Kniha týždňa: To, čo máš okolo krku

Ak by ste sa chceli naučiť meno nigérijskej spisovateľky Chimamandy Ngozi Adichie, chvíľu vám to potrvá, ale nie je to až také ťažké. Mňa presvedčila jedna veta v niektorej z jej starších kníh: keď sa ja dokážem naučiť európske či americké mená, prečo by ste sa vy nemohli naučiť to moje? Kto si prečíta hoci jedinú z jej knižiek, vie, že meno tejto spisovateľky stojí za to. Chimamanda Ngozi Adichie dostala do daru výnimočný talent, ktorý v spojení s jej skúsenosťami, pohnutou históriou jej domoviny a životnou energiou vytvárajú krásne príbehy.

26.08.2023 10:00
debata
Chimamanda Ngozi Adichie: To, čo máš okolo krku Foto: Absynt
kniha to co mas okolo krku Chimamanda Ngozi Adichie: To, čo máš okolo krku

Odrezať si korene

Čo prežíva nigérijská žena, stojac v rade na americké víza? Zvládne Kamara po príchode do Ameriky prácu opatrovateľky detí v bohatej rodine? Akých duchov vidí penzionovaný univerzitný profesor vo svojej minulosti? Ako nigérijská mladomanželka v New Yorku zistí, že nikdy nebude schopná vzdať sa svojej identity?

Najnovšia kniha Chimamandy Ngozi Adichie nazvaná To, čo máš okolo krku, je zbierkou majstrovsky napísaných poviedok o vzťahoch žien a mužov na pozadí stretu odlišných kultúr. Samotná Nigéria je najľudnatejšou africkou krajinou (má vyše 190 miliónov obyvateľov) a je domovom 250 rôznych národov a etnických skupín, no koloniálna história a občianska vojna na konci 60. rokov sa ľuďom stále premietajú do života, nech by žili doma či v cudzine. Dnes hľadajú svoje obyčajné ľudské šťastie a narážajú pritom na vlastnú identitu.

Polovica žltého slnka - obal knihy Čítajte viac Knižný tip Pravdy: Polovica žltého slnka

„Nikto nevedel, kde si, pretože si o tom nikomu nepovedala. Občas si sa cítila ako neviditeľná a skúšala si prejsť cez stenu svojej izby na chodbu, a keď si narazila do steny, mala si na ruke modriny… V noci sa ti niečo ovíjalo okolo krku a skôr než si zaspala, skoro ťa to uškrtilo,“ píše Chimamanda Ngozi Adichie v poviedke, ktorá dala názov celej zbierke.

Bielych ľudí, ktorí priveľmi milovali Afriku, aj tých, ktorí ju milovali primálo, spájala rovnaká vlastnosť – blahosklonnosť

Osudy jej hrdiniek a hrdinov sú často spojené s migráciou do USA, niektorí prídu ako intelektuálny výkvet svojej krajiny na doktorandské štúdiá, no aj úspešné ženy sa v láske často podriadia manipulácii partnera. Farba pleti pritom nehrá žiadnu rolu. Iné zostanú v cudzej krajine ako manželky úspešných mužov zatvorené samy s deťmi vo veľkom dome, zatiaľ čo manžel si naplno užíva voľnosť. Ďalšie dostanú zelenú kartu vďaka pozvaniu strýka, z ktorého sa vykľuje chlipník, pred ktorým treba zutekať. Je boj novinára proti vojenskému režimu prejavom odvahy, aj keď je obeťou vlastná rodina? Ako sa cíti v americkom veľkomeste mladá žena, ktorú žije v dohodnutom manželstve? Amerika prijme toho, kto sa jej prispôsobí. No čo ak to znamená odrezať si svoje korene?

kniha velke leto Čítajte viac Kniha týždňa: Veľké leto omamne vonia mladosťou

Keď miznú veverice

Chimamanda Ngozi Adichie je známa feministka, jej poviedky odrážajú mužsko-ženské vzťahy, poznačené nerovnosťou, manipuláciou a zneužívaním, ale rozhodne sa nedíva s klapkami na očiach. Svet sa mení a v jej poviedkach spoznáme aj submisívneho manžela vedľa sebavedomej africkej umelkyne či starnúcu nigérijskú matku, ktorá svojho záletného manžela odmieta prosiť, aby sa vrátil. Čo spraví žena, ak jej dobrá kamarátka oznámi, že jej manžel si vydržiava milenku? Môže to byť láska, keď ťa partner odstrihne od všetkého, čo máš rada?

Chimamanda Ngozi Adichie vo svojej výnimočnej zbierke poviedok ukazuje, že to, čo máš okolo krku a čo ti sťahuje hrdlo, až ťa ide zadusiť, sú všetky strachy, spomienky a trápenia, aké si človek nesie so sebou

Nigérijská spisovateľka ukazuje aj všetky zatvorené dvere, na ktoré musia jej krajania klopať na svojej ceste za šťastím. „Bielych ľudí, ktorí priveľmi milovali Afriku, aj tých, ktorí ju milovali primálo, spájala rovnaká vlastnosť – blahosklonnosť,“ usúdi jedna z jej hrdiniek. „Dievčatá v škole sa pýtali, kde si sa naučila po anglicky, či majú v Afrike ozajstné domy a či si už pred príchodom do Ameriky videla auto. Civeli ti na vlasy. Keď si rozpletieš vrkôčiky, tak ti vlasy stoja alebo padnú? zaujímali sa. Používaš hrebeň? Susedia po pár mesiacoch, čo sa nasťahovali do domu, vyhlásili, že v okolí miznú veverice. Počuli totiž, že Afričania jedia všetky divé zvieratá.“

kniha par-poznamok-o-smutku Čítajte viac Kniha týždňa: Pár poznámok o smútku

Namiesto veveríc miznú ilúzie mnohých migrantov o „lepšom svete“. „Prečo mlčíme? Prečo nikdy nič nepovieme?“ pýta sa Chimamanda Ngozi Adichie ústami inej hrdinky, ktorá sa ocitne na vyberanom literárnom workshope pre nádejných spisovateľov, na ktorom európsky znalec africkej kultúry hodotí, či sú poviedky napísané Afričanmi dostatočne africké.

Čo nosí okolo krku africká žena? Chimamanda Ngozi Adichie vo svojej výnimočnej zbierke poviedok ukazuje, že to, čo máš okolo krku a čo ti sťahuje hrdlo, až ťa ide zadusiť, sú všetky strachy, spomienky a trápenia, aké si človek nesie so sebou. Nezáleží na tom, odkiaľ a kam sa pohne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy