Kniha týždňa: Nepoložená otázka živo, farebne a verne vykresľuje svet, v akom vyrastali mnohí, chránení pred ostňami hraničných drôtov mäkkou rodinnou perinou

Časy za železnou oponou neboli bezfarebné. Presviedča nás o tom pôsobivý príbeh Taťjany Lehenovej, v ktorom nahliadneme do histórie jednej nie celkom typickej rodiny naprieč troma generáciami.

12.11.2023 08:00
debata
Taťjana Lehenová: Nepoložená otázka Foto: Slovart
kniha nepolozena otazka Taťjana Lehenová: Nepoložená otázka

Dobrý dom

Hlavná hrdinka Ela prežíva detstvo obklopená láskou, hoci bez otca. Mama, stará mama aj jej teta so strýkom v bratislavskom pavlačovom byte sprevádzajú jej prvé kroky. Ela si tento dom pomenuje dobrý dom a celý život sa tam vracia ako do hebkej periny, ktorá ju chráni.

Nikto ju však neochráni pred rodinnou minulosťou, v ktorej mátoží jedno tajomstvo – a týka sa jej otca. Zatiaľ je ešte vo väzení a Ela je príliš malá, aby to celkom chápala. Neskôr však zistí, že otcova tvár nie je čiernobiela. Je obeťou režimu alebo vinníkom? Má mu priznať iba rolu svedka historických udalostí, s ktorým sa osud nepekne zahral, alebo je na jeho rukách dokonca krv nevinných obetí? Aký podiel na ľudskom zlyhaní majú totalitné režimy? Alebo si človek za všetko môže sám? Príliš ťažké otázky pre mladé dievča, ktoré sa ešte iba hľadá.

„Bola to neúprosná doba a nikto nemôže spätne vedieť, ako sa kto správal a čo skutočne urobil. Vedia to len tí, ktorí to zažili, ktorí tam boli,“ hovorí Elina mama Lenka. V každom prípade minulosť prerastá generácie, ukrýva sa pod posteľou ako strašidlo a ťahá deti za nohu. Najmä ak je minulosť zahalená nevyslovenou otázkou.

kniha patchwork v bielej Čítajte viac Bodnárovej sága o šťastí a ťarche materstva

Rodinná perina

Hoci je táto spoločensko-historická linka v románe dôležitá a tiahne sa celým Eliným príbehom, kniha Nepoložená otázka je najmä svedectvom doby nedávno minulej, v ktorej tiež žili ľudia so všetkými svojimi starosťami aj radosťami a vnímali okolitý svet aj atmosféru svojho mesta. Prežívali svoje kroky do života, pionierske tábory, kamarátstva v triede aj priateľstvá na celý život, prvé bozky a prvé lásky, skúšky v škole aj skúšky charakterov. Práve v tom je čaro Lehenovej Nepoloženej otázky, že takto živo, farebne a verne vykresľuje svet, v akom vyrastali mnohí z nás, chránení pred ostňami hraničných drôtov mäkkou rodinnou perinou.

Lehenová živo, farebne a verne vykresľuje svet, v akom vyrastali mnohí, chránení pred ostňami hraničných drôtov mäkkou rodinnou perinou

Ela je múdra, šikovná aj odvážna a čitateľ ju rád sprevádza na ceste životom od malého malička až k veku zrelej ženy. S napätím sleduje, čo sa s ňou v tej-ktorej fáze života deje, čo jej osud pripraví a ako sa s tým popasuje. Ela sa mení, vyvíja a spolu s ňou sa mení aj rodné mesto a doba. Okrem Elinej postavy sa v románe odvíjajú aj osudy ďalších členov rodiny, najmä milovanej mamy Lenky a starej mamy. Obe sú jej prístavom, istotou, ktorá nikdy nezlyhá. A keď stará mama zomrie, naďalej sleduje svoju vnučku ako anjel strážny. V tejto pozícii, prirodzene, získava nad udalosťami nadhľad a v celej rodinnej ságe vystupuje ako rozprávačka, čo vnáša do príbehu aj určitý zábavný moment.

Anasoft litera 2023 finálová 5 Čítajte viac Poznáte päť najlepších slovenských kníh? Je tu finálová päťka Anasoft litera

Skúškou časom prejdú aj priateľstvá, lásky a vzťah s otcom, ktorý jej ako výtvarník, hoci „nepohodlný“, ukázal umelecký svet. Pre Elu však stále zostáva záhadou, a tak je vlastne nepohodlný nielen pre režim, ale aj pre svoju dcéru. Mama ju ako malú učila, že ak stúpaš po zemi, pri každom kroku si musíš dávať pozor, aby si neprišliapla žiadneho živého tvora. Lenže Ela chce chodiť po svete s hlavou zdvihnutou vysoko. Iba tak vie ako dospievajúca naplno precítiť čaro okamihu, keď sa mladej duše dotýka nebo a je doma v celom vesmíre. U nich doma sa o všetkom diskutovalo, každé rozhodnutie bolo vždy vecou dohody (až na tie, ktorým sa nijako nedalo vyhnúť). Vďaka tomu Ela prekoná aj všetku neistotu mladosti a vyrastie z nej žena, ktorá vie, čo robiť, aj keď sa nad rodinou znášajú chmáry.

kniha dovod na radost. Čítajte viac Máme dôvod na radosť: najlepšiu slovenskú prózu

Z knihy Taťjany Lehenovej sála teplo domova, hoci paradoxne jej hrdinka nebola z takzvanej „úplnej rodiny“. Jej blízki jej však do života dali úplne všetko, čo mohli a ona sa – ako všetci – musí zmieriť s kolobehom života. Mnohí čitatelia v jej príbehu zacítia chuť nostalgie za detstvom a mladosťou, no je to predovšetkým pulz života, ktorý nás osloví, pohľad na svet, ktorý sa inak odráža v očiach dieťaťa, zaľúbenej slečny a skúsenej zrelej ženy – na pozadí našej histórie.

kniha zamatovy rozvod Čítajte viac Kniha týždňa: Zamatový rozvod. Spoločná republika nevydržala. Vydrží jej manželstvo?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy