Elon Musk pobúril známe osobnosti. Rozhodli sa opustiť Twitter

Po tom, čo sa známy miliardár Elon Musk stal výhradným riaditeľom Twitteru, sa proti nemu zdvihla vlna odporu. Sociálnu sieť tak začali opúšťať viaceré známe osobnosti. Svoje dôvody ozrejmili v rozlúčkových statusoch.

15.11.2022 13:00
Elon Musk Foto:
Rozhodnutia Elona Muska dávajú zelenú šíreniu dezinformácií, hoaxov a nenávistných správ.
debata (7)

Problémy s overením účtu

Predaj populárnej sociálnej siete Muskovi sa nezaobišiel bez komplikácií. V apríli tohto roka uzavrel so spoločnosťou zmluvu, od ktorej však v júli odstúpil. Dôvodom bolo podľa Muska údajné zavádzanie firmy ohľadom počtu falošných účtov na Twitteri. Jeho predstavitelia preto podali žalobu, aby mu zabránili odstúpiť od svojej pôvodnej ponuky. Musk nemal veľké šance na vyhratie súdneho sporu, navyše by zrejme musel platiť úroky z omeškania. Napokon teda zmenil svoje pôvodné rozhodnutie a 27. októbra sa stal výhradným riaditeľom Twitteru. Stálo ho to 44 miliárd dolárov.

People Kanye West Wyoming Čítajte viac Kanye West má zablokované účty na Twitteri a Instagrame pre antisemitské výroky

Okamžite po tom, čo zasadol do šéfovského kresla, rozpustil predstavenstvo a odvolal predchádzajúceho riaditeľa Paraga Agrawala. Okrem toho chce prepustiť ďalších zhruba 7-tisíc pracovníkov. Ďalšou novinkou má byť zvýšenie prémiového predplatného Twitter Blue z 5 na 20 dolárov mesačne. Súčasťou predplatného má byť aj modrý znak overeného užívateľa, ktorý dosiaľ využívali najmä známe osobnosti. Po splnení určitých podmienok bol znak overeného užívateľa dostupný zadarmo, odteraz je potrebné aktivovanie predplatného. Na druhej strane už však Twitter od užívateľov nepožaduje overenie identity. Ľudia to preto začali veselo zneužívať a vydávať sa za politikov, hercov, spevákov či za samotného Elona Muska. To, pochopiteľne, viedlo k masovému šíreniu falošných správ.

Nemecko Monet obraz akvitisti protest kaša Čítajte viac Zachrániť Moneta či planétu? Prečo ekoaktivisti útočia polievkou a lepidlom v múzeách

Jeden užívateľ napríklad v mene bývalého prezidenta Spojených štátov amerických Georgea W. Busha uverejnil príspevok: „Chýba mi zabíjanie Iračanov.“ Ďalší človek, ktorý sa vydával za basketbalistu LeBrona Jamesa, zverejnil vyhlásenie, že chce prestúpiť z klubu Los Angeles Lakers späť do Clevelandu. „Zrejme pre laxné overovacie praktiky Twitteru a zjavnú túžbu po peniazoch môže ktokoľvek zaplatiť osem dolárov a vydávať sa za niekoho iného na vašej platforme. Predávanie pravdy je nebezpečné a neakceptovateľné,“ napísal senátor Edward J. Markey.

Musk ďalej plánuje zaviesť radu pre moderovanie obsahu, ktorá by sa mala zaoberať slobodou prejavu.

Jednou z osobností, ktoré opúšťajú Twitter je... Foto: Robert Hüttner
Toni Braxton Jednou z osobností, ktoré opúšťajú Twitter je speváčka Toni Braxton. Sloboda prejavu, ktorú Musk presadzuje, totiž akceptuje aj nenávistné a rasistické postoje.

Šírenie nenávisti

Známe osobnosti majú problém práve s tým, že pre Muskove zmeny bude šírenie dezinformácií, hoaxov či nenávistných správ oveľa jednoduchšie ako doteraz. Podľa Network Contagion Research Institute narástlo v priebehu 12 hodín po prevzatí Twitteru Elonom Muskom používanie nadávky „neger“ o 500 percent.

Speváčka Toni Braxtonová, známa najmä hitom Unbreak My Heart, napísala: „Som šokovaná a zhrozená niektorými ukážkami ,slobody prejavu‘, ktoré som videla na tejto platforme od jej akvizície. Nenávistné prejavy pod rúškom ,slobody prejavu‘ sú neprijateľné; preto som sa rozhodla zostať mimo Twitteru, pretože už to nie je bezpečný priestor pre mňa, pre mojich synov a ľudí inej ako bielej farby pleti.“

Google Čítajte viac Google zastavil príjem z reklamy pre štátne médiá v Rusku nebudú získavať peniaze z reklamy na platformách Googlu

Opustiť sociálnu sieť sa rozhodla aj herečka Whoopi Goldbergová, ktorá to oznámila v rámci relácie The View, ktorú spolumoderuje. „Odídem, a ak sa to upokojí a ja sa budem cítiť pohodlnejšie, možno sa vrátim.“

Podobné dôvody uviedla aj herečka Marina Sirtis, známa zo seriálu Star Trek: Nová generácia, autor komiksu The Amazing Spider-Man Erik Larsen, speváčka Sara Bareilles, modelka Gigi Hadid či profesionálny wrestler Mick Foley.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Toni Braxton #Elon Musk #Gigi Hadid