Múzeum Roalda Dahla potvrdilo: slávny spisovateľ bol rasista

Múzeum spisovateľa Roalda Dahla, autora 16 detských kníh ako Matilda, Fantastický pán Lišiak, Čarodejnice či Charlie a továreň na čokoládu, ktoré boli preložené do 68 jazykov a sú obľúbené na celom svete, sa najnovšie ospravedlnilo za spisovateľove antisemitské poznámky.

24.07.2023 07:00
Roald Dahl, Charlie a továreň na čokoládu Foto:
Roald Dahl - Charlie a továreň na čokoládu.
debata

Múzeum zverejnilo oznámenie na svojej webstránke aj na paneli pri vstupe do múzea v anglickom mestečku Great Missenden v grófstve Buckinghamshire. Múzeum a centrum príbehov podľa údajov na webe založila v roku 2001 Dahlova vdova Liccy. Do dnešného dňa ho navštívilo vyše milióna ľudí, z toho ročne priemerne 10-tisíc školákov.

Spisovateľ Roald Dahl. Foto: Profimedia
Roald Dahl Spisovateľ Roald Dahl.

Múzeum odsudzuje „akýkoľvek rasizmus namierený proti skupine či jednotlivcovi“. Dahlov rasizmus bol podľa múzea v Great Missendene „nepopierateľný a nezmazateľný.“ Toto vyhlásenie prichádza dva a pol roka po tom, ako sa Dahlova rodina ospravedlnila za spisovateľov antisemitizmus. Podľa vyhlásenia múzea, ktoré je charitatívnou organizáciou, bol Dahl (1916–1990) „kontroverznou osobou“. Vraj boli zaznamenané incidenty, keď sa správal veľmi bezcitne a čo je ešte horšie, tie zahŕňali aj písanie či rozprávanie antisemitských vecí o Židoch.

THE BFG Čítajte viac Rodina Roalda Dahla sa ospravedlnila za jeho výroky

V ospravedlnení za antisemitské poznámky Roalda Dahla sa na webstránke múzea píše: „Dahlova rodina a spoločnosť Roald Dahl Story Company sa hlboko ospravedlňujú za pretrvávajúcu a pochopiteľnú bolesť vyvolanú antisemitskými vyhláseniami Roalda Dahla. Tieto poznámky plné predsudkov sú pre nás nepochopiteľné a stoja vo výraznom kontraste k mužovi, ktorého sme poznali a k hodnotám v srdci príbehov Roalda Dahla, ktoré pozitívne ovplyvňovali generácie mladých ľidí. Veríme, že tak ako v tom najlepšom, tak aj v tom najhoršom nám Roald Dahl môže pripomenúť pretrvávajúci dopad slov.“

roald dahl Čítajte viac Roald Dahl: Danny, majster sveta

Charitatívna organizácia vraj pracuje na tom, aby čím lepšie privítala ľudí, ktorí chcú múzeum navštíviť či už osobne alebo on-line. Od roku 2021 angažovala židovské organizácie, ktoré dali zamestnancom školenie. Vyvíjala aj podklady pre učiteľov, ktorí chcú „bojovať s predsudkami tým, že skúmajú univerzálne práva detí a postavy v Dahlových príbehoch.“ Charita nechce opakovať Dahlove antisemitské poznámky verejne, „ale máme záznamy, čo napísal a povedal, v zbierke múzea, takže to nie je zabudnuté.“

Agatha Christie Čítajte viac Agatha Christie je ďalšia na odstrel. Jej knihy prepíšu
Filmové spracovanie románu Čarodejnice s... Foto: HBO
čarodejnice, witches, anne hattaway, Filmové spracovanie románu Čarodejnice s herečkou Anne Hattaway.

V interview pre noviny New Statesman Roald Dahl v roku 1983 povedal: „V židovskom charaktere existuje črta, ktorá provokuje animozitu, možno je to nedostatok veľkodušnosti voči Nežidom. Myslím, že vždy je dôvod, prečo sa niekde objavuje anti-niečo.“ Dodal: „Dokonca ani lotor ako Hitler si ich nevybral bezdôvodne.“ Začiatkom roka Dahlovo vydavateľstvo Puffin oznámilo, že prepíše v jeho textoch nevhodné či urážlivé výrazy. Prvá Dahlova detská kniha vyšla v roku 1943. Dahl bol tiež spoluscenáristom filmu s Jamesom Bondom Žiješ len dvakrát a písal aj romány pre dospelých.

daniel craig Čítajte viac James Bond, rasista 007? Flemingove romány prešli očistou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roald Dahl