Na Kunderovu slávu vrhá tieň podozrenie z udavačstva

Milan Kundera nebol iba veľkým spisovateľom, ale aj kontroverznou osobnosťou. Jeseň jeho dlhého života poškvrnili obvinenia, že ešte ako študent udal mladíka, ktorý potom 14 rokov strávil za mrežami a v uránových baniach. Česko-americký spisovateľ Jan Novák pred troma rokmi zase o umelcovi vydal knihu, kde spochybnil jeho morálne postoje a tvrdil, že po celý život zostal presvedčeným komunistom.

12.07.2023 17:33
kundera Foto:
Snímka z dokumentárneho filmu Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti.
debata (4)

Škandál vypukol v októbri 2008, keď český časopis Respekt uverejnil článok Adama Hradilka, historika z Ústavu pre štúdium totalitných režimov. Na základe objaveného záznamu v ňom Kunderu obvinil, že v marci 1950 udal polícii zahraničného agenta Miroslava Dvořáčka. Ten po komunistickom puči emigroval z Československa na Západ, kde vstúpil do služieb americkej tajnej služby.

Jan Novak Čítajte viac Spisovateľ Jan Novák: Kundera sa svojej komunistickej viery drží dodnes

Keď sa pri jednej z akcií vrátil do Prahy, jeho známa, študentka Karlovej Univerzity Iva Militká, súhlasila, že ho ukryje. V jej izbe na internáte si nechal kufor a plánoval tam prenocovať. Militká o tom však povedala svojmu priateľovi a ten zase Kunderovi. Hradilek našiel dokument, ktorý dokazuje, že Kundera tieto informácie o Dvořáčkovi ohlásil úradom. Agenta zatkli a odsúdili na 22 rokov väzenia.

Hradilkovo obvinenie neskôr potvrdil ďalší dokument, ktorý objavil jeho kolega z ústavu Jan Kalous. Išlo o záznam prednášky vtedajšieho námestníka ministra vnútra, kde sa zmienil aj o Kunderovom oznámení. To vyvrátilo špekulácie, že by správa o udaní bola podvrhom.

Milan Kundera Čítajte viac Moja spomienka na skvelého spisovateľa: Pozdrav Milanovi Kunderovi na Olymp

Aj keď Hradilek ešte pred publikovaním článku požiadal Kunderu o vyjadrenie, vo Francúzsku žijúci spisovateľ nereagoval. Zverejnené obvinenia však odmietol. V českých médiách sa potom dlho diskutovalo, či Kunderu naozaj možno označiť za udavača.

Milan Kundera Čítajte viac Českí politickí lídri o Milanovi Kunderovi: Bol to spisovateľ svetového formátu, ovplyvnil celé generácie doma aj v zahraničí

Niektorí autori sa ho zastávali, argumentujúc, že to mal v tých časoch nahnuté, pre „protistranícku činnosť“ ho totiž vylúčili z komunistickej strany a v ťažkej dobe vykonštruovaných procesov s triednymi nepriateľmi mohol mať strach.

Do úvahy prichádzalo i vysvetlenie, že keď mu jeho priateľ študent oznámil, čo vie o Dvořáčkovi, mohol to pokladať iba za provokáciu či skúšku Štátnej bezpečnosti, ako sa zachová.

Elena FlaÅ¡ková, Flaskova, Čítajte viac Ako na Milana Kunderu spomína prekladateľka jeho kníh do slovenčiny: Strážil si svoje dielo

O ďalší rozruch sa v júni 2020 postarala takmer 900-stranová neautorizovaná biografia tohto umelca s názvom Kundera, český život a doba. Jan Novák v nej podrobne opísal osud slávneho spisovateľa až do čias jeho emigrácie v roku 1975, pričom bol veľmi kritický. Kým jedni knihu chválili, iní jej autora obviňovali z neobjektívnosti a zo zaujatosti.

Jean-Claude Carrière a Miloslav Šmídmajer Čítajte viac Režisér Miloslav Šmídmajer: Kvôli môjmu dokumentu Kundera pripálil omáčku

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #literatúra #spisovateľ #Milan Kundera