Kniha týždňa: Nebo, peklo, raj Mariána Vargu

Marián Varga zmenil tvár súčasnej slovenskej hudby, výnimočný skladateľ a klávesový mág s osobitým vnímaním klasickej hudby vniesol čerstvý vietor aj do populárnej hudby. Hoci o jeho dráhe vyšli už dve knihy - jedna kniha rozhovorov s Petrom Uličným pod názvom Cesty, ktoré nevedú do Ríma, a druhá od Mariana Jaslovského, venovaná Vargovej kapele Collegium musicum - žiadala sa taká, ktorá by Mariána Vargu priblížila ako človeka. Napísal ju opäť Marian Jaslovský, tentoraz v spolupráci s Janou Vargovou, manželkou, a čerstvá novinka z vydavateľstva Slovart sa volá Marián Varga - Nebo, peklo, raj.

03.02.2024 07:00
Marian Jaslovský, kniha marian varga Foto: ,
Jana Vargová, Marian Jaslovský: Marián Varga - Nebo, peklo, raj, vydal Slovart
debata

Čo robil Marián, keď chodil poza školu

Objemná, vyše päťstostranová biografia je zbierkou vzácnych spomienok, pohľadov a osobných zážitkov s Mariánom Vargom a každú z kapitol uzatvárajú dobové „výstrižky“, kritiky či úryvky z rozhovorov z tlače. Kniha je tak prístupná nielen hudobným odborníkom, ale aj širšej verejnosti a viaceré výpovede Vargových spolupútnikov prekvapili dokonca i jeho manželku Janu. Až kamarát z konzervatória Vladimír Bokes odhalil tajomstvo, čo robil Marián, keď chodil poza školu: blicoval s hudbou a kvôli hudbe. Dlho do noci spolu počúvali platne, improvizovali, komponovali. A potom často začiatok vyučovania jednoducho zaspali. Láska k hudbe a obrovská dávka talentu mu nedovoľovala vtesnať sa do školských lavíc, a tak ani nedoštudoval. Veselou príhodou je spomienka z čias, keď sa už Marián Varga venoval populárnej hudbe a na ulici ho spoznal a zdravil smetiar – čo by za to dali vážení národní umelci! Spomienky sa začínajú rodinou a detstvom, v ktorom okrem rodičov zohral veľkú úlohu strýko Ali, ktorý mu otvoril dvere do sveta hudby. Marián Varga sa zoznámil s klaviatúrou, ešte keď na ňu ani nedosiahol, iba zdola nad klávesmi ohýbal ruky a potom ho od „nesprávneho držania“ v hudobnej škole preúčali. Úsmevná je aj príhoda, keď si do základnej školy predvolali Vargovu mamu „na koberček“, že jej syn počas veľkej prestávky fajčí, kým iní desiatujú. Fajčí aj doma, tak mi poraďte, čo s tým, spýtala sa pedagógov.

Marián Varga ako žiak Ľudovej školy umenia a... Foto: Spoločnosť Mariána Vargu
Marian Varga teta Stella small Marián Varga ako žiak Ľudovej školy umenia a učiteľka klavíra "teta Stella".
koncert, drahy vaclav havel, marian varga marián Varga Čítajte viac Rok, keď zomrel Marián Varga

Kniha kreslí „rodostrom“ rodiny s pedantným a ťažko prístupným otcom a láskavou, no bohémskou mamou, milujúcou aj sarkastickou sestrou Zuzou, predstavuje charakter a osudy aj ďalších rodinných príslušníkov, poskladané zo spomienok aj starých fotografií. V knihe hovorí Vargova teta Irenka Winklerová, manželka strýka Aliho, ktorá mala v čase rozhovoru 94 rokov a bola v obdivuhodnej kondícii, aj sesternica Darina Čejková. Do obrazu detstva vstupujú kamaráti a prví učitelia hudby Stella Ondreičková či kamarát malého Mariána Vargu, skladateľ Ján Cikker, ku ktorému ho priviedla mama a chlapec s majstrom hrával raz v týždni. No a tiež obľúbení skladatelia, silné priateľstvá a prvé starosti s nepochopením.

Marián Varga bol prvolezec. V novej biografickej knižke je ako živý
Video
O knihe Marián Varga - Nebo, peklo, raj hovorí jej spoluautor Marian Jaslovský. / Zdroj: TV Pravda

S Prúdmi a proti prúdu

Obdobie, keď sa Varga našiel v bigbíte a jeho účinkovanie v kapele Prúdy prinieslo slovenskej populárnej hudbe prelomový album Zvoňte, zvonky, ktorým mladí hudobníci hľadali a našli svoju vlastnú autentickú výpoveď o svojej dobe, pohnutých a zároveň nádejných 60. rokoch, rokoch „revolúcie ducha“. Vtedy si ani neuvedomovali, že stvorili niečo veľké, skutočne výnimočné, čo Vladimír Godár označil slovami sloboda, revolta a radosť. „Marián prišiel do bigbítu čistý, nezaťažený vplyvmi. Keby písal tieto veci niekde inde a nie za železnou oponou, bol by to možno aj prínos do svetovej hudby,“ zhodnotil Pavol Hammel. Žiaľ, po emigrácii textára Rudolfa Skukálka sa platňa (aj kapela) dostala na čiernu listinu a nesmela sa hrať ani predávať.

Marián Varga 75

POzrite si ikonické snímky Mariána Vargu

Fotogaléria
Jedna z najznámejších fotografií Mariána Vargu,...
Medzi obľúbené snímky manželky Mariána Vargu...
+7Marián Varga a jeho neodmysliteľné klávesy....

Kapela Collegium musicum, ktorú Varga založil po odchode z Prúdov, bola medzi prvými lastovičkami európskeho art rocku, bola porovnateľná so svetovými špičkami, a hoci mala pozvanie hrať do USA, nepustili ju. Načas ju prichýlilo Divadelné štúdio Lasicu a Satinského, ktoré malo svoju hudobnú sekciu a mohlo organizovať vystúpenia. Prvá platňa Collegia bol hneď dvojalbum a poslucháči si ho objednávali vopred – vďaka veľkému záujmu o Vargovu hudbu vzniklo na Slovensku hudobné vydavateľstvo Opus a to potom dostalo medzi ľudí ďalších slovenských interpretov.

Marian Varga vystava Hommage foto Tibor Borsky Čítajte viac Čo neprešlo cenzúrou: príbehy fotiek Mariána Vargu

Na Vargu v Prúdoch aj v neskoršom Collegiu musicu spomínajú jeho spolupútnici Kamil Peteraj, Fedor Frešo, niekdajší manažér Prúdov aj Collegia Stanislav Fila či spisovateľ Dušan Mitana, ktorý v ňom videl veľkého znalca literatúry a rád s ním o knihách debatoval. Varga s obľubou svojim dielam prepožičiaval názvy kníh, a tak ani titul Vargovej biografie Nebo, peklo, raj nie je náhodný – určila ho Cortázarova kniha a zároveň symbolizuje komplikovanú osobnosť Mariána Vargu.

Ladislav Snopko Čítajte viac Každý máme svoj vlastný príbeh s Mariánom Vargom

Biografia od Mariana Jaslovského a Jany Vargovej dýcha hudbou aj dobou plnou veľkých zmien a silných zážitkov. Je plná vzácnych svedectiev, ktoré po kúsku skladajú obraz veľkej osobnosti umelca a citlivého a dobrého človeka, ako Mariána Vargu poznali jeho blízki.

75 fotografov zlolžilo poctu Mariánovi Vargovi k jeho nedožitým 75. narodeninám
Video
O výstave Hommage à Marián Varga v bratislavskej galérii Danubiana hovorí fotograf a kurátor výstavy Martin Marenčin. / Zdroj: TV Pravda
koncert, drahy vaclav havel, marian varga marián Varga Čítajte viac Za Mariánom Vargom. Malá elégia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #Marián Varga #knižné tipy