Len svine sedia v kine, útočia politici. Režisérka Hollandová má ochranku. Jej film Hranica kritizoval už i Kaczyński

Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a podpredseda vlády Jaroslaw Kaczyński kritizoval ako "hanebný a odpudivý paškvil" film Hranica (Zielona granica) režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorý sa začína premietať v poľských kinách. Nenávistné útoky proti režisérke a jej filmu sa natoľko vystupňovali, že si musela najať telesnú stráž, aby ju chránila počas 24 hodín denne, napísal denník Gazeta Wyborzca na svojom webe.

23.09.2023 11:36
Agnieszka Holland Foto: ,
Poľská režisérka Agnieszka Holland dostala Špeciálnu cenu poroty za film Hranica. V rodnej krajine pritom snímka čelí veľkej kontroverzii.
debata (4)

Hollandová prirovnala Kaczyńského ku komunistickému vodcovi Wladyslawovi Gomulkovi a jeho protižidovskej kampani z roku 1968.

Film tento mesiac získal Zvláštnu cenu poroty na filmovom festivale v Benátkach. Snímka pripomína dramatické osudy utečencov na poľsko-bieloruskej hranici, ktorí sa snažia dostať za lepším životom do Európskej únie. Vznikol s podporou českého Štátneho fondu kinematografie a v koprodukcii Českej televízie.

Pozrite si trailer k filmu režisérky Agnieszky Hollandovej Hranica.
agniezska holland Čítajte viac Film Agnieszky Hollandovej Hranica má prestížnu cenu z Benátok. Pozrite si trailer

Kaczyński vyhlásil, že film zaplatili hlavne tí, ktorí stoja pri základoch hlavnej sily poľskej opozície, teda mesto Varšava a inštitúcia Európskej komisie. Na špeciálne zvolanej tlačovej konferencii, na ktorej novinári nesmeli položiť žiadnu otázku, tvrdil, že snímka „v politickej rovine“ chystá pôdu pre zničenie plotu na poľsko-bieloruskej hranici a pre prerozdeľovanie migrantov v Európskej únii a že vykresľuje obranu poľskej hranice „ako jeden veľký zločin“.

Pre režisérku Hollandovú je podľa neho príznačná „nenávisť k vlastnej krajine“ a jej „paškvil“ uráža mužov a ženy v poľských uniformách, ktorí bránia hranice svojej vlasti. Priaznivcov filmu označil za podporovateľov plánov ruského prezidenta Vladimira Putina a bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka. „Každý, kto neodsúdi tento film, sa ocitá na protipoľskej strane,“ vyhlásil.

agnieszka holland Čítajte viac Agnieszka Hollandová: Možno som v minulom živote bola Slovenka

„Predseda Kaczyński sa čím ďalej tým viac podobá Gomulkovi v spôsobe rozprávania, logike a vyjadrovaní. Pripomína mi to tiež mccarthismus a dobu stalinizmu. Je to strašne nebezpečné,“ uviedla Hollandová pre denník Rzeczpospolita. V inom vyjadrení spolu s producentom Marcinem Wierzchoslawským uviedla, že film nevynáša všeobecné hodnotenia polície či pohraničnej stráže. Je o tom, ako sa jednotliví ľudia môžu správať v rovnakej situácii veľmi odlišne.

Premietanie filmu v kultúrnom dome v meste Bialystok, ktoré sa nachádza neďaleko od bieloruskej hranice, narušila skupina ľudí vedená kandidátom Kaczyńského strany PiS do parlamentu Sebastianom Lukasiewiczem, píšu médiá. V sále bola i Hollandová, ktorá v reakcii na to pripomenula, že premietanie jej filmu Pan Jones narušila v Moskve skupina Putinových priaznivcov.

Nezanechat stopy film Sandra Korzeniak Photo c Lukasz Bak Čítajte viac Aké zbrane má represívny režim? Brutalitu, manipuláciu aj šikanu

Film ukazuje migračnú krízu na poľsko-bieloruskej hranici zo štyroch hľadísk: migrantov, pohraničiara, aktivistu a miestnej obyvateľky. „Už dlho nemal žiadny poľský film vo svete taký veľký ohlas a nevenovali mu takú detailnú pozornosť popredné zahraničné médiá – a to je iba na začiatku cesty po festivaloch,“ napísala Gazeta Wyborcza.

Snímka však pobúrila protiprisťaho­valeckú koalíciu vedenú Kaczyńským tým, že si kladie otázku o strate ľudskosti nielen v Poľsku, ale v celej Európe. Sama režisérka o snímke americkému serveru Deadline povedala, že sú v nej jedna či dve scény zachycujúce sadistické správanie, ale film sa sústreďuje na obyčajných ľudí uväznených v morálne slepej uličke a ukazuje skvelých Poliakov, ktorí zachraňujú životy ľudí bez ohľadu na riziko a farbu ich kože. Poľská vláda sa však cíti „vinná“, čo chce utajiť pred voľbami, ktoré sa uskutočnia v polovici októbra.

Taliansko, migrácia, Lampedusa Čítajte viac Migranti si našli ďalšiu trasu do Nemecka. Cez Poľsko

Film už predtým ostro napadol minister spravodlivosti a generálny prokurátor Zbigniew Ziobro, ktorý ho prirovnal k „nacistickej propagande“. Prezident Andrzej Duda pred novinármi v New Yorku citoval v súvislosti s filmom heslo: „Len svine sedia v kine“.

Na stredajšiu premiéru filmu vo Varšave však podľa režisérky prišlo mnoho ľudí, ktorí vyjadrili tvorcom podporu. Súčasne bolo vidieť, že nimi snímka otriasla, že zasiahla ich svedomie. „To mi prináša obrovské uspokojenie, pretože je ťažké teraz natočiť film, ktorý niečo znamená. Na druhej strane okolo filmu vznikla nenávistná kampaň, ktorá pramení na vrchole moci,“ povedala.

Polyland, dokumentárny film Čítajte viac Aké je to byť moslimkou, černoškou alebo homosexuálnou matkou v Poľsku?
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Agnieszka Holland