Historická raziareň mincí, Janko Hraško, Marek Ormandík a veľa prekvapení. V Kremnici bude stretnutie múz

Medzinárodné podujatie Noc múzeí a galérií sa v Kremnici bude tohto roku odohrávať súčasne na niekoľkých miestach. NBS - Múzeum mincí a medailí pripravilo spojenie hudby, spevu a maľby aj sladké Atkáryho kremnické krumple, ktoré sa v Kremnici vyrábali začiatkom minulého storočia.

10.05.2023 15:17
Kremnica, mincovňa Foto:
Mesto Kremnica a Národná banka Slovenska - Múzeum mincí a medailí chystajú na Noc múzeí bohatý program.
debata

Každý rok európska Noc múzeí a galérií ponúka príležitosť pripomenúť si a objaviť dedičstvo našich predkov, a zároveň spoznať zaujímavé miesta originálnym spôsobom. Národná banka Slovenska – Múzeum mincí a medailí v Kremnici pripravuje jedinečné stretnutie múz a umení počas Noci múzeí a galérií v sobotu 13.mája 2023.

SNM, boje, bojovníci, SLOVENSKÉ NÁRODNÉ MÚZEUM Čítajte viac VIDEO: Noc múzeí prinesie lákavé zážitky na viac ako sto miestach po celom Slovensku

Medzinárodné podujatie Noc múzeí a galérií sa v Kremnici bude tohto roku odohrávať súčasne na niekoľkých miestach. V galérii bude sprístupnená spoločná výstava umeleckej rodiny Ormandíkovcov pod názvom ORMANDÍK DÍK. Marek Ormandík bude v sobotu od 18.30 h do 19.15 h komentovať vystavené diela.

Na Mestskom hrade sa brány otvoria o 19.00 h a chvíľu na to sa v priestoroch karnera detskí návštevníci symbolicky stretnú s rozprávkarom Dobšinským. Následne si na terase radnice pozrú rozprávku o Jankovi Hraškovi v podaní Lindy Pittnerovej.

hrad Černený Kameň Čítajte viac Hrad Červený Kameň odhalí portréty najúspešnejších Pálffyovcov

Umenie hudby, spevu a maľby sa stretnú o 20.00 h na pódiu v baníckej bašte. Toto jedinečné stretnutie navštívia múzy, ktoré budú inšpirovať Mareka Ormandíka pri maľovaní obrazu, zatiaľ čo na tom istom mieste bude spievať Zdenka Predná a hrať jej manžel Oskar Rózsa. Bude to jedinečný, neopakovateľný umelecký počin. O tom či namaľovaný obraz ostane, alebo bude zatretý čiernou farbou, rozhodne Marek vo chvíli jeho dokončenia.

Počas celého večera sa budú v areáli hradu vznášať múzy umenia tanca, odvahy, bádania, cielenia na terč, tvorivosti. Návštevníci sa vďaka tímu z finančného vzdelávania NBS 5 peňazí pozrú na umenie narábať s peniazmi. Po zotmení, za priaznivého počasia, sa na umenie astronómie pozrieme na nočnú oblohu hvezdárskymi ďalekohľadmi.

Hrad Modrý Kameň Čítajte viac Noc múzeí na hrade Modrý Kameň predstaví výstavu i divadlo

Veľkým lákadlom bude určite možnosť vystúpiť na vyhliadkovú vežu Kostola sv. Kataríny, pozrieť si izbu turnermajstra, dozvedieť sa informácie o živote turnermajstrov v minulosti a vychutnať si výhľad na panorámu večernej Kremnice.

Návštevníkom Noci múzeí bude dopriaty pohľad z...
NBS-MMM Kremnica Pohlad z veze Kostola sv. Katariny na panoramu historickeho namestia a okolitej prirody Kremnice Návštevníkom Noci múzeí bude dopriaty pohľad z veže Kostola sv. Kataríny.

V čase od 19. h do 22.30 h bude sprístupnená historická raziareň v Mincovni š. p. Kremnica a v medzibrání do historického centra mesta privítajú návštevníkov v dobovej cukrárni s výrobou Atkáryho kremnických krumplov podľa pôvodného receptu.

Múzeum mincí a medailí pripravuje pestrý, zábavný, poučný a zaujímavý program a tešíme sa na všetkých návštevníkov. Všetky miesta budú sprístupnené zadarmo. Pre viac informácií sledujte web stránku a FB profil múzea.

Kremnica Čítajte viac Kremnica hľadá využitie pre Zechenterov dom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum mincí a medailí #Noc múzeí a galérií 2023