Kniha týždňa: Kto je Mastný muž? Jedenásť poviedok, ktoré sa riadne kĺžu

Celkom čerstvá kniha jedenástich poviedok od jedenástich slovenských autorov sa volá Mastný muž (vydal KK Bagala). Na tomuto trocha bizarnom názve by ešte nebolo nič zvláštne, veď literáti mávajú kadejaké "úlety". Lenže aj každá z poviedok sa volá rovnako, Mastný muž. Líšia sa, našťastie, podtitulom, ten je každý iný. Ani to však nie je koniec prekvapeniam.

15.10.2023 07:00
debata (1)
Kolektív autorov: Mastný muž Foto: KK Bagala
kniha Mastny muz Kolektív autorov: Mastný muž

Autori sú známe literárne mená: Balla, Peter Darovec, Eman Erdélyi, Ivana Gibová, Nikol Hochholczerová, Milo Janáč, Ivan Medeši, Jana Micenková, Richard Pupala, Ondrej Štefánik a Marek Vadas a svietia rovno z obálky. Nie je však známe, kto ktorú z poviedok napísal. Okrem toho, že sa dali nahovoriť na takýto „riskantný podnik“ a zapojili sa do poviedkovej zbierky na jednotnú tému, museli sľúbiť, že svoje autorstvo tej-ktorej poviedky budú držať v tajnosti, a to dokonca aj pred ostatnými spoluautormi. Každému však spomínaný Mastný muž vyšiel celkom inak a verte, že stojí za to, aby ste sa s ním zoznámili v jeho rôznych podobách.

kniha Mastny muz Čítajte viac Prichádza Mastný muž. Spoznáte ho?

Mastné konto aj vlasy

Mastný muž je niekde, ako by sa dalo očakávať, synonymom slizkého chlapa, čo obťažuje mladé baby. Starý a nechutný. Inde je mastným mužom človek osamelý, ktorý si svoju frustráciu vybíja na jedinom, podriadenom spoločníkovi, čo je tiež riadne nechutné. Mastným mužom môže byť aj ten, kto si ženy kupuje svojím „mastným kontom“, aj ten môže pripomínať bravčovinu, keď plieska svoje telo do vlastného bazéna, presvedčený o svojej veľkosti. Mastnota z opaľovacieho krému znečisťuje oceány, do ktorých sa každé leto ponárajú milióny „mastných blbcov“, láska by však mohla byť ekofriendly. Ak sa jej na povrchu neusadí mastný povlak. Mastnota sa môže chápať ako niečo, čo zdržiava čas a zalepí aj nepríjemné spomienky. Na druhej strane mastnota môže byť aj podstatou života, životodarnou silou, povlakom večnosti, hoci sa objaví na špinavých štamperlíkoch.

kniha sest cudzincov Marek Vadaas Čítajte viac Kniha týždňa: Šesť cudzincov

Mastný muž môže nadobudnúť priam apokalyptickú podobu, ktorá zničí nehodné ľudstvo, ale v očiach iného autora sa stáva sebaironickým pohľadom do zrkadla. Skrátka a dobre, Mastného muža môžete stretnúť v umastenom jedálenskom vozni aj v podnikateľskej vile na terase s bazénom, cestou v lietadle, aj kdesi na lazoch, medzi chlievom, latrínou a pálenicou a dokonca aj na úrade. Má toľko tvárí, koľko je v knihe autorov, a predsa všetky majú niečo spoločné. V napohľad bizarnej téme sa skrýva oveľa viac iných, celkom prozaických, no o to dôležitejších tém dnešných dní. Osamelosť. Ľahostajnosť. Túžba po láske a blízkosti. Celkový morálny úpadok spoločnosti aj výčitky vlastného svedomia. Nádej a rezignácia. Ambície a neschopnosť. Odvaha, zbabelosť, ideály, kompromisy. Rany, ktoré si musí každý vylízať sám. Tak odráža realitu Mastný muž a my dobre vieme, o čom hovorí.

Richard Pupala: Ženy aj muži, zvieratá Čítajte viac Richard Pupala: Ženy aj muži, zvieratá

Mastný muž je na smiech

Ďalšou spoločnou črtou v mnohých tvárach Mastného muža sú vrásky od smiechu. Žiadnej z poviedok totiž nechýba humor a nadhľad, vedia byť ironické a sarkastické a tnú do živého. Mastný muž je jednoducho na smiech, keď sa berie príliš vážne. Veď preto aj vznikol, aby nabúral prílišnú vážnosť literárnej scény. To však vôbec neznamená, že Mastný muž nie je vážny.

Za vráskami od smiechu sa skrýva ustarostený pohľad jedenástich párov očí, ktorými autori jednotlivých príbehov hľadia na náš svet

Niekto by Mastnému mužovi mohol vyčítať, že je vulgárny až obscénny, nuž ale, ruku na srdce, čo by ste asi tak čakali od Mastného muža? Že vás obslúži v rukavičkách a servíruje na striebre? Že vám predvedie sláčikový koncert vo fraku s motýlikom? Nie. Mastný muž vám pustí punk, naleje borovičku a postrčí kotlík toho, čo sme si sami navarili.

kniha medzi ruinami Čítajte viac Kniha týždňa: Medzi ruinami

Za vráskami od smiechu sa skrýva ustarostený pohľad jedenástich párov očí, ktorými autori jednotlivých príbehov hľadia na náš svet. Sú to majstri slova, ich pohľad je uhrančivý a znepokojivý, hoci sa tvári naoko nevinne. Poviedková kniha z dielne vydavateľa KK Bagalu nie len literárnou hrou. Je to kniha, čo určite stojí za prečítanie. Mastný muž je tu a čaká, kým si ho všimneme.

Marek Vadas Čítajte viac Finalista Anasoft Litera 2022 Marek Vadas: Sny sú výkriky z iného sveta

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy