždňa: Veľké leto omamne vonia mladosťou

Davina McCallová: Menopauza

Davina McCallová: Menopauza Foto: Tatran
kniha menopauza Davina McCallová: Menopauza

Menopauza sa týka každej ženy, a predsa sa o nej príliš nehovorí. Preto vznikla táto kniha – aby prelomila tabu, ostych a hanbu. Skúma, vysvetľuje, odhaľuje škodlivé mýty a búra predsudky. Pripraví ženy na to, čo ich čaká, a poradí v novom životnom období. Už žiadne strašenie, iba informácie založené na faktoch, aj o suchej vagíne, nulovej túžbe po sexe, strate vlasov a mnohé iné. Kniha získala The British Book Awards 2023.

kniha ostrov stratenych stromov Čítajte viac Kniha týždňa: Ostrov stratených stromov je raj aj peklo na zemi

Racquel Marie: Ophelia je už taká

Racquel Marie: Ophelia je už taká Foto: Slovart
kniha ophelia je uz taka Racquel Marie: Ophelia je už taká

Opheliu zaujímajú kamaráti, kubánske jedlo, pestovanie ruží a chlapci – veľa chlapcov. Priatelia aj rodičia si ju pre záplavu lások doberajú, no ona je v srdci romantička. Ku koncu strednej však prídu trhliny v kedysi pevnej partičke kamarátov a veci naberú rýchly spád. Ophelia sa bude musieť rozhodnúť, či chce lipnúť na vysnívanej predstave o sebe, alebo sa pokúsi zistiť, kým naozaj je. Kniha nominovaná na cenu pre najlepší román pre mladých.

Magdalena Rojo Čítajte viac Slovenská reportérka spoznala ženy zo štyroch kontinentov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy