Taliban zakazuje hudbu. Mravnostná polícia v Afganistane dala spáliť hudobné nástroje

Mravnostná polícia Talibanu nechala na severozápade Afganistanu spáliť zábavné hudobné nástroje a reprobedne. Informovala o tom agentúra DPA. Hudba je v krajine ovládanej islamistickým hnutím Taliban zakázaná.

31.07.2023 07:00
Afganistan Taliban Ženy Obmedzenie Ďalšie... Foto:
Na archívnej snímke z 23. mája 2023 afganské ženy čakajú v rade na jedlo, ktoré rozdáva humanitárna organizácia v Kábule. V Afganistane vládnuce radikálne hnutie Taliban v uplynulých mesiacoch sprísnilo obmedzenia platiace pre ženy a dievčatá vrátane oblasti vzdelávania a zamestnávania. Uviedla to Pomocná misia OSN v Afganistane (UNAMA) vo svojej správe zverejnenej v pondelok 17. júla 2023.
debata (20)

Zástupca Talibanu v provincii Herát zdôvodnil opatrenie zákazom hudby, uviedla i štátna afganská agentúra Bachtar. Súkromná televízia TOLOnews zverejnila horiace kopy s desiatkami hudobných nástrojov, vrátane gitár, a reproduktorov.

Jennifer Lawrence Čítajte viac Jennifer Lawrenceová predstavila dokument o boji afganských žien s Talibanom

Agentúra Bachtar sa odvoláva na vysoko postaveného funkcionára Talibanu, podľa ktorého hudba „mládež zbavuje zmyslov a ničí spoločnosť“. Po svojom návrate k moci v letě roku 2021 Taliban zakázal vysielanie hudby. Tak to bolo už za jeho vlády v 90. rokoch minulého storočia. Iba nedávno však afganské úrady zakázali hrať hudbu aj usporiadateľom svadieb.

Sahraa Karimi Čítajte viac Afganské filmové režisérky vyzvali svet, aby podporil afganských umelcov

Mnoho afganských umelcov a hudobníkov krajinu po prevzatí moci Talibanom opustilo, poznamenala DPA. Napriek sľubom, že tentokrát bude vládnuť umiernenejšie, je Taliban v poslednej dobe stále viac autoritatívny a dogmatický.

AFGANISTAN BUDHA Čítajte viac Dvetisícročné sochy Budhov zničil Taliban pred 20 rokmi

V krajine museli ukončiť svoju prevádzku aj všetky kozmetické salóny, 25. júla Taliban oznámil, že mesačná lehota im vypršala.

Moja afganská rodina - film Čítajte viac Recenzia: Moja afganská rodina
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban