Moja spomienka na skvelého spisovateľa: Pozdrav Milanovi Kunderovi na Olymp

Tak už je určite na Olympe. Vo veku 94 rokov zomrel v utorok v Paríži spisovateľ Milan Kundera. Bolo to len túto nedeľu, čo sme s mužom pozerali dokumentárny film Milan Kundera.

12.07.2023 11:15 , aktualizované: 11:41
Milan Kundera Foto:
Spisovateľ Milan Kundera.
debata (9)

Samozrejme, vyvolal v nás veľa podnetov, reflexií, a tak sme sa ešte dlho o spisovateľovi zhovárali. Oceňovali sme jeho osobnosť, pripomínali sme si zlomové okamihy a zasa sme si povedali, že jeho najlepšia kniha je Život je jinde.

Páčil sa nám aj výkon Milana Uhdeho, ktorý filmom divákov sprevádza a ktorý má už 86 rokov, ale jeho hlas buráca. Hovoril kultivovane, presvedčivo, s vnútornou silou. Tak to ku Kunderovi pasovalo! Aj on bol veľmi silný človek. Cítiť to z jeho textov, ale aj z toho, ako žil. A žil veľmi dlho – 94 rokov. Nie je to jednoduché, byť ako spisovateľ stále na pulze doby, ale aj v centre jej pozornosti. Nie je to ľahké, ale zdalo sa, že to zvláda bez problémov, že je zázračné dieťa.

Melancholický humor podľa Kunderu
Video
Herci Juraj Kemka a Marián Miezga o účinkovaní v Kunderovej hre Jakub a jeho pán / Zdroj: TV Pravda

Váhy sa ustália

Prekvapilo ma teda, keď vo filme jeho manželka zaspomínala na prvé týždne v francúzskej emigrácii. Vraj tento tmavovlasý mladý muž takmer zo dňa na deň celkom zošedivel, obelel. Nebolo to teda také jednoduché ani pre neho začínať v celkom novom prostredí, medzi cudzími ľuďmi, v inej kultúre. A to ešte v profesii spisovateľa!

Všetko to však Milan Kundera vydržal a získal si rešpekt nielen vo francúzskej literatúre, ale aj vo svetovej. Dokonca písal po francúzsky a diktoval si podmienky. Také niečo dokáže len človek, ktorý má vytrvalosť, ktorý je múdry a ktorý má charakter. Každý takýto bohatier má samozrejme aj protivníkov a spochybňovateľov. To už patrí k veci. No teraz, zoči-voči umelcovej smrti, to už ani nestojí za reč. Váhy sa ustália.

kundera Čítajte viac Milana Kunderu si uctili knihami a filmom

Milan Kundera bol totiž človek, o ktorom je jasné, ako rozmýšľa, bol transparentný. Kto sa zaujímal o jeho život, vedel, prečo sa kedy ako zachoval, ako jeho činy korešpondovali s dobou a najmä – ako ich hodnotil svojím vlastným svedomím. Všetko je v jeho knihách. Podal svedectvo nielen o svojom živote, ale o celej dobe.

Spomínam si na ten rachot, keď v šesťdesiatych rokoch vyšli Kunderove Směšné lásky. Pohli celou spoločnosťou, ešte sa skrátili minisukne, ale najmä, ľudia sa uvoľnili. Vo veľkom sa o tejto útlej knihe hovorilo, každý ju čítal, lebo Kundera sa na život pozeral celkom inou optikou, než bolo zvykom. Bola to radosť aj provokácia.

S politikou nie sú žarty

Po Láskach nasledoval Žert, ktorý bol aj sfilmovaný. Diváci príbeh hltali a hľadali zmysel príbehu. Kniha bola o podrazoch, ktoré často majú aj v súkromnom živote politický nádych. Tieto roviny sa rafinovane prelínajú a ťažko sa o tom píše a Kundera to vedel urobiť prirodzene. Tak je to aj v knihe Život je jinde, v ktorej rozoberá Kundera veľmi intímne rodinné témy. Oficiálna charakteristika knihy znie, že to je román o deformácii básnika, ktorý sa zapredal komunistickému režimu, ale takéto obyčajné slová na vystihnutie Kunderovej tvorby nestačia. To je totiž aj o oidipovskom komplexe, ktorý sa prejavuje nielen voči matke. Kunderove texty sú skrátka o veľkých hĺbkach života, o vrstvičkách, kam sa ani neodvažujeme.

Odvážny aj fešák

Herec a režisér Jan Kačer spomína na Milana Kunderu v čase ich mladosti. Bol mimoriadne obdarený osudom – mal talent aj výnimočný zjav. Všetky ženy v Prahe boli vraj do neho zamilované. Chýry o prednostiach tohto mladého spisovateľ sa dostali aj do Bratislavy. Hovorilo sa ale najmä o jeho odvahe: Štvrtý zjazd Zväzu československých spisovateľov predznamenal udalosti, ktoré sa mali zapísať do dejín ako Pražská jar. Zjazd sa konal 27. až 29. júna 1967 v Prahe a po každom z týchto troch rokovacích dní museli predstavitelia spisovateľského zväzu napochodovať na ústredie KSČ a vysvetľovať svoju kritiku politických pomerov krajine.

Jan Novak Čítajte viac Spisovateľ Jan Novák: Kundera sa svojej komunistickej viery drží dodnes

Kundera vystúpil už v prvý deň a kritizoval kultúrnu politiku v štáte od roku 1945, ideologizáciu kultúry, pozastavil sa nad absenciou svetovosti českej literatúry i českého národa a vyzval k slobodnej konfrontácii názorov na zjazde. „Za dvadsať rokov sa u nás nevyriešila žiadna ľudská otázka – od primárnych potrieb až po potreby jemnejšie, ktoré nedemokratické systémy ani nemôžu vyriešiť,“ povedal. O tomto sa hovorilo, tak ako aj o jeho knihách. Bol hrdinom vtedajšieho revolučného diania. Ale ženy hovorili aj o jeho šarme. V Bratislave mal vraj aj lásku, ale to sa sem teraz nehodí. Uvádzam to len ako detail koloritu doby, ktorá zurčala nádejou, vtipom a otvorenosťou. Keby nebolo Kunderu, nebolo by to až také.

Jeho slová žili

Spomínam si teraz ale aj na to, ako nás obdobie po roku 1968 od Kunderu odtrhlo, ale – nebolo to naozaj. Stále tu bol a stále žili výroky z jeho kníh. Zaužívalo sa napríklad slovíčko kontaktáž, ktorým jeho hrdina pomenovával prvé štádium zvádzania neznámej krásky. Žila aj hláška z knihy Žert „Helenko, svlékněte se.“, ktorú som si občas v rámci žartovania, aj od nejakého príležitostného zvodcu vypočula.

Kundera skrátka žil, hoci bol preč a popieraný. A dokonca sme čítali aj jeho konkrétnu novú knihu Neznesiteľná ľahkosť bytia, práve o roku 1968, ktorá vyšla v zahraničí, ale dostala sa aj k nám. Potom sme videli aj film s Juliette Binoche, ktorá tam hrala. Bolo to veľmi zaujímavé, hoci trocha prekvapujúce, iné, ale film je verzia, a najlepšie je čítať Kunderu priamo. A zanechal nám toho dosť.

Jean-Claude Carrière a Miloslav Šmídmajer Čítajte viac Režisér Miloslav Šmídmajer: Kvôli môjmu dokumentu Kundera pripálil omáčku

Milan Kundera

sa narodil 1. apríla v roku 1929 v Brne. Od roku 1975 žil vo Francúzsku, preto sa dá považovať za česko – francuzskeho autora. Jeho romány a eseje výrazne prispeli k vývoju románu ako žánru. V mladosti publikoval básne, drámy a preklady.

Prekladateľka Elena Flašková o Milanovi Kunderovi

„Kunderove knihy som čítala v rôznych obdobiach života. Žert ešte ako stredoškoláčka, keď vyšiel v roku 1967, a v roku 1970 Směšné lásky – to boli časy, keď moja generácia chodievala nakupovať do Českej knihy a čakala v rade na knihy, tak ako iní vedľa na banány,“ povedala v nedávnom rozhovore pre Pravdu prekladateľka Kunderovho románu Sviatok bezvýznamnosti.

„Môj najobľúbenejší titul je Jakub a jeho pán – práve preto, že je to pocta Denisovi Diderotovi a aj preto, že som videla nezabudnuteľné predstavenie s hviezdnym obsadením. V roku 1993 v Štúdiu S (dnes L+S), v preklade Milana Lasicu, v réžii Martina Porubjaka, v hlavných úlohách s Milanom Lasicom a Julom Satinským a Zuzkou Kronerovou. To boli moje stretnutia s Kunderom. A vynikajúci je aj jeho román Nesmrtelnost,“ udiedla Elena Flašková pri príležitosti vydania Kunderovej knihy v slovenčine.

Elena FlaÅ¡ková, Flaskova, Čítajte viac Ako na Milana Kunderu spomína prekladateľka jeho kníh do slovenčiny: Strážil si svoje dielo

Kundera prozaik

Milan Kundera je synom významného muzikológa Ludvíka Kunderu, rektora JAMu v Brne a bratrancom básnika a prekladateľa Ludvíka Kunderu. V roku 1948 maturoval na brnenskom gymnáziu a pôvodne študoval hudobnú kompozíciu. Absolvoval Filmovú fakultu AMU a začal sa venovať literatúre. V rokoch 1958 – 1970 prednášal svetovú literatúru.

Milan Kundera debutoval v 60. rokoch poviedkami Smiešne lásky, z ktorých čerpali námet dva filmy československé nové vlny Nikto sa nebude smiať a Ja, trúchlivý Boh.

Za zásadné dielo je považovaný jeho existenciálny román Žart, v ktorom ironicky popisuje život intelektuála v totalitnej spoločnosti. Po vydaní tejto knihy a nástupe normalizácie dostal Milan Kundera zákaz publikovať.

„Jeho prejav na zjazde spisovateľov v roku 1967 patril k podnetom, ktoré formovali pražskú jar“, pripomína portál čt24.

kniha Milan Kundera Nevedomost Čítajte viac Nový Kundera: dočkali sme sa Nevedomosti

Kundera a politika

V rokoch 1948 – 1950 bol členom KSČ (spoločne s J. Trefulkom vylúčený pre „protistranícku činnosť“). V roku 1956 mu bolo obnovené členstvo; angažoval sa v reformnom hnutí a roku 1970 bol znova vylúčený a stal sa disidentom. V roku 1975 mu ponúkli miesto hosťujúceho profesora na univerzite vo francúzskom Rennes, ktoré prijal, a hneď nato do Francúzska odišiel.

Neskôr prednášal aj na univerzite v Paríži. Z dôvodu emigrácie mu bolo v roku 1979 odobrané česko – slovenské štátne občianstvo. Zostal teda vo Francúzsku, v roku 1981 získal tamojšie občianstvo a žil v Paríži. Do vlasti sa po roku 1989 vracal len sporadicky a aj vydávanie svojich diel v češtine výrazne obmedzoval (napríklad román Neznesiteľná ľahkosť bytia vyšiel v Česku až v roku 2006).

kundera Čítajte viac Na Kunderovu slávu vrhá tieň podozrenie z udavačstva

Jakub a jeho pán na javisku v Divadle Astorka Korzo '90

Dvaja nerozluční priatelia, hoci jeden v pozícii pána a druhý jeho sluhu, kráčajú spoločne životom a zažívajú veselé aj smutné chvíle. Na javisku Divadla Astorka Korzo '90 znova ožila hra Milana Kunderu Jakub a jeho pán, melancholická komédia s dávkou filozofie, ale aj ľudovej zábavy. Súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron si dokonca vďaka tejto hre pred pár rokmi našiel svoju lásku a budúcu manželku.

Milan Kundera si krátko po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa vybral dielo francúzskeho filozofa Denisa Diderota Jakub fatalista, pretože v ňom videl „výbuch drzej slobody bez autocenzúry aj explóziu erotiky bez sentimentálneho alibi“.

Krčmárka aj šľachtičná
Video
Herečka Anna Šišková o hre Milana Kunderu Jakub a jeho pán v Divadle Astorka Korzo '90 / Zdroj: TV Pravda

Režisér Ondrej Spišák siahol po Kunderovi preto, lebo by rád v týchto časoch videl príklon k západným dejinám, ku ktorým patríme. Čo v hre uvidia diváci, je na nich, v každom prípade si môžu vybrať z viacerých jej rovín alebo ešte lepšie všetky súčasne. Na javisku Divadla Astorka Korzo '90 sa pred nami ocitajú Jakub (Marián Miezga) a jeho pán (Juraj Kemka), ktorí spolu putujú životom. Zakúsia falošné priateľstvá aj nestálosť lásky, uvidia žiarlivosť i pomstu, spoznajú ľudskú naivitu aj moc neschopných. Rozprávajú si svoje príbehy, aby napokon zistili, že ich osudy sa náramne podobajú.

Jakub a jeho pán, Juraj Kemka, Marián Miezga Čítajte viac Ako Kundera pomohol Macronovi v láske

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #spisovateľ #Milan Kundera