Kniha týždňa: Zamatový jež. Na lásku neveria, na bolesť áno

Dospievanie nie je ľahké, to len časom akoby sme pozabudli na to telo, ktoré si s nami robilo, čo chce a na hlavu plnú zmätku. Dospievanie je ako život medzi dvoma svetmi - detským a dospelým - jeden sa s druhým prelína a zároveň samy seba popierajú. Kto sa pri tom tápaní v tme potkne, môže spadnúť riadne tvrdo. Presne to sa prihodilo Petrovi, hrdinovi napínavého príbehu Zamatový jež. Román Adriany Boysovej je o dnešnej rodine a svete, kde je málo miesta pre lásku, a predsa vždy niekde vyklíči.

05.11.2023 08:00
debata
Adriana Boysová: Zamatový jež Foto: Lindeni
kniha zamatovy jez Adriana Boysová: Zamatový jež

Na lásku neveria

Peter je tínedžer so zmiešanou identitou a zmiešanými pocitmi. Mama Slovenka, otec Poliak, ktorý nevedno prečo pred pár rokmi zdupkal, a starší brat je len polovičný. Žijú v Anglicku, v malom meste, kde každý spoza záclon sleduje suseda.

Mama Martina je sama s dvoma deťmi a snaží sa im dať, čo len môže. V trinástich ešte túžite po maminom objatí a pobili by ste sa s každým, kto by nad jej koláčmi ohŕňal nos. Peter sa dobre učí, baví ho matematika aj futbal. Má pri sebe najlepšieho kamaráta Borisa, s ktorým tvoria nerozlučnú dvojicu. A v lavici oproti zaujímavú Soniu. Všetko beží, ako má, modriny z futbalu vystriedajú roztrasené kolená pri prvom bozku. Zasa tá neistota. Lenže zrazu sa veci samy od seba zamotajú a tragédia zastaví život v rozlete.

kniha zamatovy rozvod Čítajte viac Kniha týždňa: Zamatový rozvod. Spoločná republika nevydržala. Vydrží jej manželstvo?
Všetci sa tvária ako neviniatka, no v tvári majú napísanú tupú aroganciu, ktorú sa im nepodarilo ukryť ani za vyžehlenú košeľu

Niekedy stačí jedna chyba, nedorozumenie a už sa na ňu nabaľujú ďalšie. Rastú, ženú ťa do kúta, a ty nevieš, čo s tým. Bojíš sa a v panike ujdeš. Pravda si ťa však nájde a ty zistíš, že pre druhých má inú tvár ako pre teba. To ťa zaskočí, nevieš, čo povedať, ako sa brániť. Petrovi sa zrúti svet, ocitne sa v nápravnovýchovnom zariadení pre mladistvých. Tak o tom rozhodol namosúrený starnúci sudca, ktorý o mladých vie svoje. Všetci sa tvária ako neviniatka, no v tvári majú napísanú „tupú aroganciu, ktorú sa im nepodarilo ukryť ani za vyžehlenú košeľu. Iní mali vydesené oči a do poslednej chvíle neverili, že ich odsúdia. Veď to všetko bola iba hra, zábava. Niektorí sa nebáli ani len smrti, Laškovali s ňou, akoby stačilo, že ju vyzvŕtajú na parkete, a ona im dá pokoj“. Tento trinásťročný chlapec nezapadal sudcovi do šablón, a predsa ho tam vtlačil a priklincoval kladivkom. Niekto vždy musí dať za prípadom bodku.

Vápnilo im srdce, zmysly tvrdli, nemohli inak. Mäkkosť bola nebezpečná

V stráženom „pasťáku“ panujú pravidlá. Bieli sa nesprchujú s čiernymi. Nikdy nikoho neočumuj, ale vždy buď v strehu. Nešampónuj si vlasy, lebo pritom musíš mať oči zatvorené. Nikto nevie, že sem nepatríš, a ďalšie pošmyknutie by sa nemuselo oplatiť. Medzi múrmi ústavu Peter stretáva rôzne typy. „Vápnilo im srdce, zmysly tvrdli, nemohli inak. Mäkkosť bola nebezpečná.“ Mnohí sú dokonca radi, že sú tu zavretí. Konečne našli miesto, kde ich niekto vypočuje. Kde na nich niekomu záleží. Vonku ich aj tak nič dobré nečaká. Ako Alison, ktorá už neverí nikomu. Mladé telo jej aj medzi štyrmi stenami ústavu prináša drobné výhody a ona ho za to trestá. Na lásku neverí, na bolesť áno.

kniha Udalost Mlady muz Čítajte viac Knižné novinky vo výbere Pravdy: nositeľka nobelovky, knimi aj ekotriller

Dni sa zbiehajú v mesiace a život vonku nestojí, má svoj spád. Petrovi tak veľmi chýba mamino objatie. „Tá zvláštna kombinácia ľútosti, výčitiek a lásky, ktorú videl v jej vystrašených očiach, ho mätie.“ Ona chce žiť nový život. Akoby ho zrádzala. Nevie jej to odpustiť. A mama si zrazu nevie k synovi nájsť cestu, po detstve plnom lásky a nehy. Je to jej „zamatový ježko“, čo sa bráni skrútený do klbka a vystrčí pichliače. Vo vnútri je však hebký. Alebo už nie? Veci sa menia. Keď príde ten deň a Peter sa vráti domov, kde to bude? A aký bude on?

kniha dovod na radost. Čítajte viac Máme dôvod na radosť: najlepšiu slovenskú prózu

Záchranná sieť

Peter rovno z „pasťáku“ prichádza k starým rodičom na Slovensko, zatvrdnutý a neveriaci má pred sebou dlhú cestu späť. Mama má novú rodinu, brat školu a frajerku a starkí vládzu stále menej. Sonia je ďaleko a ako by si pamätala na ich prvý bozk. Kde sa tam nájde miesto práve preňho? A má naň vôbec právo? Dokáže ešte uveriť, že na ňom niekomu záleží?

kniha Mastny muz Čítajte viac Kniha týždňa: Kto je Mastný muž? Jedenásť poviedok, ktoré sa riadne kĺžu

Adriana Boysová je Slovenka žijúca v zahraničí a tak Petrovi vytvorila skôr európsku identitu. Nie je to jej príbeh, zmiešaných rodín je dnes veľa a pre jej hrdinu je problém skôr chýbajúci otec než pozícia migranta v cudzej krajine či sociálne postavenie. Peter musí bojovať s inými predsudkami. Napriek neúplnej rodine je jeho detstvo pokojné, plné láskavej maminej starostlivosti. Na rozdiel od Sonie, kde násilnícky otec ničí celú rodinu, on má doma istotu a zázemie. A predsa sa mu život otočil naruby, všetky nádeje a plány pochovala jedna noc.

Boysovej spoločenský román sa odvíja napínavo, udalosti odhaľuje vo vrstvách spomienok jednotlivých postáv. Mama Martina, otec, brat aj Sonia, starí rodičia, každý má svoj vlastný príbeh votkaný medzi ostatné. Ak dokážu vytvoriť záchrannú sieť, ktorá Petra udrží, majú všetci vyhraté. Pretože domov je tam, kde na človeku záleží.

spisovatelka, adriana boysova Čítajte viac Mimóza: Mimoriadne lákavé poviedky Adriany Boysovej. Čítanie o rôznych formách lásky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy