Vytočený autor píše najlepšie, aj Hermann Hesse. Čím ho rozčúlil holandský sused?

Táto kniha je ako ozdravujúci kúpeľ! Nobelovec Hermann Hesse napísal svojho Kúpeľného hosťa s podtitulom Zápisky z pobytu v Badene pred vyše sto rokmi (1923). Mal vtedy 46, rozvádzal sa, trápila ho chrbtica, ale bol v dobrom tvorivom štádiu. Nie nadarmo sa hovorí, že Kúpeľný hosť, ktorý práve vyšiel vo vydavateľstve Petrus (preklad Magda Takáčová, doslov Volkera Michelsa preložil Marián Hatala) je Hesseho najzábavnejší text.

15.02.2024 09:00
Hermann Hesse Foto:
Hermann Hesse (2. júl 1877 - 9. august 1962)
debata

Je to maličká publikácia, ale vydá za policu kníh. A aké je to hravé dielo! Na začiatku sa javí naozaj ako nenáročné, humorné čítanie, no zrazu človek zistí, že dostáva poriadne „kvapky“.

Chodí ako tuleň

Príbeh je o ubolenom mužovi, ktorý hľadá v kúpeľoch pomoc. Bolí ho chrbtica, má ischias, čo u spisovateľa nie je nič zvláštne, však stále sedí a málo sa hýbe, ale Hesse je ešte mladý a na svoj zdravotný stav nahnevaný.

Navyše, neznáša kúpele, pohŕda ich pomalosťou, mľandravosťou, strojenosťou, ale musí tam ísť. Už po vystúpení z vlaku sa kochá pohľadom na množstvo pokrútených ľudí s paličkami, barlami a tvárami skrivenými bolesťou. Teší sa, že nie je jediný s týmito trampotami a nie je ani ten najhorší prípad.

Zweig Stefan Čítajte viac Dielo Stefana Zweiga je stále aktuálne. Inšpirovalo aj film Grandhotel Budapešť

Ešte sa trocha drží, ale onedlho už úpie bolesťou, keď mu každý krôčik robí problémy, čaptá ako tuleň, musí sa potupne pridŕžať zábradlí či stien a bojí sa bolestivého okamihu, keď sa má zohnúť, aby si obul topánky. Tí, čo už majú podobné skúsenosti, pocítia spolupatričnosť, ale všetci ocenia Hesseho humor.

Spočiatku si Hesse myslí, že bude počas kúpeľného pobytu písať, že medzi procedúrami bude mať pokoj a čas. Vyprosí si tichú izbu, vedľa však ubytujú manželský pár z Holandska a ten mu bude piť krv počas celého pobytu. Však v knihe sa jedna z kapitol aj nazýva Holanďan, a tá je v literárnom svete veľmi známa.

Spisovateľ opisuje svoje zúfalstvo vo chvíľach, keď by chcel písať alebo spať a sused Holanďan sa hlučne smeje, baví sa so ženou, prijíma veselé návštevy a vôbec – je drzý a vyzývavo zdravý. Hesseho ide uchytiť, ale, ako sa ukázalo, zúrivosť je aj dobrá inšpirácia.

kniha obet Čítajte viac Knižné tipy Pravdy: Kuba i Nórsko, ženské priateľstvo aj psychotriler

Napriek tomu, že bol Hesse vytočený – alebo práve preto – vznikli horko-sladké, ironické, šťavnaté zápisky, ktoré teraz môžeme čítať v Kúpeľnom hosťovi. Autor sa zlostí, že nemôže písať, ale od zlosti píše. Potvrdzuje to, že práve keď človek nemá dobré podmienky na písanie (na život), ide mu to najlepšie.

Nové vydanie Kúpeľného hosťa vo vydavateľstve Petrus obsahuje úvodný obrázok, akvarel Hermanna Hesseho, ktorý vytvoril v kúpeľoch. Je to jemný výjav kúpeľného domu v zeleni, medzi stromami. Téma prírody sa vyskytuje aj v texte, Hesse veľmi živo opisuje nielen samotné kúpele, interiér a exteriér, ale aj rastliny či park. Dominujú však ľudia a kúpeľné rituály. Spoznávame lekárov, sestričky, pacientov, servírky, mnohých kúpeľných hostí.

Hesse si zaznamenáva postrehy zo života v kúpeľoch, detailne si všíma život v Badene a nachádza veľa malomeštiackej pohody, ktorá sa mu nepáči. Opisuje hudbu, jedáleň, kino, procedúry, kontakty s lekármi, s ostatnými pacientmi, s personálom. Všetko zaznamenáva najprv pokojným vnútorným monológom, ktorý však nenápadne prerastá do nervóznej analýzy samého seba.

Hermann Hesse Siddhártha Čítajte viac Hermann Hesse: Siddhártha

Obnaží telo aj dušu

Kúpeľný hosť je preto taká obľúbená kniha, lebo na malej ploche jednoduchého námetu, s jednou dominantnou postavou, poskytne autor naozaj neuveriteľne účinnú liečbu ducha. Čitateľ dostane kúpeľ, infúziu aj nejaký ten elektrošok z Hesseho úprimnosti. V kúpeľoch pacient obnažuje telo a Hesse obnaží aj svoje myšlienky.

Ischiasu sa síce nezbavil, ale aj tak – viac ako bolesťami tela začal trpieť jeho duch. Obával sa pokryteckého bontónu, mľandravosti, nudy. Vo vykastrovanom prostredí sa mu rodili v hlave provokujúce a nepatričné myšlienky, čiže čitateľ si príde na svoje! Ani sa nenazdá a po vtipných skazkách z kúpeľného života zrazu číta skvelé filozofické úvahy o neprispôsobi­vosti, o pochybovaní, o nejednoznač­nosti javov.

Balla Čítajte viac Spisovateľ Balla má už štvrtú knihu v anglickom preklade: Medzi ruinami

Hesse napríklad priznáva, že on nikdy nie je v postojoch celkom definitívny, že ťažko dokáže uznávať iba jedno tvrdenie, jednu ideológiu, jedno náboženstvo. Zaujíma sa o všetko, jeho duch je diferencovaný, chce pochopiť a obsiahnuť viac, než umožňuje jednota názoru, ale tým sa aj vyčleňuje. Sú to veľmi zaujímavé a dôverné úvahy.

Kúpeľný hosť má už spomenutý zaujímavý doslov Volkera Michelsa, v ktorom sa dočítame o rôznych podrobnostiach z Hesseho života, ale najmä o okolnostiach vzniku Kúpeľného hosťa. A my už len dodávame, že kniha by mala byť v každej kúpeľnej knižnici. Dnes je plno liekov, ale – Hesse človeka dobre premasíruje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #literatúra #Hermann Hesse