Literárny velikán, píšu o Kunderovi francúzske médiá

Na česko-francúzskeho spisovateľa Milana Kunderu, ktorý zomrel v utorok, spomínajú v stredu aj svetové médiá. Osobitnú pozornosť mu venujú denníky a weby vo Francúzsku, kde Kundera od roku 1975 žil. Podľa francúzskej ministerky kultúry Rimy Abdul-Malakovej s ním odišiel jeden z najväčších hlasov európskej literatúry, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

12.07.2023 18:53
Milan Kundera Foto:
Milan Kundera, spisovatel a básník, Profimedia
debata

Denník Le Monde o Kunderovi píše ako o „románopiscovi“, a nie „spisovateľovi“ Kundera podľa denníka považoval román za prostriedok úplného estetického poznania. Pripomenul aj to, ako sa Kundera v roku 1988 zastal Salmana Rushdieho a jeho Satanských veršov, aby tak bránil nedotknuteľné právo na beletristickú tvorbu.

Jakub a jeho pán, Juraj Kemka, Marián Miezga Čítajte viac Ako Kundera pomohol Macronovi v láske

Denník tiež zdôrazňuje, že bol „francúzskym“ autorom jednak pre svoju spriaznenosť s krajinou, ktorá prijímala migrantov, čo mu v roku 1981 umožnilo získať francúzske občianstvo. Predovšetkým však pre svoju „druhú materinskú reč“, ktorú si osvojil v časoch ťažkých dejinných bojov 20. storočia, v časoch „uneseného Západu“, ako to sám hovorieval. Tieto dejinné zápasy priniesli aj do jeho osobného i pracovného života neustále zvraty a prudké kontroverzie, ale zažil aj očierňovanie.

Elena FlaÅ¡ková, Flaskova, Čítajte viac Ako na Milana Kunderu spomína prekladateľka jeho kníh do slovenčiny: Strážil si svoje dielo

Denník Le Figaro označil Kunderu za literárneho velikána, ktorý Európanom pripomenul význam ich kultúrneho dedičstva. V dielach sa zaoberal aj potrebou národnej identity. Denník ďalej uviedol, že tvorba českého spisovateľa prekonala ideologické a filozofické rozpory.

Francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková vyjadrila „nesmierny zármutok“ nad stratou Kunderu. Podľa jej slov si vybral život vo Francúzsku, aby nikdy nestratil slobodu. „Pomáhal nám objaviť, kto sme, nájsť cestu v absurdite sveta,“ uviedla. Zároveň dodala, že spolu s ním odchádza jeden z najväčších hlasov európskej literatúry.

Milan Kundera Čítajte viac Moja spomienka na skvelého spisovateľa: Pozdrav Milanovi Kunderovi na Olymp

Pamiatku spisovateľa si v stredu na návrh francúzskeho europoslanca Bernarda Guettu uctil minútou ticha aj Európsky parlament. Kundera patril podľa Guettu k najväčším osobnostiam literatúry druhej polovice 20. storočia, stelesňoval jednotu Európy aj boj proti komunistickej diktatúre.

kundera Čítajte viac Na Kunderovu slávu vrhá tieň podozrenie z udavačstva

Česko-francúzsky spisovateľ Milan Kundera zomrel v utorok vo veku 94 rokov. Bol najprekladanejším autorom českého pôvodu, preslávil sa najmä románmi Žart, Nesmrteľnosť či Neznesiteľná ľahkosť bytia. Od roku 1975 žil s manželkou vo francúzskom exile a od roku 1981 mal francúzske občianstvo.

Milan Kundera Čítajte viac Českí politickí lídri o Milanovi Kunderovi: Bol to spisovateľ svetového formátu, ovplyvnil celé generácie doma aj v zahraničí
debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Kundera