Kniha týždňa: Ako si poradiť s rodinou?

Česká spisovateľka Petra Soukupová už napísala niekoľko kníh o modernej rodine. Nie sú to veľké drámy ani ságy, ale dotýkajú sa aktuálnych javov, ktoré môžu byť zničujúce. Soukupová v novom románe Nikto nie je sám (Host, po česky) detailne zaznamenáva každodenný život mladej pražskej rodiny. Je veľmi obyčajný, zdanlivo tým aj bezpečný, a predsa prináša dramatické situácie.

20.08.2023 14:00
debata
Petra Soukupová: Nikto nie je sám (po česky) Foto: Host
kniha nikdo neni sam Petra Soukupová: Nikto nie je sám (po česky)

Príbuzní sa milujú, ale zároveň si vedia ublížiť celkom všednými vetami či činmi. Stačí prísť na obed k starým rodičom, ohrnúť nos nad dobrým tradičným jedlom, a oheň je na streche. Stará mama nechápe, že vnučka je vegetariánka, snaží sa jej na tanier prepašovať mäso, aspoň vývar, príde sa na to a generačné problémy sa vyostria. Niektorá stará mama sa môže tak rozčúliť, že dostane infarkt. Tak je to aj v tejto knihe a od tejto chvíle sa na jej stránkach odvíja príbeh, ktorý mapuje situáciu v rodine, vystavenej zmenám po odchode jedného z jej členov.

kniha velke leto Čítajte viac Kniha týždňa: Veľké leto omamne vonia mladosťou

Vo vleku smrti

Keď prejde žiaľ po smrti babičky, prichádzajú bežné problémy: kto bude upratovať a variť otcovi, kto ho bude strážiť, lebo už v jeho správaní badať náznaky demencie? Kto sa postará o psy, kto naplní životom dom a záhradu na vidieku? Petra Soukupová sa v knihe nepýta takto polopatisticky, hoci problém nastolila veľmi jednoducho a otvorene. Píše však najmä o neviditeľnom. O následkoch. O tom, aké sú ďalekosiahle. Smrť matky zmenila nielen život v rodičovskom dome na vidieku, ale aj život dcéry a jej rodiny v pražskom činžiaku.

Pohoda a tolerancia v rodine stojí na hlinených nohách

Už nič nie je ako predtým. Dovtedy vyrovnaná riaditeľka knižnice Veronika, matka dvoch detí a manželka milujúceho muža, stráca nervy. Hoci si s mužom opakujú zaklínadlá dnešnej doby – poradíme si, zvládneme to, len korektne! – situácia im prerastá cez hlavu. Všetko sa rúca. Ukáže sa, že veľká pohoda a tolerancia v rodine stojí na hlinených nohách. Nervy povoľujú a hádky sa množia. To by nebolo také hrozné, ale spory idú až do základov vzťahov a existencie rodiny. Hromadia sa chybné kroky, Veronika dokonca nezvláda prácu v milovanej knižnici a prichádza o vedúce miesto. Pridávajú sa aj problémy s deťmi, v škole im to neklape.

Mama Veronika chce však všetko riešiť láskavo, chce všetkým ulahodiť – aj ovdovenému otcovi, aj deťom aj mužovi. Chcela by sa presťahovať na dedinu do rodného domu, aj zostať v Prahe a žiť ako dovtedy. Tápa, ale rodinní príslušníci sú oveľa rozhodnejší, každý chce niečo iné. A tlačia na pílu. Čo s tým?

kniha ostrov stratenych stromov Čítajte viac Kniha týždňa: Ostrov stratených stromov je raj aj peklo na zemi

Ako na príbuzných?

Príbeh prechádza rôznymi štádiami a milovníkov románov upúta nielen matériou, ktorá je každému blízka, ale aj spracovaním. Soukupová píše jednoducho, v krátkych vetách, v zrozumiteľných všedných obrazoch, ale s nádychom osudovosti a až detektívneho napätia. Nie nadarmo je radená k najlepším súčasným českým autorkám a jej knihy, ako napríklad Zmizet, Pod sněhem, K moři, patria k čítaným aj na Slovensku. Jej texty sa tvária ako tzv. ženské romány, ale sú to viacvrstvové deje, ktoré okrem vzťahových záležitostí reflektujú dobu. Román Nikto nie je sám čitateľa zaujme príbehom, ale aj odkazmi na rôzne súčasné javy. Deti sú dnes mimoriadne rešpektované (Veronikina dcéra sa napríklad zamyká vo svojej detskej izbe, aby mala súkromie), starí rodičia končia v domoch pre seniorov a neraz sa tiež búria, ľudia stredného veku, čiže aktívni rodičia, sú mimoriadne zaneprázdnení, nemajú čas. Čo s tým? Ako to dať do súladu? Aj Petra Soukupová si nad tým láme hlavu a jej hrdinka Veronika sa z toho ide zblázniť.

kniha ja a moja matka Čítajte viac Kniha týždňa: Ja a moja matka

Táto kniha podobným zúfalcom môže pomôcť vyznať sa vo vlastných pocitoch a komplikáciách vo vzťahoch s príbuzenstvom. Ale aj sa potešiť posolstvom, že rodina, hoci sú s ňou často ťažkosti, napokon prinúti človeka nájsť riešenie a konať. Nezahnívať.

kniha dievca s vrkocmi Čítajte viac Nové letné knihy: záhady aj fakty, príbehy o dospievaní aj krimi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy